Dinamită găsită la un han din Neamţ, monument istoric. Întâmplarea care a dus la descoperirea muniţiei de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucăţi de dinamită găsite în timpul săpăturilor de la Hanul Şerbeşti FOTO: ISU Neamţ
Bucăţi de dinamită găsite în timpul săpăturilor de la Hanul Şerbeşti FOTO: ISU Neamţ

Mai multe elemente de muniţie provenind din Al Doilea Război Mondial au fost găsite în tipul săpăturilor arheologice la un fost han turistic din Neamţ.

Forţele de intervenţie din Neamţ au fost anunţate luni, 17 iunie, la ora 17.50, prin apel la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 despre faptul că în comuna Ştefan cel Mare – Hanul de la Şerbeşti a fost descoperită muniţie neexplodată.

Echipa pirotehnică a ISU Neamţ s-a deplasat la faţa locului cu o autospecială şi s-au găsit 22 de bucăţi de dinamită (calupuri de 100 grame fiecare) şi 8 bucăţi fragmente calupuri dinamită provenită din Al Doilea Război Mondial.

Echipa pirotehnică a verificat zona şi nu au mai descoperit alte elemente de muniţie.

„Muniţia a fost descoperită de un angajat al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ pe timpul efectuării unor lucrări de săpături în cadrul şantierului arheologic aferent monumentului istoric Hanul de la Şerbeşti“, se arată într-un comunicat de presă al ISU Neamţ.

Dinamită găsită în timpul săpăturilor arheologice de la Hanul Şerbeşti FOTO: ISU Neamţ

dinamita

Pe timpul nopţii, explozivul a rămas la locul descoperirii sub paza unui  echipaj de jandarmi. Distrugerea muniţiei urmează să aibă loc marţi, 18 iunie, pe raza localităţii Ştefan cel Mare.

Hanul de la Şerbeşti este un fost han turistic construit în secolele XVII - XVIII (din comuna Ştefan cel Mare). Obiectivul a rămas fără acoperiş în Primul Război Mondial, când a ars. A fost refăcut, iar clădirea a funcţionat ca han până în momentul naţionalizării comuniste, când a fost transformată în magazie CAP şi dată în grija administraţiei locale. 

Ruinele Hanului de la Şerbeşti FOTO: justitiecurata.ro

han

Hanul, din care au mai rămas câteva ruine, a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Neamţ din anul 2004. După ce a fost recuperat de moştenitorii foştilor proprietari, din 2014 a revenit la primăria Ştefan cel Mare care a obţinut bani europeni pentru restaurare, operaţiune care va costa, în total, 598.218 euro, din care 497.203 euro reprezintă banii primiţi prin AFIR.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite