Doi foşti deputaţi au făcut afaceri cu bani publici la un dig pe Siret. Ce sentinţe au primit pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Banu şi Dorinel Ursărescu au beneficiat de clemenţă. FOTO: Adevarul.ro
Mihai Banu şi Dorinel Ursărescu au beneficiat de clemenţă. FOTO: Adevarul.ro

Unul dintre ei a dat bani celuilalt pentru a-l ajuta să obţină un contract ce viza realizarea unui dig de protecţie pe un sector din Neamţ al râului.

Dorinel Ursărescu, fost deputat PNL de Neamţ în perioada 2004-2008, şi Mihai Banu, ex-parlamentar PDL de Bacău, au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Senţinţele cu suspendare au fost pronunţate luni, 6 iulie 2020, de un complet al Curţii de Apel Bacău. 

Dosarul a ajuns la instanţa menţionată în noiembrie anul, când cei doi contestaseră sentinţa Tribunalului Bacău, care decisese în cazul lui Dorinel Ursărescu o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de cumpărare de influenţă, iar pentru Mihai Banu - 3 ani de detenţie, tot cu suspendare. 

„Respinge, ca nefondate, apelurile inculpaţilor Banu Mihai şi Ursărescu Dorinel împotriva sentinţei 351/D/2019 din33. 11. 2019, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul  5282/110/2017. În temeiul art. 275 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, obligă apelanţii la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 6.07.2020“, este soluţia pe scurt a Curţii de Apel. 

De la fostul parlamentar băcăuan, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1.240.000 lei, bani pe care i-a primit de la acuzaţi.

Cel de-al treilea inculpat din acesta caz, afaceristul Ion Rotaru, din Bacău, a fost condamnat la 2 ani cu suspendare sub supraveghere. 

Inculpaţii au fost deferiţi justiţiei de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău pe 27 decembrie 2017. Ex-deputatul Dorinel Ursărescu era acuzat de cumpărare de influenţă în calitate de administrator al unei societăţi comerciale şi a fost cercetat în stare de libertate. 

Mihai Banu, la data faptelor deputat de Bacău, a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în momentul inculpării executând o pedepsă privativă de libertate. Afaceristul Rotaru a fost trimis în judecată tot pentru cumpărare de influenţă.

Ambii parlamentari mai fuseseră condamnaţi penal

„În perioada iulie 2010 - noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins şi primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăţi comerciale, de la ceilalţi doi inculpaţi, suma totală de 1.264.000 lei (824.000 lei de la Ursărescu Dorinel şi 440.000 lei de la Rotaru Ion). 

Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca inculpatul Banu Mihai să-şi exercite influenţa asupra reprezentanţilor unei societăţi comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda - Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ, firmelor administrate de inculpaţii Ursărescu Dorinel şi Rotaru Ion“, se arăta într-un comunicat al DNA. 

Anchetatorii au mai constatat că Mihai Banu a solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin. Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea fostului deputat Banu, între cele două societăţi subcontractoare şi firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive. 

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor. Banu a mai avut probleme penale, fiind inculpat de procurorii DNA în august 2015, pentru fapte similare, ulterior fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. 

Şi Ursărescu a mai dat ochii cu anchetatorii pentru infracţiuni asimilate corupţiei. A fost trimis în judecată pe 19 decembrie 2014, fiind condamnat definitiv, în iunie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 1 an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe termen de 3 ani, pentru favorizarea unei grupări evazioniste care se ocupa de comerţul cu produse petroliere. 

Pe aceeaşi temă: 

Canalul Siret-Bărăgan, încă o promisiune de demarare a investiţiei. Ce funcţie a fost creată pentru supravegherea lucrărilor

Cumătrul şefului CJ Neamţ, veşnic abonat la contracte cu statul. Reabilitări de drumuri de sute de milioane de euro

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite