Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Director de liceu, escrocherii cu fonduri UE. Banii pentru masa şi pregătirea elevilor au fost deturnaţi de Doru Lozincă

0
13 Sep 2021 18:00:41
Autor: Dan Sofronia
Doru Lozincă a fost mulţi ani directorul liceului din Neamţ FOTO Adevărul.ro
Doru Lozincă a fost mulţi ani directorul liceului din Neamţ FOTO Adevărul.ro

Un proiect cu fonduri UE nu şi-a atins scopul, un fost director de liceu fiind acuzat de escrocherii şi deturnarea banilor pentru formarea elevilor.

Doru Lozincă, fost director al Liceului Ion Ionescu de la Brad
Horia, judeţul Neamţ, a fost condamnat, fiind găsit vinovat de
tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de
documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene. 
 
După patru ani de procese, la finalul săptămânii trecute, un complet de la Trimbunalul Neamţ a decis o sentinţă de
1 an de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea executării. Pentru acuzaţia de schimbare a destinaţiei banilor obţinuţi de la UE, pocesul a încetat, constatându-se că fapta s-a prescris. 
 
În acelaşi dosar a fost inculpat şi şeful de proiect, Liviu Iulian Ciubotaru. Pentru complicitate la prima faptă reţinută în sarcina profesorului, el a primit tot 1 an de închisoare, cu suspendare. Sentinţele pronunţate nu sunt definitive şi pot
fi contestate la Curtea de Apel Bacău. 
 
„Admite în parte acţiunea formulată de către partea civilă Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi obligă, în solidar, pe inculpaţii L.D şi C. L. I, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Liceul Teoretic Ion Ionescu de la Brad să plătească acestei părţi civile suma de 96.622 euro, reprezentînd daune materiale, sumă ce se va actualize la data plăţii efective prin calcularea accesoriilor, dobânzi şi penalităţi de întârzîiere“, conform instanţei. 
 
Cei doi au fost trimişi în judecată de DNA în iunie 2017, ancheta stabilind faptul că la data de 22 octombrie 2010, între ANPCDEFP şi liceu a fost încheiat un contract de finanţare privind proiectul Mobilitate - Leonardo da Vinci. Tema era „Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor în dezvoltarea durabilă a economiei în zona rurală“. 
 
Valoarea proiectului a fost de 194.408 euro, din care avansul era de 80%, respectiv 155.526 de euro.
Proiectul ar fi trebuit să se desfăşoare între 27 octombrie 2010 - 18 noiembrie 2011. Procurorii DNA au arătat că, în acest context, directorul, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul de 155.000 de euro pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării şi dezvoltării profesionale a elevilor din grupul ţintă a făcut altceva. 
 
A utilizat fondurile contrar destinaţiei, în condiţiile în care nu a avut loc o selecţie a participanţilor şi nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică şi culturală conform proiectului de finanţare. „O parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională în România şi Franţa şi cheltuielile de masă) nu erau reale, sumele avansate în acest scop fiind însuşite de managerul de proiect sau de formatorii desemnaţi pentru pregătirea participanţilor“, conform DNA. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cine şi cum l-a jefuit pe prinţul Sturdza, alături de Romsilva. Sunt 14 acuzaţi, iar prejudiciul de sute de mii de euro
 
Un monstru sexual şi sinistrele sale fapte. Alte violuri comise după o crimă oribilă, tot de natură sexuală

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările