Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Dezastru ecologic provocat de un bulgar, la Bicaz. Amoniacul a ucis zeci de tone de peşte din păstrăvării

27
4 May 2021 18:44:31
Autor: Dan Sofronia
Păstrăvăriile din zona au suferit pagube enorme FOTO Monitorul Neamţ
Păstrăvăriile din zona au suferit pagube enorme FOTO Monitorul Neamţ

Un şofer bulgar a provocat un dezastru ecologic pe râul Bicaz, deversarea de amoniac lichid ucigând zeci de tone de peşte de la câteva păstrăvării.

Un dezastru ecologic s-a produs pe 4 mai 2021, în comuna Taşca, din judeţul Neamţ, după ce tone de amoniac au fost deversate de un şofer de naţionalitate bulgară în canalizarea fabricii de ciment din localitate, substanţa extrem de toxică, ajungând apoi în apele pârâului Bicaz. 
 
Analizele efectuate de către comisarii Gărzii de Mediu aveau să arate că în apă concentraţia lichidului de amoniac era de aproape 2.000 de ori mai mare decât valoarea normală. Aşa se face că au murit peştii din pârâul Bicaz, dar şi zeci de tone din două păstrăvării aflate în aval de fabrica de ciment, în apropiere de oraşul de la poalele barajului. Unda de apă poluată va afecta şi fauna piscicolă din apa Tarcăului şi Bistriţei, populaţia fiind avertizată să nu consume peşte găsit mort şi să nu-şi adape animalele de acolo. 
 
Din primele cercetări efectuate de autorităţi, a rezultat faptul că un şofer bulgar a efectuat un transport de amoniac la combinatul de la Taşca, a descărcat o parte din apa amoniacală la fabrică, dar nu toată cantitatea din cisternă a încăput în bazinul firmei, rămânând aproximativ cinci tone. Aşa că, de la sine
putere, a deversat restul într-un canal din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa pârâului Bicaz, iar de aici în păstrăvării. 
 
Cele mai mari pierderi le-au suferit cei doi administratori ai foarte cunoscutelor păstrăvării de la Cheiţa, care sunt situate pe drumul naţional ce duce spre Cheile Bicazului - Lacul Roşu - Gheorgheni, toţi
peştii din cele cinci bazine murind. Şi e vorba de zeci de tone de păstrăv, care trebuie incinerat la Protan Bacău. De acest lucru trebuie să se ocupe Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu şi firmele care deţin păstrăvăriile. 
 

„Depăşirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise“ 

„Am trimis echipa de permanenţă, care a constatat că este vorba de o poluare cu amoniac. Apa era albicioasă, cu miros puternic de amoniac. În cele două păstrăvării, mortalitatea era totală. Erau şi pe
pârâul Bicaz peşti morţi. Am notificat Sistemul de Gospodărire a Apelor pentru prelevare de probe şi dimineaţă am aflat că, la evacuarea de la combinatul de ciment, depăşirea la amoniac era de 1.900 ori mai mare decât normele admise. În amonte de gura de evacuare, indicatorii erau normali“, a declarat Petrariu Iftime, comisarul şef al Gărzii de Mediu Neamţ. 
 
Analizele au mai arătat că, în această dimineaţă, în urma măsurilor luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre ele fiind mărirea debitului pârâului Bicaz, în aval de oraşul cu acelaşi nume, indicatorii erau normali, fără riscuri pentru populaţie. Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a afirmat că au fost declanşate mai multe anchete în urma acestui incident, fiind posibile aplicarea unor sancţiuni contravenţionale consistente şi depunerea unir plângeri penale.
 
Acestea din urmă din partea patronilor păstrăvăriilor, poluarea însemnând pentru ei falimentul. Reprezentanta Combinatului de Ciment Taşca, Marta Ciubotariu, a transmis un comunicat, în care se
arată că firma nu are vreo culpă în acest caz, şoferul bulgar deversând amoniacul în gura de canalizare fără a anunţa pe cineva.
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Miza numirii a zece directori într-un an la spitalul unde pacienţii au ars de vii: „Puşculiţă de partid“
 
Cum se consumau drogurile la chefurile din cluburile de fiţe. Investigatori sub acoperire şi dealeri ţepari

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Ionica Porumbel
4.05.2021, 19:08:18

Cu bulgarul...peștele mort, bazinele contaminate, etc...prinde orbu scoate-i ochiu! Procese, expertize, onorarii...alți bani aruncați pe apa sâmbetei. Măcar, erau asigurate păstrăvăriile?!

+4 (4 voturi)
Lupul Sur
4.05.2021, 19:17:43

Ei saracutii sunt nevinovati. Soferul bulgar, cu de la sine putere, a adus in plus 5 tone de amoniac. Spera sa faca contrabanda cu el, era penurie. Si in curtea combinatului era atata ceata incat, nimeni nu a observat ce a facut soferul. Pute si pute mai rau ca amoniacul!

+16 (16 voturi)
apatru apatru as usual
4.05.2021, 19:58:33

Amoniacul se transporta sub auspiciicile ADR.firma de transporteasigurata daca omul nostru are perms ADR...,daca nu are asta e 😭 va plati cat i se imputa. daca a deversat in afara fabricii altfel si firma de ciment e buna de plata...sau statul roman inghite si asta😝

+4 (4 voturi)
A.S.
4.05.2021, 20:10:50

Pai si bulgarul a plecat inapoi cu cisterna? A trecut de vama? Daca nu, autoritatile pot inca sa-l lege la iesirea din tara. Oricum, astept vestea ca i se imputa pagubele si ca face si puscarie.

-11 (19 voturi)
borris borris
4.05.2021, 20:33:28

Intreb si eu pentru un prieten: daca ala i-a dat drumul amoniacului in canalizare, cum a ajuns in parau? Canalizarea aia nu se scurgea intr-o statie de epurare? Acolo nu trebuia sa se mai dilueze amoniacul ala, sau cei de la epurare au lasat pe direct, fara sa mai filtreze apa de canal?

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările