Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Cum se face „depolitizarea“ în învăţământ. Sora unui senator şi un fost primar au ajuns directori de licee

3
12 Jan 2021 06:10:24
Autor: Dan Sofronia
Colegiul Gheorghe Cartianu, una dintre cele mai mari unităţi şcolare din judeţul Neamţ FOTO Dan Sofronia
Colegiul Gheorghe Cartianu, una dintre cele mai mari unităţi şcolare din judeţul Neamţ FOTO Dan Sofronia

În foarte multe şcoli şi licee din judeţul Neamţ, începerea cursurilor, pe data de 11 ianuarie 2020, a coincis cu numirea altor directori sau adjuncţi ai acestora la conducerea şcolilor.

Capul de afiş al zilei de 11 ianuarie 2021 a fost nu reluarea procesului educaţional după vacanţa de iarnă tot în varianta online, ci numirea unor noi echipe manageriale la foarte multe unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural. 
 
Pe data de 8 ianuarie, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Neamţ s-au stabilit 108 noi directori „plini“ sau adjuncţi, pentru că celor vechi le expira mandatul a doua zi, unul pe care îl obţinuseră în urma concursurilor susţinute la sfârşitul anului 2016. 
 
Profesorul Mihai Obreja, inspector şcolar general, declara că a fost o perioadă în care a fost făcută o analiză riguroasă a managementului fiecărei unităţi şcolare, pentru a nu produce dezechilibre acum, într-o perioadă dificilă pentru învăţământ. 
 
Cine sunt noii şefi de şcoli şi de licee s-a aflat astăzi, dar se vehiculau unele „nume“, iar discuţiile pe această temă s-au axat pe faptul că şi actualii guvernanţi continuă „politica“ predecesorilor, punând în posturi de conducere persoane agreate. 
 
Alte surse afirmau că, în unele situaţii, schimbările nu ar ţine de factorul politic, ci de ineficienţa managementului educativ, dar aspectul este discutabil atât timp cât se susţine, tot mai des, că nu se poate vorbi de eficenţă în cazul învăţământului online. 
 
La Colegiul „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamţ s-a făcut o rocadă, fiind înlocuită din funcţie, după 17 ani, profesoara Mariana Paleu, care va trece adjunct, cedând poziţia de director colegei Livia Nicolae, nimeni alta decât sora senatorului PNL Eugen Ţapu. 
 
O surpriză este şi la Roman, la Colegiul „Roman Vodă“. Pe postul de director plin apare Roxana Iorga, fost viceprimar şi primar interimar liberal în legislatura trecută. Curios, ea o înlocuieşte pe Mihaela Tanovici, ex-consilier PNL în echipa fostului primar Laurenţiu Leoreanu, actual deputat.
 

Numirile politice, recunoscute, dar criticate când sunt făcute de „alţii“

O schimbare de manageri a avut loc şi la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, unde director este un cunoscut antrenor de handbal, cu nemunărate titluri de campion naţional la nivel de juniori, profesorul Răzvan Caba, adjunct fiind Alexandru Lupu. Conducere nouă este şi la Liceul Tehnic „Dimitrie Leonida“, din Piatra Neamţ, unde director plin este profesoara Ancuţa Acuculiţei. 
 
La fel stau lucrurile la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Roman, noul manager fiind Mirela Mihoc. Aceasta are o vastă experienţă la catedră, două decenii, din care 18 doar la acest colegiu. Vremea schimbărilor în învăţământul nemţean a „afectat“, pe lângă cele din municipiile judeţului, Piatra Neamţ, respectiv Roman şi unităţi din oraşele Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, dar şi din mediul rural. 
 
Numirile unor noi şefi în şcoli şi licee a atras şi critici, printre cei care le-au „condamnat“ fiind parlamentarul PSD Oana Bulai, membru al Comisiei pentru Învăţământ, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor. Numai că, involuntar sau nu, aceasta recunoaşte că şi social-democraţii au făcut numiri politice. 
 
„Domnul ministru Cîmpeanu a minţit cu neruşinare la audieri când a spus că doreşte depolitizarea învăţământului românesc! În toţi anii de guvernare PSD, liberalii au criticat numirile politice ale fostei guvernări şi, ajunşi la putere, ne-au arătat prin fapte dezastrul de care sunt în stare numind incompetenţi în funcţii publice, fără un minimum de experienţă în domeniu“, scrie, pe 8 ianuarie, Oana Bulai, într-o postare pe Facebook. 
 
Parlamentarul mai consideră că schimbarea directorilor unităţilor de învăţământ cu persoane aservite PNL nu dovedeşte dorinţa alianţei PNL-USR-UDMR de a îmbunătăţi sistemul, ci scoate în evidenţă intenţia de a deţine controlul, iar competenţa nu a contat niciodată pentru liberali, ci doar carnetul de partid.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

O asistentă cu „pile“ la şefii spitalului şi ai Consiliului Judeţean. Condamnările primite în două dosare
 
Un fost şef de Consiliu Judeţean şi un fost viceprimar, condamnaţi pentru finanţarea ilegală a FC Ceahlăul
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

costy
12.01.2021, 08:03:31

- Sa mai zica cineva, ca PNL, nu are aleleasi metehne, precum PSD - toti - O Apa si un Pamant.

+2 (2 voturi)
Cornel Cazacu
12.01.2021, 09:22:56

Pleacă a-noștri, vin a-noștri.

Coco
13.01.2021, 14:40:22

Pesedistii: sa nu faceti la fel ca noi ca ati vazut cat ii de rau. Penelistii: dar ce, numai voi aveti voie sa gresiti! Cea mai corecta rezolvare ar fi ca orice manager sa nu beneficieze mai mult de doua mandate de 4 ani. Daca ne amintim de vremurile trecute cand aveam directori pe viata mai ales la scolile de la tara si pe masura ce treceau anii deveneau mici dictatori printre colegi, adio idei novatoare care sa se adapteze evolutiei societatii. acuma si baronii si baronetii locali mai simt nevoia sa-si mai diversifice colaboratorii unii neraspunzand prompt solicitarilor lor in anumite situatii sensibile sau deranjand persoane mult mai apropiate din acelasi cerc cu ei plus ca mai apar si urgente cand o ruda apropiata se simte ramasa nedrept in penumbra.

+1 (1 vot)
Modifică Setările