Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a ales praful de domeniul schiabil din Neamţ. 14 milioane de euro s-au dus pe apa sâmbetei

6
10 Jan 2022 04:06:02
Autor: Dan Sofronia
Pe pârtia de la Piatra Neamţ nu se ştie dacă se mai schia vreodată FOTO Ştirineamţ.ro
Pe pârtia de la Piatra Neamţ nu se ştie dacă se mai schia vreodată FOTO Ştirineamţ.ro

O investiţie realizată în mandatele primarului din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, care a totalizat aproximativ 14 milioane de euro, este inutilizabilă şi nerentabilă

Intenţia de a face din municipiul Piatra Neamţ un pol de atracţie pentru practicarea sporturilor de iarnă s-a dovedit a fi un fiasco total, investiţia începută de administraţia Gheorghe Ştefan, în anul 2005, care a totalizat aproximativ 14 milioane de euro, nefiind rentabilă. 
 
Investiţia a adus doar pierderi primăriei, care plăteşte şi acum rate imens de mari. Pentru baza care s-a realizat pe culmea Cozla - pârtie de schi, de tubing, telescaun, telegondolă, instalaţii de apă, utilaje de întreţinere, tunuri de zăpadă şi multe altele au fost contractate credite bancare consistente. Din păcate, după cum au constatat autorităţile locale actuale, ea nu mai poate fi pusă în valoare pe viitor. 
 
„Este imposibil ca pârtia să mai fie deschisă vreodată. La primărie s-au făcut calcule. Deschiderea şi funcţionarea pe o perioadă de doar trei luni ar însemna circa 130.000 de euro. În acest sezon a nins o zi şi jumătate, fiind doar câteva zile foarte friguroase. Ca să funcţioneze tunurile de zăpadă, ar trebuie să fie patru zile cu temperaturi de -5 grade“, a declarat medicul Liviu Harbuz, şeful Cabinetului primarului, la o emisiune a postului Exploziv TV. 
 

Cifrele unui dezastru financiar 

Harbuz s-a referit la faptul că nici clima nu mai este prielnică, de ani de zile zăpada fiind foarte puţină în zona Piatra Neamţ, la fel şi perioadele foarte friguroase. El a conchis spunând că investiţia a fost una păguboasă. La începutul acestui mandat, primarul din Piatra Neamţ, Adrian Carabelea, a făcut un sondaj de opinie, locuitorii fiind întrebaţi dacă mai doresc deschiderea pârtiei. Deşi cei mai mulţi au răspuns „Da“, acest lucru nu s-a putut realiza din cauza unor inconveniente argumentate. Astfel, în sezonul 2017/2018, pârtia şi tescaunul nu au funcţionat, pentru că nu a fost zăpadă, iar în iarna 2018/2019 s-a schiat între 10 ianuarie şi 3 martie 2019, rezultând pierderi de 271.375 lei. Cele 6.260 de bilete au adus încasări de 218.625 lei, iar cheluielile cu electricitatea şi mentenanţa au totalizat 490.403 lei. 
 
Pe Cozla, cei care doreau să se bucure de iarnă puteau schia pe o pârtie cu nocturnă, având la dispoziţie şi telescaun. Mai era o pârtie de tubing pentru copii, dezafectată în prezent. În ceea ce priveşte traseul telegondolei, acesta are circa doi kilometri, turiştii pleacă din faţa Gării Piatra Neamţ, care-i transportă pe deasupra oraşului, până pe culmea împădurită. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Noapte sinistră provocată de vânt în Neamţ. Acoperişuri de blocuri smulse şi căzute peste maşini FOTO
 
Drifturile pe zăpadă în toiul nopţii l-au lăsat fără maşină. Ce a păţit un şofer teribilist

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

laur laur
10.01.2022, 08:04:59

Nici nu conteaza ca partia nu e rentabila si nu functioneaza.Nu partia de ski a fost scopul investitiei, ci spaga luata de Udrea si Pinalti de la constructor.Scopul a fost atins.

+6 (6 voturi)
Giorgione
10.01.2022, 08:26:32

Tipic golanesc pentru spaga. Puteau sa gaseasca sau sa se gandeasca la o varianta in caz de ceea ce s-a si-ntamplat ; esec!

+5 (5 voturi)
G M
10.01.2022, 09:40:04

Plătește cineva pentru ambițiile deșarte ale vreunui troglodit care se crede Dumnezeu ? În afară de muritorii de rând ? De ce nu cereți banii de la Udrea și Ștefan ?

+5 (5 voturi)
Mironov George
10.01.2022, 10:37:49

In tara mai sunt exemple de acest gen. Port turistic,care functioneaza doar sase luni pe an, la care serviciul de paza costa mai mult decat chiria incasata de pa posesorii de ambarcatiuni. In plus 20% din lungimea pontonului a fost luata de gheata care a plutit pe Dunare acum circa 10 ani. Culmea, primaria plateste doua servicii de paza (adica doi paznici simultan), care au posturile de paza la distanta de 5 metri unul de celalalt. Unul "pazeste" usa de acces la pontonul portului de ambarcatiuni, iar celalalt pazeste o bariera care conditioneaza aceesul autovehiculelor pe o aleie "pietonala".

+3 (3 voturi)
Coco Cocos
10.01.2022, 11:08:00

un accident al naturii acest ordinar...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările