Cu 18 milioane de euro, un oraş devine un uriaş şantier. „Trebuie să fim prieteni cu utilajele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un amplu proiect european se derulează în oraş FOTO Primăria Piatra Neamţ
Un amplu proiect european se derulează în oraş FOTO Primăria Piatra Neamţ

Graţie unui proiect european cu o valoare de 18 milioane de euro, municipiul de la poalele culmii Pietricica devine un imens şantier, fiind demarate ample lucrări de infrastructură.

Primarul de la Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a anunţat semnarea contractelor pentru execuţia lucrărilor de inflastructură pe principalele străzi şi bulevarde din oraş, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 90 de milioane lei, adică 18 milioane de euro. A fost cea mai mare licitaţie lansată de municipalitate în ultimii 30 de ani. 

„Mă bucur să putem anunţa semnarea contractelor pentru execuţia lucrărilor pe coridoarele de mobilitate principale din oraş. Sunt cele mai importante lucrări din ultimele trei decenii pentru că reprezintă un pas esenţial în modernizarea oraşului, în accesibilizarea sa şi în dezvoltarea şi susţinerea unor metode de deplasare cât se poate de moderne“, a

declara, la începutul acestei luni, primarul Carabelea. 

Proiectul este împărţit în trei loturi, care vizează tot atâtea sectoare din oraş, având termene de execuţie de patru, opt şi 15 luni, dar este posibil ca acestea să dureze mai mult, unul dintre factorii care pot influenţa fiind vremea. Practic, oraşul va deveni un imens şantier, sectoarele de drumuri suferind schimbări majore. 

Urmează să fie create benzi speciale pentru transportul în comun, piste de biciclete şi vor fi recompartimentate traseele. Mai este prevăzut construirea a două noi poduri în locul celor care nu mai prezintă siguranţă, reamenajarea trotuarelor, a spaţiilor verzi, reorganizarea parcărilor, îngroparea cablurilor şi montarea de mobilier urban nou, etc. O problemă este că vor dispărea circa 1.000 de locuri de parcare. Aşadar, vor fi porţiuni închise, urmând ca traficul să se desfăşoare foarte greu, în acest sens, primarul declarând: 

Proiect european pentru un sistem Bike sharing 

„Ca primar, mă aştept ca cetăţenii oraşului să înţeleagă pasul important pe care îl facem împreună cu aceste lucrări şi trebuie să acceptăm şi să ne împrietenim, pentru această perioadă de un an, un an şi jumătate, cu utilajele şi să încercăm pe cât posibil să ne obişnuim cu lucrările din jurul nostru pentru că, după schimbare, cu siguranţă va fi meritat efortul“. 

Proiectul a fost structurat pe trei loturi de străzi, contractele având valori de peste 38 milioane de lei, pentru primul, 18 milioane de lei, al doilea, respectiv 22 milioane de lei. Cele trei coridoare de mobilitate care vor fi reorganizate şi modernizate sunt bulevardul  9 Mai - strada Dimitrie Leonida, bulevarsul Decebal - piaţa Mihail Kogălniceanu - bulevardul Traian şi strada Mihai Viteazu. 

piaurban1

Aşa urmează să arate strada Mihai Viteazu FOTO Primăria Piatra Neamţ

„Implementarea proiectelor de mobilitate urbană va însemna modernizarea oraşului . Ne dorim prioritizarea transportului în comun şi a celui pe bicicletă şi transformarea oraşului într-unul modern, european, prietenos cu pietonii, redat oamenilor. Lucrările la cele trei proiecte se vor desfăşura etapizat, astfel încât să se diminueze disconfortul“, consideră edilul. 

În paralel cu această mare investiţie, alta, tot cu fonduri europene, este în curs de implementare. Finanţarea este de peste 12 milioane de lei, din care contribuţia municipalităţii e doar 2%. Proiectul prevede un sistem Bike sharing, prin care se vor putea închiria biciclete în mod neasistat. 

El presupune construirea a 22 de staţii publice de biciclete în diverse puncte ale oraşului, prin intermediul cărora se vor  putea închiria 160 de biciclete clasice şi 60 propulsate electric. Staţiile vor avea automate pentru eliberarea şi încărcarea cardurilor şi un dispecerat pentru rezolvarea eventualelor probleme apărute, respectiv pentru localizarea bicicletelor.

Cele 22 de amplasamente sunt dispuse în puncte cheie ale municipiului, în zonele cele mai tranzitate, dar şi în cele de interes turistic precum Aleea Tineretului, Aleea Tineretului, spre ştrand şi lacul de acumulare Bâtca Doamnei sau parcarea de la restaurantul Colibele Haiducilor, de unde se pot face drumeţii pe Cozla, cealaltă culme împădurită, care, alături de Pietricica, străjuie oraşul Piatra Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Misiunea geniştilor la podul prăbuşit în Siret. Este cerută o expertiză pentru „calitatea în construcţii“

Salvamont, sfaturi după patimile unei clujence pe Ceahlău. „Panica te face să iei decizii periculoase“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite