Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Dragoş Chitic, urmaşul lui Gheorghe Ştefan la primărie. Fostul partener al baronului Pinalti a schimbat stilul autoritar de administraţie

0
20 Jan 2016 16:54:38
Autor: Florin Jbanca
Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ FOTO: facebook
Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ FOTO: facebook

Dragoş Chitic a fost perceput ca urmaşul lui Gheorghe Ştefan nu doar pe fotoliul de primar, ci şi ca stil de a gestiona problemele urbei. În decursul unui an de interimat, Chitic a încercat să descâlcească datoriile făcute în mandatul lui Pinalti, dar nu l-a renegat pe predecesorul său.

După retragerea lui Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, din funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ (martie 2015), şefia urbei a fost preluată de viceprimarul Dragoş Chitic. Acesta asigurase conducerea primăriei şi în perioada anterioară (din 16 decembrie 2014, după suspendarea mandatului lui Pinalti).
 
Chitic provine din mediul de afaceri al oraşului (ex-administrator, director şi referent la Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ) şi nu a avut probleme cu legea. A intrat în politică în 2008, adus de Pinalti şi promovat în administraţia locală unde a deţinut funcţia de viceprimar în perioadele iunie 2008- martie 2013 şi iulie 2014 – decembrie 2014. În politică a mers pe drumul deschis de Pinalti (PDL), dar de anul trecut a devenit liberal, fiind în postura de favorit pentru o candidatură la funcţia de primar din partea PNL.
 
Deşi l-a apreciat public pe Pinalti pentru cum a administrat oraşul, Chitic este departe de comportamentul de baron local al predecesorului său. În epoca post-Pinalti, el a fost prins în lupta pentru putere în care s-au şi-au încordat muşchii liderii judeţeni ai PSD (Ionel Arsene, deputat ) şi PNL (Mugurel Cozmanciuc, deputat). În aprilie 2015, Chitic a rezistat cu sprijinul consilierilor liberali la două tentative de puci iniţiate de PSD care a încercat să-l schimbe din funcţia de primar.
 
La Consiliul Judeţean, după moartea lui Culiţă Tărâţă (noiembrie 2014), conducerea a rămas în mâna UNPR, funcţia de preşedinte interimar fiind preluată de Constantin Iacoban, ex-consilier local şi judeţean, cu trecut în PSD.
 
Iacoban nu a manifestat până acum tendinţe de baron local, şi a gestionat în mod echilibrat activitatea CJ. Mandatul său s-a încheiat însă brusc, după ce marţi, 19 ianuarie, conducerea centrală a UNPR l-a exclus din partid după ce Iacoban lansase semnale că vrea să treacă la ALDE. În aceeaşi zi, prefectul de Neamţ a constatat încetarea mandatului de consilier judeţean, iar postul de preşedinte al CJ a devenit vacant, lăsând deschisă lupta pentru şefia judeţului. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările