Cum poza scriitorul Calistrat Hogaş. Imagini inedite cu artistul într-un album de familie: ce poziţii folosea ca să dea bine în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calistrat Hogaş, într-o fotografie realizată în parcul din Piatra Neamţ
Calistrat Hogaş, într-o fotografie realizată în parcul din Piatra Neamţ

Un album cu fotografii păstrat în arhiva familiei îl dezvăluie pe Calistrat Hogaş în diferite ipostaze de-a lungul vieţii. Scriitorului îi plăcea să pozeze în studio, dar este surprins şi în instantane făcute ocazional.

Câteva zeci de fotografii cu scriitorul adunate într-un album de familie de fiica sa cea mică, Sidonia, şi păstrate în arhiva muzeului memorial din Piatra Neamţ, ne ajută să-l descoperim pe adevăratul Calistrat Hogaş.      

„Conform modei timpului, orăşeanul de condiţie medie (şi intelectual pe deasupra, în cazul nostru) mergea şi «se poza» în studiourile fotografilor cu diferite ocazii“, notează criticul de artă Emil Nicolae, într-un eseu publicat în numărul 12/2012 al revistei Conta.

Primele fotografii din album ni-l înfăţişează pe tân[rul Calistrat la vârsta de 20 de ani, în anul 1867, la absolvirea Academiei Mihăilene din Iaşi. 

„Tânărul Calistrat (doar cu mustaţă la acea vreme) s-a fotografiat stând pe un scaun, cu cotul stâng sprijinit de o măsuţă alăturată. Apoi, după doi ani de studii universitare, pregătit să-şi preia postul de profesor/director la gimnaziul comunal din Piatra-Neamţ, Calistrat Hogaş îşi lasă «imortalizată» maturitatea: are deja o barbă subţire şi atent îngrijită (tăiată scurt), pălărie de oraş (cu panglică şi boruri normale), un baston subţire (englezesc), vestă şi papion, pantaloni de culoare mai deschisă decât vestonul şi stă picior peste picior. Deocamdată nu se întrevăd semne care să anunţe bărbatul trupeş de mai târziu“, notează Emil Nicolae în eseul „Scriitorul în portrete de epocă“.    

Calistrat Hogaş

Schimbări în fizionomia lui Hogaş apar într-o fotografie de grup realizată în 1874 (la vârsta de 27 de ani), la absolvirea primei promoţii a gimnaziului nemţean, scriitorul fiind însurat de peste patru ani cu Elena Costache Gheorghiu: barba e lăsată să crească mai mult, părul pieptănat spre spate, dar trupul tot fără semne de îngrăşare. 

„Dar într-o imagine din 1887, când Calistrat Hogaş a fost pentru scurtă vreme profesor şi director la gimnaziul din Alexandria (Teleorman), încep să se distingă atributele care-i vor deveni caracteristice: obrazul rotunjit sub barba bogată; pântecele în plină dezoltare, obligând vesta să se încreţească“, observă criticiul Emil Nicoale, fost muzeograf la „Casa Hogaş“.

O fotografie realizată într-un cadru special amenajat, probabil în parcul din Piatra-Neamţ, în perioada 1895-1896, ni-l înfăţişează pe  Hogaş „călătorul“, aşezat să se odihnească pe un buştean, cu ochii ţintind către muntele Ceahlău.

Calistrat Hogaş

„Apogeul portretului cu «poză» este atins în perioada ieşeană (1899-1915), toate variantele ieşind din atelierul lui Nestor Heck: un bust/medalion cu lavalieră şi capul descoperit (probabil 1890) şi un altul, cu barba încărunţită şi faţa îmbătrânită (probabil 1915); aşezat, picior peste picior, în fotoliul de subdirector al Liceului Internat din Iaşi; în picioare, pe trotuar lângă peretele casei; aşezat pe o stâncă - decor improvizat mimând notarea unor gânduri în carnet“, explică Emil Nicolae.

Pe lângă aceste fotografii, în album apare o serie fotografii făcute cu mână şi ochi de amator, ocazional. 

„Aici Calistrat Hogaş nu a mai încercat să pozeze, sau nu a avut timp să se pregătească pentru asta. În aceste imagini pare să conteze mai degrabă împrejurarea/împrejurimile şi contextul, decât protagonistul. În mijlocul pârâului, la Vădurele – Tazlău (1905, împreună cu I.I. Mironescu); un decupaj dintr-o fotografie de grup (şedinţă la Bucureşti, 1909); în grădina Liceului Internat, cu piciorul pe marginea unul bazin (1910); în casa din Piatra-Neamţ, cu câinele Pătăţăl, la biroul de lucru, în braţe sau pe masa din cerdac; în acelaşi cerdac, alături de membri ai familiei sau de vecini etc. Avem aici un Calistrat Hogaş relaxat, ignorând obiectivul aparatului, în perfect acord cu sine (explicabil, la o vârstă înaintată, 1916 -1917)“

O fotografie deosebită menită să reprezinte cât mai exact natura scriitorului este cea în cea realizată în vremea directoratului la gimnaziul din Roman (1891 - 1899).

Hogas

„Calistrat Hogaş e îmbrăcat în cămeşoi şi iţari, poartă ochelarii care se află azi în Muzeul Memorial de la Piatra-Neamţ, stă aşezat şi citeşte la o masă pliantă pe care sunt distribuite sugestiv alte piese de recuzită legate de comportamentul său binecunoscut (ceaşca de cafea, tabachera deschisă, o lumânare fixată într-o farfurioară). "Poza" nu lipseşte, desigur, dar e discretă şi contează în primul rând ansamblul în care îl "citim" imediat pe profesor / scriitor, pe fumător şi pe cafegiul înrăit! Cred că tocmai această fotografie (alb - negru, 14 x 9 cm, autor necunoscut) concurează cel mai bine cu portretele literare amintite la început“, mai spune criticul Emil Nicolae.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Domnişoara P.V., amorul târziu şi misterios al scriitorului Calistrat Hogaş

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite