Escrocherii colosale la finanţarea echipei lui Pinalti. Ce daune au de plătit foşti oficiali din CJ şi primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul din Piatra Neamţ pe care evolua FC Ceahlăul FOTO Dan Sofronia
Stadionul din Piatra Neamţ pe care evolua FC Ceahlăul FOTO Dan Sofronia

Curtea de Apel Bacău a decis că s-au comis escrocherii la finanţarea echipei de fotbal patronate de Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, trebuind plătite daune colosale

Cinci persoane cu funcţii foarte importante în conducerea Consiliului Judeţean şi a Primăriei Piatra Neamţ de acum câţiva ani au fost condamnate definitiv la Curtea de Apel Bacău, pentru finanţarea ilegală a clubului de fotbal Ceahlăul, unul al cărui preşedinte a fost cunoscutul Gheorghe Ştefan. 

Prima instanţă, Tribunalul Neamţ, aplicase pedepse cu suspendare şi plata unor daune, dar decizia a fost atacată atât de acuzaţi, cât şi de procurorii anticorupţie. Prin

sentinţa de astăzi, 15 aprilie 2021, a magistraţilor băcăuani, au fost admise numai două apeluri prin care s-a schimbat doar încadrarea juridică a inculpaţilor, însă decizia instanţei de fond a rămas neschimbată. 

Acuzaţii au fost deferiţi justiţiei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în Ajunul Crăciunului 2019 pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave. Vasile Pruteanu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean, Cristina Mititelu, fost director executiv al Direcţiei juridice din CJ şi Mihaela Ignatovici Lazăr, secretar al judeţului, au primit pedepse de 2 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. 

În acelaşi dosar, Ana Monda, ex-viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, precum şi Vasile Vişan, fost secretar al primăriei, au primit pedepse de câte 3 ani de detenţie, tot fără executare. Ei au fost acuzaţi de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu. Dacă pedepsele sunt fără detenţie, daune sunt foarte mari. Vasile Pruteanu, Cristina Mititelu şi Mihaela Ignatovici trebuie să achite către CJ Neamţ suma de 5.416,097,62, iar Ana Monda şi Vasile Vişan sunt buni de plată cu 5.495.000 lei, către Primăria Piatra Neamţ. 

„În cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit şi semnat mai multe documente având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Judeţean Neamţ şi o societate comercială ce deţinea o echipă de fotbal, în vederea finanţării şi realizarii în comun a unor activităţi de interes judeţean“, comunica DNA.

 

Contracte de asociere în valoare de circa 2,2 milioane de euro

În acelaşi context, Mititelu şi Ignatovici au întocmit şi semnat documente, care în final au determinat adoptarea unei hotărîri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui

contract de asociere între CJ Neamţ şi societatea respectivă. 

„Contractul s-a încheiat pe o durată de 5 ani şi prevedea printre altele alocarea sumei de 108.000 lei/lună până la 31.12.2008 şi 90.000 lei/lună începând cu 01.01.2009 în vederea sprijinirii echipei. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă CJ Neamţ în sumă de 5.416.097,62 lei, reprezentând totalul sumelor transferate societăţii respective, în perioada 12.09.2008 - 31.12.2013, în baza contractului de asociere“, mai arătau procurorii anticorupţie. 

Într-un context asemănător, în cursul anilor 2008 şi 2010, Ana Monda şi Vasile Vişan ar fi întocmit şi semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale consiliului local prin care s-a aprobat încheierea, tot pe 5 ani, a două contracte de asociere între CL Piatra Neamţ şi aceeaşi firmă. Prin aceste demersuri s-a cauzat o pagubă administraţiei oraşului de 5.495.000 lei, reprezentând totalul sumelor transferate firmei în perioada 12.09.2008 - 31.12.2013, în baza contractului de asociere. 

Astfel, FC Ceahlăul, care activa în acea perioadă pe prima scenă fotbalistică a României a beneficiat de finanţări ilegale de aproape 11 milioane de lei, altfel spus de aproximativ 2.200.000 de euro. 

„Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Piatra Neamţ s-au constituit părţi civile în procesul penal cu sumele de 5.416.097,62 lei respectiv 5.495.000 lei“, mai preciza DNA. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Pruteanu, Mititelu, Vişan şi Monda. Pentru recuperarea pagubei procurorii DNA au decis poprirea, de către Casa Naţională de Pensii Publice Neamţ, a veniturilor Mihaelei Ignatovici, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurenţa sumei de 5.416.097.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Poveste de groază în Neamţ: şi-a violat fosta soţie, apoi a vrut să-şi ucidă fiul provocând o explozie

Mărturia poliţistului-duhovnic de la arest: „Eu mai şterpelesc câte ceva de-acasă, mâncare, haine, şi duc vreunui amărât care nu e căutat de familie“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite