Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Despărţire în lacrimi de refugiaţi. „Pleacă spre o viaţă mai bună, cărându-şi sacoşele cu «averea», nişte haine“ FOTO

8
17 May 2022 15:14:55
Autor: Dan Sofronia
Ucrainenece refugiate, în drum spre alte zări FOTO Facebook
Ucrainenece refugiate, în drum spre alte zări FOTO Facebook

Patronul unei pensiuni de la poalele Ceahlăului a găzduit câteva zeci de refugiaţi ucraineni, mame şi copii, despărţirea de ei fiind emoţionantă.

Silviu Ardeleanu este un nemţean care încă din primele zile ale invaziei din Ucraina a decis că trebuie să facă ceva. Este
proprietarul unei pensiuni, „Cabanele de Furcitură“, în apropiere de Bicaz, la Izvorul Muntelui, la poalele Ceahlăului şi a pus-o la dispoziţia refugiaţilor, până acum adăpostind, în special, femei şi copii. 
 
Nu a dat o cifră a acestora, dar ea este cu mult peste 50 de
persoane. Întreţinea acestora a fost pe cheltuiala sa, dar a avut şi sprijinul unor cunoscuţi sau a altora care, aflând ce se petrece la „Cabanele de Furcitură“, au ajutat cum au putut. Când a început războiul, în februarie, se pregătea de ceea ce presupune la o pensiune rustică începerea sezonului turistic, dar a renunţat.
 
Vremea a trecut, iar pe 6 mai, când la Izvorul Muntelui era încă iarnă, Ardeleanu s-a despărţit de ultimii prieteni ucraineni. Susţine că a mai încheiat o poveste frumoasă din viaţă. Una în care s-au legat prietenii, s-au distrat împreună, au stat prin spitale, au mâncat împreună şi şi-au împărtăşit ideile şi gânduri unii altora.
 

Silviu Ardeleanu, alături de câteva refugiate din ţara vecină FOTO Facebook

„Au venit fugind de un război hâd, care le-a schimbat vieţile. Au venit cu ce au apucat să fugă, cu câteva genţi. Chiar am o poză cu o familie cum pleacă de la mine mai departe, către o viaţă mai bună,
cărându-şi sacoşele cu bruma de «avere» ce o mai aveau cu ei, nişte haine. Pentru mine acela a fost un moment extrem de dramatic, văzându-i cum pleacă. Mi-au dat lacrimile privindu-i cum coboară scările. De fapt toate despărţirile au fost grele. Să ne ferească Dumnezeu de aşa urgie“, afirmă Silviu Ardeleanu. 
 
Cei care i-au fost oaspeţi fără voie au plecat, rând pe rând, în alte ţări, Germania, Belgia, Italia, Polonia, chiar Australia şi SUA. Pe ultimii chiar el i-a dus la Constanţa. Ucrainenii i-au spus că doreau să fie mai aproape de casă, gândind că dacă se termină războiul le va fi mai lesne să se întoarcă prin Vama Isaccea, Tulcea, la Odessa, locul de unde au fugit din cauza invaziei ordonate de Putin, preşedintele Rusiei. 
 

„Nu spun de la mine şi nici pentru mine vorbele astea“

„Cred că nimic nu este mai odios pe pământul ăsta decât un război care te face să laşi tot în urmă şi să fugi văzând cu ochii. Empatia pe care au simţit-o vecinii noştri de la noi nu se poate numi altfel
decât dragoste de aproape. Dragostea pe care ne cere Hristos să o avem şi românii au dovedit că o au din plin. Şi nu spun de la mine şi nici pentru mine vorbele astea. Le spun din ce mi-au spus prietenii noştri ucraineni în fiecare zi“, destăinuie Silviu Ardeleanu.
 

Pensiunea de la poalele Ceahlăului a fost o gazdă primitoare pentru refugiaţi FOTO Facebook

A mai dezvăluit că refugiatele le mulţumeau, lui şi soţiei, neîncetat, spunând la orice „Spasiva!“, „Spasiva!“. Le-a rugat să nu o mai facă, ci să spună în loc „Odessa” sau „Nikolaiev“. Nu au înţeles pe
moment, dar au făcut-o când li s-au dat explicaţii. Silviu le-a promis că după ce se termină urgia vor fi vizitate, pentru a mai depăna împreună amintiri la un grătar la ei acasă. 
 
„Şi astfel, în loc de «Mulţumesc!» să ne spună că ne vedem în Kiev, Odessa sau Nikolaev. Au fost de acord. Vă spun doar atât: Odessa, Nikolaiev, Kiev! Ne vedem acolo! Drum bun să aveţi cu toţii, să aveţi grijă de minunile voastre (copiii - n.red.) şi să dea Dumnezeu să vină momentul în care să vă întoarceţi în ţară şi la casele voastre“, le-a transmis Ardeleanu, la despărţire. 
 

Mame şi copii ucrainene, în excursie la Lacul Roşu FOTO Facebook

Administratorul pensiunii s-a implicat şi în viaţa oaspeţilor, încercând să-i mai anime. Să uite de războiul catastrofal de acasă, care le făcea pe mame să plângă în fiecare zi de dorul soţilor. Copiii au fost scoşi la săniuş, la plimbări cu trăsura, cu ATV-ul, la călărie sau au fost lăsaţi să stea în prajma cailor de la pensiune. Unui ucrainean, tată al trei copii, i-a fost făcută o surpriză, organizând de ziua lui o petrecere. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Seif cu bani, furat din sediul unei firme. Ce limuzină au folosit spărgătorii pentru a fugi cu prada
 
Explicaţii năucitoare ale unor şoferi prinşi pe picior greşit. Cazuri ieşite din comun de pe şosele din Moldova

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Balamuc
17.05.2022, 15:39:13

Respect domnule Ardeleanu!

+8 (10 voturi)
feral
17.05.2022, 16:48:32

Un război hâtru ?! Hâd, poate. Hâtru, substantiv - 1. (Om) glumeț, mucalit, poznaș. sinonime: glumeț mucalit poznaș 2. (Om) isteț, deștept. Hâd, adjectiv - 1. Foarte urât. sinonime: dezgustător hidos slut urât. dex

marius b
17.05.2022, 17:06:26

Nu sunt rus sau rusofil. Traiesc in Viena si de cand cu razboiul, vad pe strazi aici numai "bolizi" cum tot denumiti masinile scumpe, cu numere de Ucraina. Mercedes e cea mai ieftina marca pe care o vad, si de fiecare data la volan e unul la 30-40 de ani, cred ca dezertor, avand in vedere mobilizarea generala in Ucraina. In Romania au ramas intr-adevar clasa de jos. Doar moartea ne face egali...

+8 (10 voturi)
BYBY BYBYKU
17.05.2022, 21:44:41

nu numai la Wiena, ci de la Suceava si Iasi pana la Atlantic.( In parcarea de la Hotel Unirea din Iasi nu se mai gaseau locuri de parcare.)

+1 (1 vot)
DACVIKING
17.05.2022, 17:10:01

Acestea sunt AVERILE noastre cu care plecam în Final în LUMEA DE APOI = IUBIREA DE APROAPELE vs FACEREA DE BINE / MILOSTENIA. RESPECT TUTUROR CARE AU AVUT PUTEREA, POSIBILITATEA SI MILOSTENIA DE-A AJUTA PE ACESTI OAMENI = SEMENI. (din Scandinavia)

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările