Emoţii „penale“ pentru preşedintele CJ Neamţ. A fost stabilit primul termen într-un nou proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene a fost condamnat în primă instanţă FOTO Facebook
Ionel Arsene a fost condamnat în primă instanţă FOTO Facebook

Atât acuzatul, cât şi Direcţia Naţională Anticorupţie au contestat condamnarea primită în primă instanţă de preşedintele CJ Neamţ, procesul urmând să înceapă la Curtea de Apel Bacău.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, se

pregăteşte să compară iarăşi în faţa magistraţilor. De această dată la Curtea de Apel Bacău, acolo unde a fost atacată o soluţie de condamnare atât de către acuzat, cât şi de procurorii DNA. Primul termen a fost stabilit pentru data de 2 iunie 2022. 

În acest proces urmează a se da o soluţie definitivă, care poate însemna condamnarea la o pedeapsă mai mare, menţinerea ei sau achitarea. În primă instanţă, la Tribunalul Bacău, Ionel Arsene a fost găsit vinovat de comiterea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, senţinţa fiind de 8 ani şi 4 luni de închisoare. 

Dosarul a fost pe rolul instanţei de fond peste 4 ani, fiind înregistrat pe 21 februarie 2018, când acuzatul era trimis în judecată. După opt termene, pe 26 martie 2019, cauza a fost trimisă, de la Tribunalul Neamţ, la instanţa similară din Bacău, după soluţionarea unei cereri de strămutare decisă de către magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Au mai urmat alte 33 de înfăţişări, timp în care au fost formulate tot felul de cereri şi schimbări de avocaţi. Prin sentinţa de pe data de 6 aprilie 2022, de la şeful Consiliului Judeţean Neamţ s-a decis confiscarea a 80.000 de euro şi 150.000 de lei, trebuind plătită şi suma de 30.000 de lei, care reprezintă cheltuieli judiciare. 

Dacă o decizie a magistraţilor de la Tribunal va fi menţinută şi la Curtea de Apel Bacău, pentru Ionel Ionel Arsene ar fi „sfârşitul“ din punct de vedere politic. Judecătorii i-au interzis inculpatului anumite drepturi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei. Nu mai poate fi ales în funcţii publice sau să exercite atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică. 

Denunţul a fost făcut de fostul primar Gheorghe Ştefan 

Şeful CJ Neamţ a fost denunţat de fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti“. Acesta a susţinut că i-ar fi dat lui Arsene, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al legislativului nemţean, Culiţă Tărâţă, care trebuia declarat incompatibil. 

La anchetă, acuzatul a susţinut că a fost vorba despre un denunţ mincinos, precizând ş în timpul procesului că este nevivovat. La dosarul cauzei sunt şi interceptări ale unor discuţii după ce planul contra lui Cuţiţă Tărâţă a eşuat, iar Pinalti ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro. Acesta din urmă a făcut demersuri pentru a recupera restul, dar fără succes. 

După ce s-a cerut arestarea lui Ionel Arsene, în 2018, într-o încheiere de şedinţă a Tribunalului Bacău erau făcute publice parte din interceptările din acest caz, protagonişti fiind Gheorghe Ştefan (ŞG), Ionel Arsene (AI), Vasile Panaite (PV - zis şi Piti), fost prefect şi o femeie (PCM), se pare un martor în cauză.

PCM: „Băi Piti, te roagă aşa: Du-te la I şi zi-i aşa: Băi, o zis ce face

cu banii ăia din care o fost cu T“.

PV: „Aia care mi-o zis el, da! da, cînd mi-o zis şefu că o dat nişte

bani să-i dea cât mai rapid înapoi că are nevoie de ei“.

PCM: „Dar... ştii banii ăia care...“. PV: „Nu ştiu măi nimic, totu-i să-i

transmit eu lui... bă te-o rugat ăla frumos, că trebuie să plătească

neapărat prejudiciul, că altfel e belea, de asta şi îi trebuie neapărat

săptămâna asta“.

Dintr-o altă discuţie ar rezulta că suma menţionată a fost dată, dar

returnată a fost doar o parte:

PCM: „Din banii ăia cu T“. (...)

PV: „Mi-o zis. da' nu mi-o zis cât mai are“.

PCM: „Uite ce transpir, i-o dat lu' G cum îl cheamă 20.000 din ăia

80“.

PV: „Şi-atât?“

PCM: „Auzi, dar ce voiam să-ţi zic băi, dar din tot ce-o fost, T e în

pământ din lupta asta (Culiţă Tărâţă decedase între timp - n.red.)“.

PV: „Şi el în puşcărie“.

PCM: „Şi ăsta în puşcărie şi ăsta-i cu banii luaţi“. 

 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Expertiză la spitalul din Neamţ unde zece pacienţi au ars de vii. Asistentele au aprins o candelă în secţia ATI COVID-19

Invazia din Ucraina, văzută de un explorator român în Australia. „M-a cuprins o furie de nedescris şi m-am mâhnit din cale afară“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite