Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Crunta răzbunare a lui Petru Rareş pe boierii trădători. Marii dregători au fost înghesuiţi în butoaie şi ucişi în chinuri

16
23 Dec 2015 02:02:39
Autor: Florin Jbanca
Petru Rareş
Petru Rareş

O legendă care circula în zona Moldovei la sfârşit de veac XIX prezintă cum a ales Rareş Vodă să-şi pedepsească boierii care s-au lepădat de el şi l-au vândut turcilor. Un singur boier a reuşit să scape de metoda groaznică pe care domnitorul le-a aplicat-o trădătorilor ca pedeapsă capitală.

Legenda populară publicată în numărul 4 din 1897 al publicaţiei „Propăşirea“ (revista Societăţii Corpului Didactic din judeţul Neamţ) prezintă fapte petrecute în secolul XVI. Fiul nelegitim al lui Ştefan cel Mare a condus Moldova între anii 1527-1538 şi 1541-1546, iar legenda face trimitere la perioada dintre cele două domnii. 
 
Legenda intitulată „Resbunare Domnească“ este relatată în publicaîia amintită de institutorul C.Vrănceanu şi prezintă una din variantele care circulau în nordul Moldovei la sfârşit de secol XIX. Cadrul didactic din judeţul Neamţ spune că legenda i-a fost povestită în anul 1877 de un bătrân, Ionică Anastasiu, care lucrase la Judecătoria din Piatra Neamţ. 
 

Rareş, fugărit de boierii trădători 

„Petru Rareş, Domnul Moldovei, nemulţumind pe o parte din boierii ţerii, aceştia l-au părît la Turci, care au venit cu oaste în Moldova şi au aşezat în scaunul domniei pe Ştefăniţă Vodă, fratele lui Petru“, este cadrul istoric de la care pleacă povestea. 
 
Văzându-se trădat de boieri şi urmărit de turci, Petru Rareş a fugit călare prin Târgul Pietrei (oraşul Piatra Neamţ) şi apoi, prin munţi a trecut în Transilvania. Legat de episodul trecerii lui Rareş prin Piatra Neamţ, una din legende spune că într-o duminică dimineaţă câţiva boieri care mergeau la slujba de la biserica Sf. Ion din târgul Pietrei (ctitorie a lui Ştefan cel Mare), l-au văzut pe Rareş trecând călare spre Valea Viei (cartier din Piatra Neamţ). 
 
„Se dăduse sfoară în ţară că Vodă Rareş umblă fugar şi este căutat de oamenii stăpânirei celei nouă, şi de Turci. Aşa, ştiind boierii, şi pentru a-şi câştiga hatâruri (privilegii, n.n.) înaintea noului Vodă Ştefăniţă, îndată s-au pus pe goană să-l prindă“.
 

Viaţa unui boier, salvată de paiele din orz  

Petru Rareş a scăpat de urmărire, iar atunci când a revenit pe tronul Moldovei, la a doua descălecare, a decis să se răzbune pe boierii care l-au trădat.
 
„Între aceştia, n-a uitat şi pe cei din Tîrgul Pietrei, cari l-au fost fugărit când îi era viaţa mai în pericol“, mai spune legenda.
 
Rareş a trecut prin Piatra Neamţ, i-a căutat şi i-a găsit pe boierii trădători, după care i-a judecat şi i-a condamnat la moarte într-un mod care să-i sperie pe cei care mai îndrăzneau să-l trădeze.
 
„A poruncit de i-a legat şi i-a suit pe culmea dealului Cozla, în partea nordică a oraşului Piatra. Acolo suise tot atâtea poloboace umplute cu paie. A pus pe fiecare în câte un poloboc, l-a înfundat iarăşi bine, lăsând destupate numai vranele, pe unde a dat foc paielor, şi pe când paiele ardeau, a poruncit să dea drumul poloboacelor taval la vale“.
 
Din toţi boierii condamnaţi, unul singur a scăpat cu viaţă, dar într-o stare destul de gravă. La rugăminţile boierilor care-i rămăseseră fideli, Rareş Vodă l-a graţiat pe cel scăpat cu viaţă, iar poporul l-a poreclit Orza, deoarece paiele din polobocul său erau de orz.
 
„Dar cu toată graţierea lui Vodă, poporul şi chiar boierii se feriau de el, ca cel ce fusese condamnat de însuşi Vodă şi pentru o aşa faptă. Dispreţuit de lume, şi ajuns într-o mizerie foarte mare, se zice să s-ar fi sinucis; iar urmaşilor lui le-a rămas porecla de Orza“, mai spune legenda. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Amicus Plato
23.12.2015, 03:20:35

Nu boierii au cerut intervenția turcilor, ci polonezii care nu reușeau să câștige războiul cu moldovenii pentru Pocuția. Doi mari boieri, Mihu și Trotușanu, și-au luat oștile și l-au abandonat pe Rareș, nu i-aș zice trădat, când s-au pomenit cu armatele Poloniei, Imperiului Otoman, condusă chiar de Soliman Magnificul, și Hanatului Crimeei peste Moldova în același timp. După primele ciocniri, nu s-a mai dat o bătălie decisivă cu turcii ca urmare a deciziei marilor boieri de a nu se sinucide în fața unei coaliții monstruase.

+4 (10 voturi)
Katy Proiect
23.12.2015, 10:25:54

Comentariu considerat abuziv.

Carmen Florea
23.12.2015, 14:07:38

Era cumva crestin?.. Cu ochii dati peste cap de smerenie, radiind de evlavie, pios la suflet, a intors si celalalt obraz, luminat si curat, si a exclamat adevarul adevarat:iarta-i, doamne, ca nu stiu ce fac ... Aloooo, toate masinariile mortii, toate ororile, toate grozaviile au fost inventate si practicate de crestini, pt care 'sa nu omori' de fapt e o lozinca pt sclavi, adica sclavii sa nu-si omoare tortionarul, stapanitorul de sclavi, de robi, ca sa tarlaiasca toti pe povestea cu Fat-Frumos ...

-2 (6 voturi)
x cogito ergo sum
23.12.2015, 16:31:36

Cum sa nu fie crestin ? Doar era fiul unui sfant . Nici nu mai conteaza ca era bastard la sfinti se trec cu vederea asemenea scapari .Ei ctitoresc zeci de manastiri si li se curata cazierul .

-1 (5 voturi)
Carmen Florea
23.12.2015, 17:17:07

Astea-s povesti d-ale hortodocsilor: poti sa omori, poti sa tarlaiesti, poti sa juri de 4 ori 'pana moartea ne va desparti', adica divortat de 4 ori, (Stefan), dar principalul e sa faci oficii popilor, zise si biserici, si totu-i OK. Helo, zeul nu da 2 bani pe hurdughii, zeul are niste reguli clare si nu le compensezi dupa cum viseaza popii sa-si umple sacii. Pe zeu il intereseaza sufletul curat al individului, nu materialul, si nu conteaza ca-i Mandea sau Tandea, acolo apare sufletul, nu haidamacul, nu handralaul, oale si ulcele sunt unde sunt, sufletul a plecat la EL, nu scrie pe frunte al cui e, EL vede un suflet ingrozitor, deci nicio scapare, la cazan, punct, doar sufletele sunt toate EGALE la judecata, care a omorat nu trece ultima punte, a 24-a. Razboi nu razboi, pe zeu il doare in cot: nici unii nici altii nu i-au respectat pravila. Ce treaba au hurdughiile cu spiritualitatea? Sa va bagati in stog ca zeul e al tuturor, nu e al Rumaniei, cum nu l-ar numi apoi cei de alte confesiuni. A facut hurdughii? Adica? Prin vanzand si cumparand oameni, practicand sclavia, exploatand munca robilor, prin rauri de sange, cotropind pamantul si munca altora? Doar si cei cumparati, vanduti, dar si robii sunt ai zeului si spaga la popa e un alt 'delict'. S-apoi cum un rob ar face hurdughii? 'Sfintii' astia sunt un fel de baroni de azi. Cine sa faca biserici, 'nea Costica cu 600 lei pensie cu o vechime de 35-40 ani? Nu, tataie, biserici fac hotii ca jiji care mai si spala niste milioane prin lacasurile 'sfinte' bot la bot cu popalaii. Hotii plac popalailor, aici li-i pita: la Mazare, la Nichita, prieten la catarama cu preanecuratu'. Adica astia fura si fac si biserici si vor fi fruncea la zeu, pe cand amaratul cinstit si rupt de munca va fi si acolo la coada vacii? Despre ce vorbim? Spiritualitatea, baiiii, spiritualitatea, asta-i divinitatea, nu lacasurile 'sfinte' unde in capul mesei e ochiul dracului si in altar e turnatorul la secu'...

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările