Cum au ajuns un pericol public simbolurile vechi de 150 de ani ale unui oraş. Bolile şi bătrâneţea le răpun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castanii plantaţi prin anii 1890 vor fi tăiaţi FOTO Zchnews.ro
Castanii plantaţi prin anii 1890 vor fi tăiaţi FOTO Zchnews.ro

Pe motiv câ au devenit pericol public, simbolurile vechi de 150 de ani ale unui oraş vor fi eliminate în urma unei decizii radicale a autorităţilor. Măsura a stârnit controverse, în ciuda explicaţiilor ştiinţifice transmise de municipalitate.

Municipiul Piatra Neamţ are câteva simboluri care îl evidenţiază, între ele culmile împădurite ce îl înconjoară,

cele mai cunoscute fiind Pietricica şi Cozla, Turnul, Biserica şi Curtea Domnească a voievodului Ştefan cel Mare, releul de televiziune, care se vede de la foarte mare distanţă (construit pe Pietricica), râul Bistriţa sau barajul ce a format lacul de acumulare Bâtca Doameni. 

Ar mai putea fi enumeraţi şi castanii de pe trei străzi, copaci plantaţi acum aproape 150 de ani, la umbra cărora sau la timp de seară se plimbau cupluri de îndrăgostiţi şi nu numai.

Dar, parte dintre aceste simboluri îşi trăiesc acum ultimele zile. Datorită vechimii lor, impresionanţii arbori au devenit „pericol public“ pentru pietoni, traficul rutier sau unele locuinţe. Altfel spus, au îmbătrânit şi-s găunoşi. 

„Ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat şi a stării fitosanitare precare, în timpul vântului puternic din data de 4 februarie 2021, din mai mulţi castani amplasaţi în aliniamentele stradale din zona bulevardului Republicii, străzii Ştefan cel Mare şi străzii Eroilor din Piatra Neamţ, s-au desprins şi rupt elemente importante de lemn, care au afectat siguranţa traficului pietonal şi rutier. (...) Primăria, în calitate de proprietar, este obligată să asigure siguranţa persoanelor care pot fi afectate

de ruperile şi desprinderile arborilor“, motiva Primăria Piatra Neamţ, decizia. 

Ea a stârnit şi reacţii negative, dar temeiurile care au stat la baza hotărârii sunt întemeiate. De ani de zile, în timpul furtunilor mai puternice, copacii erau scoşi din rădăcini, sau se rupea coronamentul. În locul castanilor uscaţi, în curs de uscare şi a celor care pot afecta siguranţa traficului pietonal şi rutier

urmează să se planteze platani, care au deja trei - patru metri înălţime. 

Argumente pentru platani 

Operaţiunea a demarat de la mijlocul acestei luni, ea fiind anunţată cu câteva luni înainte. Tăierile au început de la Cimitirul Eternitatea, în imediata apropiere a Stadionului Ceahlăul şi vor continua pe strada Ştefan cel Mare şi bulevardul Republicii. Deşueurile vegetale vor fi transformate în compostat şi urmează ca legislativul pietrean să  decidă ce se va întâmpla cu lemnul. Cel mai probabil, o parte va fi vândut, iar restul va fi distribuit persoanelor cu venituri reduse. 

„Luând în considerare vârsta maximă de 150 de  ani, la care poate ajunge un castan în condiţii ideale, anul plantării lor (în jur de 1890), acţiunile paraziţilor (înroşirea frunzelor şi infestării cu acarieni - boli cu o frecvenţă foarte mare în Sud-Estul Europei după anii 2000), instituţia a luat decizia înlocuirii castanilor existenţi cu platani“, a mai comunicat administraţia pietreană. 

Că aceşti copaci erau periculoşi se ştia de ani de zile, în 2006, încercând să păstreze tradiţia locală, a început plantarea tot a unor castani în alveolele libere de pe bulevardul Republicii, dar puieţii s-au uscat, ori au crescut nesemnificativ. Specia platan a fost aleasă în detrimentul castanilor din 

următoarele motive: rezistenţă mare la poluare, înrădăcinare puternică, ritmul mare de creştere, capacitatea arborelui de purificare a aerului, aspect decorativ, adaptarea speciei la condiţiile climatice actuale şi nu în ultimul rând experimentul reuşit din 2007, când s-a înfiinţat aliniamentul stradal plantat cu platani pe bulevardul Decebal din Piatra Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Urmăriţi prin pădure, în toiul nopţii, de poliţişti. De ce au ignorat somaţiile legale

Poveste de dragoste cu sfârşit tragic. Gestul şocant al unei adolescente de 16 ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite