Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum reacţionează porcii la o operă de artă. Experiment inedit într-o fermă din judeţul Neamţ

0
20 Apr 2015 18:59:52
Autor: Florin Jbanca
Porcii au testat tabloul "Arta de a dărui" pictat de Ciprian Istrate
Porcii au testat tabloul "Arta de a dărui" pictat de Ciprian Istrate

Pictorul Ciprian Istrate şi-a organizat vernisajul expoziţiei personale de artă contemporană în incinta unei ferme de porci. Autorul lucrărilor a vrut să demonstreze că arta poate înnobila chiar şi un spaţiu inestetic şi nefrecventabil pentru iubitorii de frumos.

Expoziţia personală de artă modernă contemporană intitulată „Istopia“ a fost vernisată  weekend-ul trecut la un complex de creştere a porcilor din satul Başta, comuna Secuieni. 

Aşa cum i-au anunţat organizatorii, invitaţii au venit la eveniment încălţaţi cu cizme sau bocanci, pentru a se încadra cât mai bine în spaţiul cu totul inedit al expoziţiei.  
 
Cele 20 de tablouri au fost expuse pe „simezele“ din cadrul complexului FNC (fabrica de nutreţuri combinate), situat în imediata vecinătate a fermei.

Până să ajungă în spaţiul expoziţional de la etajul al patrulea al clădirii, iubitorii de artă au strâmbat din nas la mirosul pestilenţial care emana din zona fermei. 
 
 
„Dacă în 1917, Marcel Duchamp a luat un pisoar şi l-a expus într-o galerie de artă (La fontaine  - Fântâna, n.r.), spunând că arta a murit, Adrian Ghenie rezolvă această problemă făcând o lucrare cu înmormântarea lui Duchamp. Tot acest lucru m-a făcut şi pe mine să gândesc o astfel de expoziţie într-o fermă de porci. E ca o întoarcere: dacă el a reuşit să aducă acest pisoar într-o galerie, eu vin cu lucrări de artă într-o fermă de porci. Prin aceasta vreau să demonstez că niciodată arta nu moare, arta continuă“, şi-a explicat pictorul Ciprian Istrate demersul artistic. 

 
Expoziţia care cuprinde lucrări realizate de artist în ultimul an a fost intulată „Istopia“, o lume specială în viziunea pictorului.   
 

„Este o expoziţie-manifest. «Istopia» este un cuvânt compus din Istrate şi Utopia. Declar aici că asta nu-i o porcărie. Vă aduceţi aminte pipa lui Rene Magritte, sub care artistul a scris: «Aceasta nu-i o pipă, e reprezentarea unei pipe». Aici e un spaţiu înnobilat, căruia i se schimbă sensul prin prezenţa artei înăuntrul lui. Orice obiect artistic, semnat Ciprian Istrate, introdus într-un spaţiu neartistic îmbracă, transferă acelui spaţiu valenţe artistice“, a precizat criticul de artă Emil Nicolae.
 
Explicaţia vizuală a evenimentului a fost proiecţia unui film în care o lucrare de artă, semnată Ciprian Istrate, ajunge în universul plin de curiozitate al porcilor.
     

„Deşi fermele de porci arată astăzi total diferit decât şi-au închipuit invitaţii, mirosul nu s-a modificat, reprezentând primul contact perceptibil. Drumul până la fermă, încăperea labirintică în care s-a desfăşurat evenimentul, tablourile impunătoare, pline de înţelesuri au reprezentat pentru cei prezenţi trepte de iniţiere în «Istopia». Contrastele au fost la ordinea zilei. Mâncăruri rafinate, vinuri scumpe, şampanie, băuturi cu aur, mese îmbodobite, ţinute elegante, parfumuri senzuale au fost asociate cizmelor din cauciuc şi mirosului porcin care a determinat doamnele să strâmbe din nas”, a declarat Roxana Pricop, PR al Galeriei Era. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările