Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Cum ucide indolenţa în spitalele din România. Tânăra care a murit după naştere, aşteptând 3 ore să fie consultată de cardiologul prins cu o discuţie amicală

42
2 Mar 2020 14:20:43
Autor: Simona Voicu
Geanina Sechel a murit a doua zi după ce a născut FOTO Arhivă personală
Geanina Sechel a murit a doua zi după ce a născut FOTO Arhivă personală

Cazul unei tinere de 23 de ani din Piatra Neamţ, care a murit la o zi după naştere, aşteptând să fie consultată de un cardiolog, deoarece acuza palpitaţii şi puls mărit, scoate la iveală detalii revoltătoare. Medicul care a invocat că are urgenţe şi nu poate vedea lehuza era prins într-o „discuţie amicală” la telefon.

Cazul Geaninei Sechel, tânăra de 23 de ani din Piatra Neamţ care s-a stins din viaţă la doar o zi după ce a dat naştere unei fetiţe perfect sănătoase, este despre indolenţa care ucide. Despre nepăsare şi minciună. 

Geanina Sechel a murit pe 30 noiembrie 2017, fără ca nimic să-i prevestească sfârşitul tragic. De atunci, procurorii din Neamţ nu au reuşit să finalizeze ancheta.

Cercetările disciplinare, desfăşurate la nivelul spitalului din Piatra Neamţ, s-au soldat cu sancţionarea celor doi medici care ar fi trebuit să intervină pentru salvarea lehuzei. Ginecologul Cosmin Rugină şi cardiologul Lucia Chetreanu au fost găsiţi vinovaţi şi sancţionaţi, însă amândoi au contestat deciziile în instanţă. 

În cazul doctoriţei Chetreanu, sancţionată cu diminuarea salariului cu 10% timp de o lună şi interdicţia de a efectua gărzi în secţia de cardiologie a spitalului, contestaţia a fost respinsă de judecători încă de anul trecut.
În privinţa ginecologului Rugină, sancţionat cu avertisment scris, Tribunalul Neamţ şi, recent, Curtea de Apel Bacău i-au dat câştig de cauză, judecătorii dispunând anularea sancţiunii.

Chiar dacă detaliile anchetei penale, nu au fost făcute publice, starea de fapt reţinută de instanţele civile care au judecat contestaţiile împotriva sancţiunilor disciplinare scoate la iveală nu doar indolenţa cardiologului ci şi modul cinic în care acesta a minţit în încercarea de a-şi acoperi lipsa de intervenţie.

Aflată la prima naştere, Geanina Sechel a fost monitorizată pe durata sarcinii de către medicul ginecolog Cosmin Rugină, care în primul trimestru de sarcină i-a depistat o valoare a pulsului discret mărită, motiv pentru care a solicitat să efectueze un control cardiologic. La examenul cardiologic, valoarea pulsului a fost de 114 bătăi/minut,  motiv pentru care cardiologul nu i-a prescris niciun tratament medicamentos.
La următoarele controale obstetricale, pulsul gravidei a fost unul în limite normale, iar la aproximativ 32 de săptămâni s-a găsit din nou valoarea mărită, motiv pentru care a fost retrimisă la cardiolog. La acest nou control medicul cardiolog a pus diagnosticul de tahicardie sinusală şi a instituit tratament şi reevaluare peste o săptămână. Pacienta a efectuat acest control, iar cardiologul a decis continuarea tratamentului, fără a considera necesară reevaluarea cardiologică ulterioară şi fără a consemna indicaţia de cezariană pentru afecţiune cardiacă.

Cronologia unei tragedii

Pe  28 noiembrie 2017, gravida s-a internat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, având sarcina ajunsă la termen.  În cursul nopţii, i s-a declanşat travaliul şi a fost adusă în sala de  naşteri, unde a doua zi, la ora 11.20 a născut, ”în parametrii normali”, o fetiţă perfect sănătoasă, fiind supravegheată de dotctorul Rugină.

După ce a născut, tânăra mamă a rămas în sala de naştere timp de patru ore, după care a fost transferată pe secţia de lăuze. În acest interval, s-au monitorizat atât pulsul cât şi tensiunea şi acestea erau normale. În jurul orei 16:45- 16:50, medicul Cosmin Rugină a fost anunţat de asistenta medicală ca pacienta Sechel prezintă palpitaţii şi un puls mărit ( 212 bătăi pe minut), moment în care ginecologul a mers să o examineze la pat.

Observând starea pacientei, a sunat de urgenţă la cardiologie pe telefonul de gardă, unde a vorbit cu medicul de gardă, Lucia Chetreanu, căreia i-a relatat semnele şi simptomele pacientei, că are puls de 212 bătăi/minut şi a solicitat examen la pat.

”Doamna doctor i-a spus că nu poate veni în acel moment, motivând că are alte urgenţe şi a comunicat telefonic ce tratament medicamentos să îi administreze, urmând ca, după ce termină cu urgenţele, să vină să vadă pacienta. În tot acest timp, arată că a cerut efectuarea unui EKG, a vorbit cu pacienta şi a încercat să o liniştească, a încercat să se găsească medicamentul prescris telefonic de medicul cardiolog şi pentru că o asistentă avea deja două tablete, acestea au fost administrate imediat pacientei. Pe secţia de obstetrică-ginecologie nu există medicamente specifice cardiologiei, motiv pentru care a cerut aparţinătorilor să îl procure (în eventualitatea în care va mai fi nevoie) ca singură soluţie provizorie, până când urma să ajungă medicul cardiolog”, a arătat medicul ginecolog în contestaţia înaintată instanţei de judecată.

Trei ore de aşteptare, medicul ocupat cu ”discuţii amicale”

În opinia medicului Rugină, din momentul în care a sunat la cardiologie la ora 17:00, ”el şi-a declinat competenţa medicală, considerând că patologia pacientei nu este de natură obstetricală, ci cardiologică”.

După dicuţia telefonică, purtată cu colega sa cardiolog, doctorul Rugină a revenit la pacientă pentru a vedea în ce stare este. Lehuza avea pulsul uşor îmbunătăţit (în jur de 160 -180 b /minut), iar ginecologul a încercat să o liniştească spunându-i că urmează să fie consultată de un cardiolog.

Trei ore a aşteptat tânăra mama să fie văzută de cardiolog, timp în care îşi exprima neliniştea la telefon soţului. După o aparentă liniştire, starea tinerei mame a început din nou să se modifice, acuzând palpitaţii.
Deoarece nici până la ora 19.40 medicul cardiolog nu a venit să o vadă, ginecologul Rugină a sunat din nou pe telefonul de gardă al cardiologiei. A  comunicat doctoriţei Chetreanu despre gravitatea cazului şi a mers personal cu foaia de observaţie şi cele două EKG-uri efectuate lehuzei la etajul 5.

”În momentul în care a ajuns în camera de consultaţii de la cardiologie, a constatat că doamna doctor era într-o discuţie amicală la telefonul personal şi l-a poftit să ia loc pe pat, fără a-şi întrerupe convorbirea. În cabinet era doar una din asistentele de la cardiologie şi nimic nu părea să justifice existenţa unor urgenţe pe secţie. Văzând că este neliniştit, abia după câteva minute, doamna doctor i-a cerut foaia de observaţie şi cele două EKG- uri. Abia atunci medicul cardiolog a decis transferul pacientei pe secţia de cardiologie”, se menţionează în hotărârea instanţei.

Cum a minţit medicul că este ocupat cu urgenţe

Abia atunci, medicul cardiolog a realizat gravitatea cazului şi a dispus transferul pacientei la Cardiologie. Mult prea târziu. starea lehuzei avea să se deterioreze brusc, intrând în stop cardio respirator. La ora 23.03, după îndelungate manevre de resuscitare, medicii au declarat decesul Geaninei Sechel.
La scurt timp după producerea tragediei, cardiologul Lucia Chetreanu a invocat că ar fi intervenit cu întârziere, deoarece a fost prinsă cu mai multe urgenţe, inclusiv un stop cardio respirator în unitatea de primiri urgenţe a spitalului. Cercetarea disciplinară avea să arate că apărarea cardiologului a fost o minciună grosolană.

”Din probatoriul mai sus administrat rezultă că, pacienta a decedat fără diagnostic. Apelanta-contestatoare, Chetreanu Lucia, în calitate de doctor de gardă a fost aşteptată mai bine de 3 ore la consult, fiind anunţată în mod repetat. Nu poate justifica neprezentarea la urgenţe şi nici dacă era sau nu în spital în acel moment. A susţinut aspecte nereale cu privire la faptul că a fost solicitată la două urgenţe la UPU, în acele ore, aspect negat de medicii care au fost de gardă la UPU şi nu a apărut pe camerele de luat vederi în acea perioadă lungă de timp, de asemenea cu privire la solicitarea sa la o urgenţă (stop cardiac) la ATI, aspect negat de medicul de gardă din ATI, iar pe FOCG a pacienţilor internaţi în Secţia Cardiologie nu este trecut nici un consult care să justifice implicarea apelantei-contestatoare, în vreun act medical, precum şi în Registrul de consultaţii de pe secţie nu au fost înregistrate urgenţe”, se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Bacău, prin care s-a respins contestaţia formulată de cardiolog împotriva sancţiunii disciplinare.

Sancţiunea ginecologului, anulată

În cazul medicului Cosmin Rugină, căruia comisia de disciplină i-a reproşat că a aşteptat nepermis de mult până la intervenţia colegului cardiolog şi că nu a recomandat pacientei, la internare, un consult cardiologic înainte de naştere, aceeaşi instanţă a stabilit că intervenţia ginecologului a fost conform protocolului.

„Curtea remarcă, în prealabil, că nerevenirea cu o solicitare ”mai fermă” la un coleg, nu se pliază noţiunii de folosire cu maximă eficienţă a timpului de lucru şi nici celei de executare în timp optim a lucrărilor; de asemenea, nu s-a indicat, argumentat şi nici probat de către angajator, care este procedura medicală sau concretă în cazul în care un medic solicită sprijinul profesional al unui coleg de pe o altă secţie, astfel încât, să se poată efectua o verificare obiectivă a modului în care contestatorul a procedat în cauza dată”, au invocat judecătorii în hotărârea prin care au decis anularea sancţiunii aplicate ginecologului.

În tot acest timp, un tată îşi creşte singur fetiţa şi aşteaptă că vinovaţii să fie traşi la răspundere pentru indolenţa lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

giurumea nae
2.03.2020, 15:02:04

PROBLEMA ESTE... CA INDIVIDA POATE PUNE IN PERICOL SI ALTE VIETI DE OAMENI DE CE INDIVIDA ASTA NU A PLECAT IN STRAINATATE ? PENTRU CA, ACOLO DEMULT AR FI PUTREZIT IN PUSCARIE.ESTE UN IN PERICOL SI PENTRU ALTE VIETI DE OAMENI. DIN NEFERICIRE LA MULTI ASA ZIS MEDICI DIN ROMANIA, INTALNESTI ASTFEL DE ATITUDINI PERICULAOSE PENTRU OAMENI.

+25 (25 voturi)
Mihai Popescu
2.03.2020, 15:27:46

Indiferenta si lipsa de responsabilitate, cam asta este caracteristica majoritatii medicilor. Todeauna mortul este de vina. Doar salarii f. mari primesc si spagi f. mari primesc. Si ne mai laudam ca avem in tara medici f. buni. Ba din contra avem medici care sunt o rusine pt. tara. Nu toti dar cam 90% sunt de calibrul asta- spagari si lipsiti de responsabilitate.

+17 (23 voturi)
Mihai Popescu
2.03.2020, 15:30:30

Chiar vorbeam intr-un spital din Bucuresti cu un medic rezident dece nu pleaca in strainatate. Mi-a raspuns ca nu pleaca pt. ca acolo, in strainatate, responsabilitatea este mult mai mare decit aici in Romanica.

+13 (19 voturi)
un motan intransigent
2.03.2020, 15:37:00

Responsabilitatea morala, in orice aspect al vietii socoale, ar putea fi conditionata de practicarea vendettei. Cel care-si incalca datoria serviciului, cine-si incalca cuvantul, promisiunea, cine abuzeaza de increderea altuia, ar trebui sa aiba sentimentul acut al nesigurantei coercitive.

+10 (10 voturi)
Popa Pius
2.03.2020, 15:46:49

De aceea uneori merita sa vinzi tot si sa cumperi o mitraliera...

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările