Cum au scăpat de sentinţele la ani grei de închisoare cinci poliţişti acuzaţi de corupţie. Procesul va fi reluat de la zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În dosarul penal au fost judecaţi 14 poliţişti. FOTO: D.S.
În dosarul penal au fost judecaţi 14 poliţişti. FOTO: D.S.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât ca procesul să se reia în primă instanţă, considerând că nu a fost întocmit legal completul de judecată.

Un dosar de corupţie în care au fost implicaţi nu mai puţin de 14 poliţişti şi 52 de şoferi este departe de a se fi terminat pentru câţiva inculpaţi, deşi de la demararea cercetărilor au trecut aproape 5 ani. 

În cazul a cinci agenţi de la Biroul Rutier al Poliţiei Neamţ, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Justiţie a decis, zilele trecute, ca procesul să se reia în primă instanţă. 

Adică se va întoarce la Curtea de Apel Bacău, acolo unde Laurenţiu Greaca primise 7 ani şi 2 luni de detenţie, 

Constantin Neamţu 5 ani şi 8 luni, Loredan Covasan 2 ani şi 3 luni, Gabriel Negoiţă 3 ani de închisoare, iar Alexandru Găluşcă  2 ani şi 3 luni de detenţie, dar cu suspendare, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

Ei fuseseră găsiţi vinovaţi de luare de mită, în formă continuată. Numai că, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis apelurile inculpaţilor, a desfiinţat sentinţa Curţii de Apel şi a decis reluarea procesului de către un complet specializat, cerinţă care nu a fost respectată la prima judecată:

„Desfiinţează, în tot, sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bacău, pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art. 29 alin.1 din Legea

nr.78/2000. (...) Definitivă“, a decis instanţa supremă în şedinţa din 19 februarie 2020. 

Articolul 29 din Legea pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie stipulează că „pentru judecarea în prima instanţă a infracţiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie

complete specializate“. 

În acest caz au fost deferite justiţiei nu mai puţin de 66 de persoane, conducători auto care au dat mită pentru diverse abateri rutiere şi oamenii ai legii care s-au lăsat cumpăraţi. Pentru majoritatea inculpaţilor procesele s-au ]ncheiat, ei primind sentinţe fârâ executare, cercetarea judecătorească mergând mai departe în cazul celor cinci poliţişti menţionaţi.

Au recunoscut faptele pentru a li se micşora pedeapsa

În ceea cei priveşte pe poliţişti, cel mai mare în grad era comisarul şef Viorel Andronic, aflat la conducea Biroului Rutier Piatra Neamţ, care a primit 3 ani fără executare, iar subordonaţii au avut sentinţe între 2 şi 3 ani. Toţi au beneficiat de clemenţă pentru că au recunoscut faptele de

care erau acuzaţi. 

Ancheta în acest dosar a fost instrumentată de DNA, pe 10 noiembrie 2016 şapte poliţişti fiind arestaţi şi tot atâţia puşi sub control judiciar. Faptele au avut loc între 22 aprilie - 18 mai 2016, când poliţiştii au participat la acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză. 

Toţi au „lucrat“ în schimburi pe o autospecială de poliţie, care era monitorizată audio-video.

„Din mijloacele de probă administrate rezultă că luarea de mită se desfăşura ca o activitate repetitivă (115 acte materiale). În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de

serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de

viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Cuantumul total al sumelor primite cu titlu de mită de către inculpaţi este de 12.980 lei şi 40 euro“, se arăta într-un comunicat DNA. 

Cercetările au mai arătat că au fost falsificate procese verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia

întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte nereale, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii sau consemnarea altei contravenţii decât

cea constatată.

Poliţişti cu frică de Dumnezeu

Arestarea celor şapte poliţişti a fost motivată de judecătorii de la Curtea de Apel Bacău prin faptul câ reprezentau pericol public: 

„Ţinând seama de natura şi gravitatea deosebit de ridicată a infracţiunilor presupus a fi comise de inculpaţi (luare de mită, dare de mită şi fals intelectual), amploarea activităţii infracţionale desfăşurate, numărul mare al actelor materiale comise într-o perioadă de timp relativ scurtă, numărul mare al persoanelor implicate şi modul de operare, aspecte relevate de probele administrate, persoana inculpaţilor, calitatea în care ar fi comis faptele, judecătorul consideră că măsura arestării preventive a inculpaţilor se impune a fi luată pentru înlăturarea stării de pericol social pe care o prezintă aceştia pentru ordinea publică“.

Ancheta avea să releve faptul că doi poliţişti au fost cumpăraţi de un preot căzut în abatere, dar când au aflat despre cine este vorba au „donat“ o parte din mită bisericii. 

„Pe la geamul portierei vine un alt bărbat, care întinde mâna stângă şi înmânează ceva lui B.I., care ia cu mâna dreaptă, pe care o îndreaptă în jos, între picioarele sale pe scaun, privind cu atenţie ce are în mână. Agentul întreabă cine este şi persoana spune că este «dascălul», după care B.I. restituie o parte din sumă persoanei, spunându-i să-i pună la biserică“, conform anchetatorilor. 

Cel mai probabil, în abatere a fost prinsă o faţă bisericească, iar acesta şi-a trimis dascălul să achite suma convenită cu agenţii de poliţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite