Cum se face „depolitizarea“ în învăţământ. Sora unui senator şi un fost primar au ajuns directori de licee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În foarte multe şcoli şi licee din judeţul Neamţ, începerea cursurilor, pe data de 11 ianuarie 2020, a coincis cu numirea altor directori sau adjuncţi ai acestora la conducerea şcolilor.

Capul de afiş al zilei de 11 ianuarie 2021 a fost nu reluarea procesului educaţional după vacanţa de iarnă tot în varianta online, ci numirea unor noi echipe manageriale la foarte multe unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural. 

Pe data de 8 ianuarie, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Neamţ s-au stabilit 108 noi directori „plini“ sau adjuncţi, pentru că celor vechi le expira mandatul a doua zi, unul pe care îl obţinuseră în urma concursurilor susţinute la sfârşitul anului 2016. 

Profesorul Mihai Obreja, inspector şcolar general, declara că a fost o perioadă în care a fost făcută o analiză riguroasă a managementului fiecărei unităţi şcolare, pentru a nu produce dezechilibre acum, într-o perioadă dificilă pentru învăţământ. 

Cine sunt noii şefi de şcoli şi de licee s-a aflat astăzi, dar se vehiculau unele „nume“, iar discuţiile pe această temă s-au axat pe faptul că şi actualii guvernanţi continuă „politica“ predecesorilor, punând în posturi de conducere persoane agreate. 

Alte surse afirmau că, în unele situaţii, schimbările nu ar ţine de factorul politic, ci de ineficienţa managementului educativ, dar aspectul este discutabil atât timp cât se susţine, tot mai des, că nu se poate vorbi de eficenţă în cazul învăţământului online. 

La Colegiul „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamţ s-a făcut o rocadă, fiind înlocuită din funcţie, după 17 ani, profesoara Mariana Paleu, care va trece adjunct, cedând poziţia de director colegei Livia Nicolae, nimeni alta decât sora senatorului PNL Eugen Ţapu. 

O surpriză este şi la Roman, la Colegiul „Roman Vodă“. Pe postul de director plin apare Roxana Iorga, fost viceprimar şi primar interimar liberal în legislatura trecută. Curios, ea o înlocuieşte pe Mihaela Tanovici, ex-consilier PNL în echipa fostului primar Laurenţiu Leoreanu, actual deputat.

Numirile politice, recunoscute, dar criticate când sunt făcute de „alţii“

O schimbare de manageri a avut loc şi la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, unde director este un cunoscut antrenor de handbal, cu nemunărate titluri de campion naţional la nivel de juniori, profesorul Răzvan Caba, adjunct fiind Alexandru Lupu. Conducere nouă este şi la Liceul Tehnic „Dimitrie Leonida“, din Piatra Neamţ, unde director plin este profesoara Ancuţa Acuculiţei. 

La fel stau lucrurile la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Roman, noul manager fiind Mirela Mihoc. Aceasta are o vastă experienţă la catedră, două decenii, din care 18 doar la acest colegiu. Vremea schimbărilor în învăţământul nemţean a „afectat“, pe lângă cele din municipiile judeţului, Piatra Neamţ, respectiv Roman şi unităţi din oraşele Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov, dar şi din mediul rural. 

Numirile unor noi şefi în şcoli şi licee a atras şi critici, printre cei care le-au „condamnat“ fiind parlamentarul PSD Oana Bulai, membru al Comisiei pentru Învăţământ, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor. Numai că, involuntar sau nu, aceasta recunoaşte că şi social-democraţii au făcut numiri politice. 

„Domnul ministru Cîmpeanu a minţit cu neruşinare la audieri când a spus că doreşte depolitizarea învăţământului românesc! În toţi anii de guvernare PSD, liberalii au criticat numirile politice ale fostei guvernări şi, ajunşi la putere, ne-au arătat prin fapte dezastrul de care sunt în stare numind incompetenţi în funcţii publice, fără un minimum de experienţă în domeniu“, scrie, pe 8 ianuarie, Oana Bulai, într-o postare pe Facebook. 

Parlamentarul mai consideră că schimbarea directorilor unităţilor de învăţământ cu persoane aservite PNL nu dovedeşte dorinţa alianţei PNL-USR-UDMR de a îmbunătăţi sistemul, ci scoate în evidenţă intenţia de a deţine controlul, iar competenţa nu a contat niciodată pentru liberali, ci doar carnetul de partid.

Vă recomandăm să mai citiţi:

O asistentă cu „pile“ la şefii spitalului şi ai Consiliului Judeţean. Condamnările primite în două dosare

Un fost şef de Consiliu Judeţean şi un fost viceprimar, condamnaţi pentru finanţarea ilegală a FC Ceahlăul

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite