Cum s-au majorat salariile în primării la Neamţ. „Le-am cerut să scrie pe o foaie cât cred că merită şi au primit mai mult decât se aşteptau“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii din Neamţ şi-au mărit indemnizaţiile şi lefurile salariaţilor după noua lege
Primarii din Neamţ şi-au mărit indemnizaţiile şi lefurile salariaţilor după noua lege

În majoritatea situaţiilor, angajaţii care lucrează în primăriile din Neamţ vor avea lefuri mărite după votarea noilor grile de salarizare.

Funcţionarii publici şi personalul contractual din primăriile din judeţul Neamţ au motive de bucurie după ce Consiliile Locale au votat noile grile de salarizare, în baza legii salarizării unitare, intrată în vigoare la începutul lunii iunie. 

Legea salarizării unitare (legea numărul 153/2017) stabileşte 116 clase de salarizare, cel mai mic salariu fiind de 1.625 de lei, iar cel mai mare - de 22.000 de lei. 

De asemenea, legea prevede şase creşteri etapizate ale salariilor de bază, începând cu 1 iulie şi continuând cu măriri în fiecare dată de 1 decembrie, din 2017 şi până în 2021. 

Legea a intrat în vigoare pe 1 iulie 2017, dar nu toate primăriile din ţară şi-au aliniat salariile la noile prevederi. 

Legea le dă dreptul primăriilor să stabilească salariile angajaţilor săi, precum şi indemnizaţiile consilierilor locali. Salariile maxime ale funcţionarilor nu pot fi mai mari decât nivelul indemnizaţiei viceprimarului.

„E prima dată când toată lumea e mulţumită“

După aplicarea noii grile de salarizare, Iulian Găină, primarul comunei Tarcău (3500 de locuitori – comună de gradul II) a ajuns să încaseze o indemnizaţie de 7500 de lei (brut), o creştere cu o treime faţă de nivelul de dinainte, când acesta lua 5000 de lei. 

„La indemnizaţie am inclus şi sporul de 25% pentru cele două proiecte europene pe care le coordonez. Unul e de apă-canal, celălalt pentru căminul cultural“, spune primarul Găină.

Viceprimarul comunei, Mircea Valeriu Nistor ia o indemnizaţie de 5500 de lei (faţă de 3800 de lei), iar un consilier local ia 650 de lei (brut) pentru participarea la şedinţa pe comisii şi şedinţa ordinară de CL, faţă de 360 de lei cât lua înainte. 

„În ce priveşte salarizarea funcţionarilor din primărie, cred că este pentru prima dată când în administraţie toată lumea e mulţumită. Eu le-am dat o foaie salariaţilor din primărie şi le-am spus să-şi treacă numele şi cât cred că merită pentru munca pe care o prestează. Le-am ascultat păsurile şi toţi au primit mai mult chiar decât se aşteptau, unii şi cu 500 de lei mai mult. La noi la primărie nu există salarii mai mici de 3300 de lei, iar cei cu responsabilităţi, vechime şi studii iau şi 4800 de lei cum e cazul secretarului sau contabilului şef“, spune Iulian Găină. 

Iulian Găină, primarul comunei Tarcău FOTO: Adevărul

Gaina

Întrebat dacă are de unde susţine aceste majorări, primarul a răspuns sincer: „Sperăm să nu avem un colaps“

„Unii primari au înţeles greşit“ 

În comuna Ruginoasa (1800 de locuitori – comună de gradul III), primarul Nicu Chirilă are un salariu (indemnizaţie) de 4700 de lei, faţă de 3500 de lei cât avea înainte de majorare. Viceprimarul în schimb, a scăzut la 2700 de lei, de la 3200 de lei, prin aplicarea coeficienţilor.

Funcţionarii din primărie au salarii între 1800 şi 2500 de lei, iar consilierii au indemnizaţiile dublate pentru participările la şedinţele ordinare, adică  340 de lei, faţă de 170 de lei.    

„Noi am adoptat o formulă de mijloc, nu ne-am dus spre maxim, pentru că nici bugetul nu ne permite. Am auzit că unii colegi primari şi-au trecut şi acel 25% din indemnizaţie pentru proiectele cu fonduri europene, dar au înţeles greşit. Dacă citeau până la final vedeau că se spune: dacă permite bugetul de finanţare al UE pe proiecte“, a declarat primarul Nicu Chirilă.

Nicu Chirilă, primarul comunei Ruginoasa (Neamţ)

chirila

După aprobarea noii grile de salarizare, primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, cel mai longeviv primar din judeţul Neamţ (are 55 de ani si 27 de ani de când conduce comuna – e la al 7-lea mandat) va încasa 5800 de lei (brut), faţă de 4300 de lei. 

Viceprimarul comunei ia 4300 de lei, faţă de 3500 de lei, iar consilierii locali iau 580 de lei pentru participarea la şedinţa pe comisii şi şedinţa ordinară de CL.    

„Trebuie spus că noi, primarii, nu primim şi sporul de vechime. Vă daţi seama că eu, cu 37 de ani vechime, din care 27 doar ca primar, ce salariu aş fi luat dacă se aplica sporul de vechime“, spune cel supranumit „Patriarhul primarilor“ din Neamţ. 

Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni FOTO: Facebook

doinel

În ceea ce priveşte noile salarii ale funcţionarilor din primărie, edilul de Bozieni a precizat că acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. 

„La aplicarea noii grile, angajaţii din primărie care aveau salarii mici au primit mai mulţi bani, iar cei cu salarii mai măricele au rămas cu ele, sau chiar au mai scăzut. Au crescut salariile la personalul contractual. Salariul minim în primărie este de 1800 de lei, iar maximul e de 4300 cum e cazul la inspectorul cu studii superioare, agentul agricol sau contabilul şef“, a mai adăugat primarul comunei Bozieni. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite