Cum a ajuns celebru Gheorghe Ştefan: de la expresia „Ti fac io pi tini” la porecla Pinalti, marcă înregistrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan, supărat pe arbitrii care nu acordau „pinalti” pentru Ceahlăul
Gheorghe Ştefan, supărat pe arbitrii care nu acordau „pinalti” pentru Ceahlăul

Expresia şi porecla rămase în memoria colectivă se leagă direct de istoria primarului Gheorghe Ştefan, zis Pinalti. „Ti fac io pi tini” a ajuns să fie folosită şi ca metodă de publicitate, iar porecla dată edilului nu poate fi utilizată oficial de nimeni.

Celebra expresie „Ti fac io pi tini” a împlinit 13 ani de când a fost auzită pentru prima dată în spaţiu public, rostită pe un ton ameninţător de Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, cel care a făcut-o celebră fără să vrea. Se întâmpla pe 19 august 2001, la un meci pe care echipa Ceahlăul o susţinea la Bucureşti, în Regie, cu Sportul Studenţesc. 

Aşa cum obişnuia în acea perioadă, Gheorghe Ştefan asista la meciurile echipei de pe banca de rezerve, lângă antrenorii şi jucătorii de rezervă. Pinalti era implicat total în fenomenul fotbalistic din Piatra Neamţ, unde deţinea funcţia de preşedinte al clubului, iar perioada respectivă era fastă pentru galben-negri, aflaţi la al optulea sezon consecutiv în Divizia A. 

Nemţenii reveneau în Bucureşti după o înfrângere cu 3-1 suferită în prima etapă cu Dinamo (pe stadionul din Ştefan cel Mare), şi o victorie smulsă greu la Piatra Neamţ (1-0) cu Farul Constanţa. În meciul din runda a treia, cu Sportul Studenţesc, Ceahlăul a pierdut cu 3-1, după ce reuşiseră să egaleze gazdele în minutul 55. 

În minutul 62 al partidei, arbitrul Viorel Anghelinei (Galaţi) a acordat lovitură de la 11 metri studenţilor bucureşteni, la un contact în careul nemţenilor între Axinciuc şi Gigel Bucur. Pădureţ a înscris de la puncul cu var, iar Bucur a dus scorul la 3-1 în minutul 80. 

Faza penalty-ului a fost cea care i-a iritat la culme pe nemţeni, iar cronicarii partidei au menţionat că Gheorghe Ştefan l-a urmărit până la cabine pe arbitru pentru a-i reproşa decizia de a dicta 11 metri pentru gazde.

„Anghelinii, ti fac io pi tini! N-o să mai arbitrezi în viaţa ta Ceahlăul!”

„Taci bă că nu ştii nimic. Eu te-am promovat, bă!”

Acesta a fost dialogul dintre cei doi protagonişti ai scandalului, ameninţările lui Ştefan făcând mult timp după aceea deliciul emisiunilor tv cu profil sportiv, sau în alte împrejurări.

Trebuie menţionat că arbitrul central al partidei nu este altul decât fostul jucător de legendă al echipei Oţelul Galaţi (1985-1992). Pe finalul carierei de jucător, acesta a activat un an la Ceahlăul (căpitan de echipă), după care a devenit arbitru. Mai trebuie spus că sezonul în care Anghelinei a evoluat la nemţeni (1992-1993),  a fost chiar cel în care echipa de sub Pietricica a promovat în Divizia A, performanţă realizată în premieră în istoria clubului nemţean.

Celebritatea expresiei rostite de Pinalti a fost folosită în cele mai diverse moduri. Recent, o firmă din Piatra Neamţ şi-a ales ca slogan „Ti fac io pi tini”, iar reclama apărea postată pe mijloacele de transport public călători din oraş.   

sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

ti fac
ti fac

Ştefan cerea mereu „pinalti” la meciurile echipei sale 

Mai înainte de a deveni recunoscută şi însuşită oficial de Gheorghe Ştefan, porecla Pinalti îi fusese dată de lumea fotbalului autohton, ca urmare a comportamentului său la meciurile echipei Ceahlăul. 

Ştefan devenise arhicunoscut pentru vehemenţa cu care cerea lovituri de la 11 metri pentru echipa din Piatra Neamţ, atât în timpul meciurilor, la care asista de pe banca de rezerve, cât şi în emisiunile tv sportive în care se analiza etapa. „Am fost dezavantajaţi, trebuia să ne dea pinalti arbitrul” sau „Am avut doi de 11 metri, nu ne-a dat niciunul”, erau mai mereu reproşurile boss-ului de la Ceahlăul.   

Gheorghe Ştefan a fost poreclit Pinalti la scurt timp după ce a devenit preşedintele clubului nemţean.

„Primii care mi-au spus «Pinalti» sunt ziariştii de la publicaţia «Sportul Românesc», care între timp a dispărut. Ziarul era condus de Dumitru Dragomir. Apoi mi s-a spus aşa tot mai des”, declara primarul în 2009.

„Domnul preşedinte Pinalti!“

Dacă la început se arăta vădit deranjat de cei care îndrăzneau să pronunţe apelativul în prezenţa sa, cu trecerea timpului Gheorghe Ştefan s-a obişnuit şi chiar el însuşi se recomanda cu porecla Pinalti.    

Intrarea în politică, la începutul anilor 2000, i-a crescut şi mai mult notorietatea lui Gheorghe Ştefan, apărând chiar tot felul de confuzii haioase.  

„Legat de domnul Ştefan, pot să spun că nu l-am cunoscut până acum câţiva ani, când a intrat în politică. Eu credeam că-l cheamă Pinalti şi chiar aşa i-am spus când l-am întâlnit prima dată“, recunoştea Theodor Stolojan în  

Într-o vizită electorală la Piatra Neamţ, Mona Muscă l-a prezentat asistenţei astfel de Gheorghe Ştefan: „Domnul preşedinte Pinalti!“. 

Pinalti, marcă la OSIM, cadou de ziua lui 

„La propunerea unui prieten romaşcan mi-am înregistrat acest «nume» la OSIM. Am făcut acest demers considerându-l un fel de protecţie a mea. Intrat fiind în politică, m-am gândit că numele - marcă înregistrată nu va putea fi folosit, într-un anume context, drept o jignire. Am luat-o ca pe un lucru bun înregistrarea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci“, spunea Gheorghe Ştefan într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Neamţ.  

Înregistrarea mărcii Pinalti la OSIM a avut loc în 2009, iar documentul oficial a fost considerat un cadou pentru edilul de Piatra Neamţ la împlinirea vârstei de 56 de ani. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite