Cum a ajuns examenul de bacalaureat coşmarul unei eleve cu medie foarte mare. Interdicţia judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul din Piatra Neamţ a fost înfiinţat acum 152 de ani FOTO Monumenteneamt.ro
Colegiul din Piatra Neamţ a fost înfiinţat acum 152 de ani FOTO Monumenteneamt.ro

Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au decis că o elevă, care fusese eliminată la prima sesiune a Bacalaureatului, nu are dreptul să participe la următorul concurs

Examenul de Bacalaureat 2022 s-a dovedit a fi coşmarul unei absolvente de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, aflat în topul unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ. Eleva a terminat cei patru ani de liceu cu o medie foarte mare, dar la sesiunea din vară a fost eliminată de la o probă pentru că avea asupra ei telefonul mobil, lucru interzis. 

Tânăra a contestat în instanţă decizia, adresându-se Secţiei Contencios de la Tribunalului Neamţ, solicitând suspendarea actului administrativ, pârâţi fiind Inspectoratul şcolar Judeţean, Comisia Judeţeană de Bacalaureat Neamţ şi Comisia de Bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Naţional „Petru Rareş“. 

În primă instanţă, eleva a avut câştig de cauză, dar lucrurile s-au schimbat după recurs. „Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei de interes în pronunţarea recursului. Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi, rejudecînd fondul cererii de suspendare executare act administrativ, respinge acţiunea ca nefondată“. Aceasta este decizia magistraţilor Curţii de Apel Bacău, pronunţată vineri, 12 august 2022. În aceste condiţii, pentru că soluţia este definitivă, petenta nu a mai putut participa la a doua etapă a Bacalaureatului 2022, care a început marţi, 16 august, cu proba la Limba română, exact cea la care fusese eliminată în prima sesiune.

Soluţia iniţială a Tribunalului Neamţ 

Regulamentul concursurilor şcolare (Evaluare Naţională, Bacalaureat, olimpiade), inclusiv cele la care participă şi profesorii (Definitivat sau Titularizare), prevede că simpla deţinere în timpul examinării a unor posibile surse de inspiraţie, între ele fiind şi telefonul mobil, se consideră tentativă de fraudă şi se sancţionează cu eliminarea celui în culpă. 

Conform normelor privind tentativa de fraudă, absolventei îi este interzis să participe la următoarele două sesiuni ale examenului. „Eleva care a absolvit la colegiul nostru a avut rezultate foarte bune la învăţătură în toţi cei patru ani de liceu, media generală fiind cu mult peste nouă“, a declarat Grigoruţă Oniciuc, directorul Colegiului Naţional „Petru Rareş“. 

La primul proces, cel de la Tribunalul Neamţ, elevei i s-a permis să se înscrie la a doua sesiune din acest an: „Admite acţiunea. Suspendă executarea procesului-verbal de sancţionare nr. 4014/20-06-2022 cu privire la interdicţia impusă reclamantei de participare la următoarele 2 sesiuni de Bacalaureat până la pronunţarea instanţei de fond“. Hotărârea fusese emisă pe 13 iulie 2022, „prin punerea soluţiei la dispoziţia părtilor prin mijlocirea grefei“, dar în ea se a  menţiona că putea fi contestată cu recurs în termen de 5 zile lucrătoare. 

Inspectoratul Şcolar Neamţ a uzat de calea de atac, iar la finalul săptămânii trecute Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat definiv. La prima sesiune a Bacalaureatului 2022 s-au înscris 3.235 de absolvenţi din Neamţ, la probe ajungând 3.136, iar doi au fost eliminaţi. Au fost doar trei medii de 10, dar note maxime la discipline au avut 248 de elevi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Misiune dificilă a salvamontiştilor din Neamţ pentru recuperarea cadavrului unui alpinist căzut în Ceahlău

Cum i se face „reclamă“ Poliţiei Române la Viena şi Praga. „Când i-am zis că-s poliţist, a rămas interzis“ FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite