Credincioşii pot arde de vii la mănăstiri celebre din nordul Moldovei. Nereguli descoperite de ISU Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un puternic incendiu a afectat, anul trecut, Mănăstirea Paltin FOTO ISU Neamţ
Un puternic incendiu a afectat, anul trecut, Mănăstirea Paltin FOTO ISU Neamţ

Verificările efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ la câteva zeci de mănăstiri şi biserici au scos în evidenţă sute de nereguli, credincioşii fiind în pericol

Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au efectuat în luna mai, înainte de Paşti, verificări la aşezăminte de cult din judeţ, concluziile fiind alarmante. 

La fel ca în unităţile sanitare, locuri aglomerate prin specificul lor, la care s-au produs incendii catastrofale de dată recentă, şi la biserici sau mănăstiri au fost descoperite abateri de la normele privind securitatea. Altfel spus, există pericolul ca în caz de incendiu oamenii să devină victime. 

ISU Petrodava Neamţ a controlat 38 de unităţi de cult, constatându-se 214 nereguli, care au fost sancţionate cu 175 avertismente şi trei amenzi în cuantum de 8.000 lei. 

„Cea mai importantă neregulă constatată a fost funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu la 

Mănăstirea Întâmpinarea Domnului din comuna Alexandru cel Bun, Biserica Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana din Piatra Neamţ; Mănăstirea Sfîntul Mare Mucenic Dimitrie din comuna Pângăraţi, Mănăstirea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril - arhondaric (cazare pelerini) din comuna Poiana Teiului şi Mănăstirea Neamţ - Centrul social cultural Sfîntul Paisie din comuna Vânători Neamţ“, se arată într-un comunicat ISU Petrodava Neamţ. 

Alte principale nereguli constatate la lăcaşurile de cult au fost următoarele: o parte din clădiri nu sunt echipate cu instalaţie de iluminat de securitate pentru evacuare, parte din spaţii nu sunt echipate cu instalaţii de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, uşile unor biserici nu se deschid în sensul fluxului de evacuare, iar lăţimea acestora nu asigură necesarul de evacuare.

   

S-a mai descoperit că instalaţiile de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori nu este în stare de funcţionare la parametrii nominali, instalaţiile nu fuseseră verificate periodic cu personal autorizat şi nu se exploatau potrivit reglementărilor tehnice. De exemplu, corpurile de iluminat incandescent atârnau direct din firele electrice, neprotejate cu globuri, conductorii electrici erau neizolaţi şi montaţi în contact direct cu materiale combustibile (lemn). 

Stăreţia Mănăstirii Paltin, mistuită de flăcări 

„Au mai fost şi alte nereguli între care faptul că o parte din clădiri nu erau echipate cu instalaţie de protecţie împotriva descărcarilor electrice atmosferice; coşurile de fum nu erau protejate faţă de

materialele combustibile la trecea prin astereala de lemn şi nu sunt verificate şi curăţate periodic cu personal autorizat“, conform ISU Petrodava Neamţ. 

Şi înainte de 1989, dar şi în anii de după, la biserici şi mănăstiri din Neamţ au avut loc incendii, unele de mari dimensiuni, însă nu au fost victime omeneşti. Cel mai recent s-a petrecut la Mănăstirea de maici Paltin, din imediata apropiere a mult mai cunosctului aşezământ monahal Petru Vodă, ctitorit la poalele muntelui Ceahlău de către părintele Iustin Pârvu, o personalitate a luptei anicomuniste din ţară.  

Incendiul a izbucnit pe 4 ianuarie 2020, în jurul orei 21.00, iar lupta cu flăcările a durat circa şase ore.

Pompierii aveau să stabilească faptul că sinistrul a fost provocat de un coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Amploarea lui a fost sporită de cele câteva tone de plante medicinale

aflate în podul stăreţiei, exact de unde au pornit flăcările. Poate că incendiul nu ar fi provocat daune aşa de mari dacă era observat la timp, dar la izbucnirea lui maicile se aflau la slujbă. 

La intervenţie au participat câteva zeci de pompieri, cu opt autospeciale de stingere, la care s-au adăugat şi voluntari de la serviciile de urgenţă din comunele din vecinătatea mănăstirii. Au ars mansarda stăreţiei pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, acoperişul de circa 500 de metri pătraţi, obiecte de cult aflate în chilii şi cărţi din biblioteca aşezământului. Au mai fost mistuite de flăcări aproximativ 3 tone de plante medicinale, depozitate în podul clădirii. 

Echipajele ISU au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la o biserica de lemn aflată la doar 5 metri de clădirea care ardea, la orfelinatul şi azilul de bătrâni din incinta mănăstirii. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Unul dintre cele mai cinstite odoare din Moldova, scos în procesiune. Icoana a fost un dar pentru soaţa domnitorului Alexandru cel Bun

Tradiţii în Săptămâna Neagră. Când e Paştele Blajinilor sau al Rohmanilor, o sărbătoare cu origini păgâne

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite