COVID-19 bântuie şi-n Himalaya. Peripeţiile unui alpinist român care a ajuns prizonier al pandemiei în Nepal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Laza are în palmares patru optmiari din Himalaya FOTO Facebook Ina Laza
Adrian Laza are în palmares patru optmiari din Himalaya FOTO Facebook Ina Laza

Un alpinist român, care încerca să cucerească vârful himalayan Dhaulagiri, a trebuit să renunţe, rămânând „prizonier“ în Nepal după ce şerpaşii s-au îmbolnăvit de Covid-19 chiar în timpul expediţiei.

Adrian Laza, un împătimit alpinist din Piatra Neamţ şi-a propus ca în această primăvară, deşi are 57 de ani, să-şi treacă în palmares încă două vârfuri din Himalaya, ambele de peste 8.000 de metri. 

Numai că, din motive independente de voinţa acestuia, unul dintre planuri i-a fost dat peste cap. Nu din cauza vremii nefavorabile - ninsoare,  vânt, frig sau starea lui de sănătate, ci pentru că epidemia de coronavirus, care face ravagii în Asia, mai ales în India şi Nepal, a ajuns şi-n Hilmalaya, afectându-i pe şerpaşii care-l ajutau pe român. 

În aceste condiţii, a trebuit să renunţe la ascensiunea spre vârful Dhaulagiri, 8.167 metri. Adrian Laza a plecat spre Nepal în martie 2021, pentru că până la sfârşit de mai era perioada cea mai propice pentru expediţii în Himalaya. 

Planul era cucerirea piscului Annapurna 1 - 8.091 metri,

apoi Dhaulagiri, care trebuiau să se alăture reuşitelor din anii trecuţi:Everest - 8.848 metri (16 mai 2019), Makalu - 8481 metri (14 mai 2018) şi Cho Oyu 8201 metri (30 septembrie 2016). Prima „misiune“ a fost îndeplinită cu succes, pe data de 16 aprilie Adrian Laza fluturând steagul românesc pe Annapurna 1. Iată ce a postat despre acest moment Ina Laza, soţia alpinistului, care oferă detalii pe Facebook despre expediţia soţului: 

„16 aprilie, ora 16.59. Cu o imensă recunoştinţă şi, dincolo de cuvinte, mândrie împărtăşesc cu voi că

astăzi 16 aprilie 2021, la ora 11:30, Adrian a fost îngăduit a sta şi pe vârful Annapurna 1 (8091 m). Cu atât mai remarcabilă este reuşita lui cu cât din tabara de bază (4.130 m) şi până în vârf a urcat în mai puţin de 48 de ore, profitând de îngusta fereastră de vreme bună. Adrian a coborât acum în Camp 4, urmând ca mâine să revină direct în tabăra de bază. Ne rugăm pentru o coborâre în siguranţă. Adrian a ajuns astăzi (17.04.) în tabăra de bază cu bine“. 

Odată „bifat“ Annapurna 1, Adrian Laza a început pregătirile pentru al doilea obiectiv din această

primăvară, fără să bănuiască ce-i rezervă viitorul apropiat. În India şi Nepal, pandemia de coronavirus începuse să facă ravagii şi-n scurt timp avea să se „instaleze“ şi în taberele alpiniştilor din Himalaya,

adică în nişte locuri considerate a fi sigure. 

„Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare, sănătatea şi viaţa fiind mult mai importante!“ 

„La fel ca dinspre India, veştile dinspre Nepal nu sunt tocmai bune. Coronavirusul a ajuns şi în basecamp (cota 4.750 metri - n.r.) Dhaulagiri (unde Adrian se află de câteva zile) şi mulţi dintre alpinişti şi sherpaşi s-au îmbolnăvit sau au abandonat. Spaţiul aerian al Nepalului este închis şi nu se poate pleca de acolo. Kathmandu este în carantină şi nu se poate intra nici în oraş. Aceasta fiind situaţia, Adrian a decis (după ce şi-a făcut ultimul test pe care îl mai avea, din fericire negativ) că mai bine se porneste «la deal»“, urmând o fereastră de vreme relativ bună“, posta, pe 7 mai, Ina Laza. 

lazavarf1

Adrian Laza, bucurându-se de reuşită pe vârful de 8.091 de metri FOTO Facebook Ina Laza 

Intenţia era să ajungă la baza 3 de pe Dhaulagiri, la 7.400 de metri, iar de aici să înceapă urcuşul spre vârf. Pentru asta trebuiau instalate corzile fixe, lucru ce presupunea un efort colectiv al alpiniştilor şi a „doctorilor de gheaţă“ (ice doctors), după cum li se mai spune şerpaşilor, dar mulţi dintre ei s-au infectat cu noul coronavirus. 

„Astăzi dimineaţă, partenerul şi ajutorul lui Adrian, Dawa, a fost confirmat cu Covid, s-a simţit rău şi nu a mai putut continua ascensiunea. Din păcate Adrian nu putea merge mai departe singur şi s-au reîntors împreună în tabăra de bază, urmând să fie evacuaţi în Kathmandu atunci când se va putea. Dhaulagiri rămâne un vis în aşteptare, sănătatea şi viaţa fiind mult mai importante!“, transmitea, pe Facebook, Ina Laza, pe 8 mai.

După ce intenţia de a urca pe vârful menţionat a fost abandonată, Adrian Laza a mai stat câteva zile în tabăra de bază, fiind în cele din urmă evacuat, cu elicopterul la Katmandu, capitala Nepalului, dar e „prizonier acolo“, deoarece zborurile sunt sistate. Iar soţia a concluzionat: „Mulţumim din suflet pentru toate gândurile voastre bune şi fiţi încrezători că atât timp cât va fi sănătos, Adrian ne va mai lua cu el şi în alte aventuri extraordinare!“. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Fărădelegi care au oripilat Anglia. Cum au ajuns câţiva infractori români „vedete“ în Regatul Unit

O fostă directoare a Fiscului a executat silit chiar firma soţului. ANI susţine că ar fi un „interes“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite