Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Copii care cad pradă conflictelor din familie. Părinţi ieşiţi din minţi aleg să se răzbune crunt pe partener

0
16 Nov 2021 15:15:03
Autor: Dan Sofronia
Un copil de 5 ani a fost ucis de tată în casa din satul Bălăneşti FOTO Monitorul Neamţ
Un copil de 5 ani a fost ucis de tată în casa din satul Bălăneşti FOTO Monitorul Neamţ

Cazuistica judiciară din Neamţ arată că recenta crimă de la Roman, în care un membru al familiei a vrut să se răzbune pe ceilalţi făcând un masacru, nu este singulară.

Crima oribilă petrecută la Roman pe data de 6 noiembrie 2021, când un bărbat, Nicolae Damian, de 40 de ani, şi-a înjunghiat soţia şi fiicele gemene în vârstă de nici trei luni, una dintre ele decedând, nu este singulară în analele judiciare din judeţul Neamţ. Au fost şi altele, care au şocat prin modul cum au fost comise, dar şi prin faptul că victime au fost minori. 
 
Psihologii le „explică“ ca fiind nedoritul final al tensiunilor acumulate în familii din diverse cauze, lipsuri financiare, alcool, gelozie, divorţ, astfel că uciderea copiilor este considerată ca o pedeapsă, o răzbunare îndreptată de
cele mai multe ori împotriva soţiei, în momente când raţiunea
dispare, posibil şi pe fondul unor afecţiuni. 
 
Apoi apare sentimentul de culpabilizare, astfel că în unele cazuri autorii recurg la gesturi suicidale, unele duse până la capăt, altele rămase în stadiul de tentativă. Aşa s-a petrecut şi în recenta crimă de la Roman, anchetatorii precizând că Nicolae Damian a încercat să-şi ia viaţa, având leziuni produse pe gât. 
 
La anchetă, acesta nu a detaliat ce l-a îndemnat să recurgă la o asemenea atrocitate. A dat puţine amănunte, precizând că ar fi fost supus la presiuni psihice de către soţie, soacră şi o cumnată, dar este
puţin probabil să fi fost aşa. Acesta era de ceva vreme într-o stare de depresie accentuată, determinată de problemele de la serviciu. Lucra ca agent comercial, dar nu încheiase prea multe contracte, astfel că au apărut lipsuri financiare. 

De la divorţ şi o casă, soacra şi fiul ucişi cu cuţitul 

 
Alt caz sinistru, care i-a îngrozit şi pe criminalişti, s-a petrecut pe 13 august 2013, la Bălăneşti, Neamţ. Un individ de 30 de ani şi-a omorât copilul de 5 ani, tăindu-i gâtul. Fapta şocantă a fost declanşată de dorinţa soţiei, care tocmai venise din Italia, de a divorţa şi de a-şi lua copilul cu ea. Bărbatul încercase să o convingă să renunţe la intenţii, chiar având două tentative minore de suicid în zilele anterioare crimei. 
   
În ziua tragedei, scandalul a început încă de dimineaţă, în jurul orei 08.00. Au fost sesizaţi şi poliţiştii, pentru a interveni la calmarea conflictului din familie, deoarece tensiunile între soţi escaladaseră. Numai că, până la venirea forţelor de intervenţie, bărbatul a pus în aplicare un scenariu oribil. Gândul că va rămâne fără copil şi fără familie i-a întunecat raţiunea şi a decis să se răzbune pe soţie, omorându-şi fiul, după care s-a sinucis, tot cu drujba. 
 
„În toată activitatea mea de poliţist judiciarist nu am întâlnit o speţă similară. Sub aspectul violenţei au mai fost crime comise cu violenţă extremă gravă, însă cu un asemenea mod de operare, prin folosirea drujbei, nu au mai existat. Este greu de înţeles gestul criminalului. Probabil a cedat nervos şi, pe fondul geloziei, a acţionat în acest mod“, declara comisarul şef Paul Tablan“, fost comandant al Poliţiei Neamţ. 
   
Florin Petrache a fost condamnat la detenţie pe viaţă FOTO Observator TV

Într-o speţă asemănătoare, în aprilie anul trecut, Florin Petrache, de 60 de ani, din Piatra Neamţ,
acuzat că şi-a ucis fiul şi soacra era condamnat definitiv la închisoare pe viaţă, pentru dublu omor. Crimele au avut loc pe 26 martie 2019. În familie, situaţia era tensionată, soţia ucigaşului era plecată în Italia şi era decisă să divorţeze, lucru pe care-l adusese la cunoştinţa bărbatului. 
 
Acesta nu era în relaţii bune nici cu soacra în vârstă de 68 de ani, deoarece îşi construise în curtea acesteia o casă fără acte, iar în condiţiile separării de soţie risca să o piardă. Tocmai această situaţie pare să fi fost mobilul crimelor. Relaţii tensionate avea Petreche şi cu fiul de 16 ani, elev la un liceu de artă, care era acuzat că nu-şi respectă tatăl pe cât ar trebui. 
 
La momentul agresiunii, inculpatul nu era băut, dar anchetatorii au susţinut că era într-o stare psihică precară din cauza tensiunilor din familie. Când era dus la arestare, autorul a spus că toată vina îi aparţine soţiei: „Mi-a luat ultima speranţă de viaţă. Familia mea, mi-a luat totul. Dacă îmi dădea o speranţă de viaţă... Ultima speranţă mi-a luat-o! Vagaboanda! E o viperă!“ 
 
În dimineaţa zilei de 26 martie 2019, în jurul orei 04.00, un scandal a izbuncit între făptaş şi soacră, iar bărbatul a înjunghiat-o de mai multe ori, în timp ce fiul dormea. Acesta a fost alertat de strigătele 
bunicii şi a încercat să o apere, dar a sfârşit tot în urma unor lovituri de cuţit. Chiar dacă primeau ajutor medical imediat după agresiune, victimele nu aveau şanse de supravieţuire. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 
 
Evadarea spectaculoasă a unei femei de sub escorta poliţiştilor. De ce era urmărită internaţional
 
Un medic acuzat de corupţie cere judecătorilor ca şpaga „în natură” confiscată de la el să nu fie vândută

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările