Evenimente care-şi împlinesc centenarul în 2019. Decizia adoptată de România în urmă cu 100 de ani, de ziua păcălelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia care a schimbat datele istoriei a fost luată de Consiliul de Miniştri condus de Ion I. C. Brătianu
Decizia care a schimbat datele istoriei a fost luată de Consiliul de Miniştri condus de Ion I. C. Brătianu

Vă prezentăm zece evenimente petrecute cu 100 de ani în urmă, care şi-au pus amprenta asupra istoriei României şi a altor ţări ale lumii.

18 ianuarie 1919 - A fost fondată compania Bentley Motors. Constructorul  britanic de automobile a fost creat de Walter Owen Bentley (cunoscut ca W.O. Bentley sau doar „W”). Compania are sediul în Crewe, Anglia, Regatul Unit. Din 1998, compania face parte din Grupul Volkswagen.

5 februarie 1919 - A fost creată compania United Artists (UA), unele dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi D.W. Griffith.

21 martie 1919 - Se proclamă Republica Sovietică Ungaria care devine prima guvernare comunistă formată în Europa după Revoluţia din Octombrie din Rusia.

23 martie 1919 - A fost fondată la Milano mişcarea politică „Fasci di Combattimento” (fasciştii) de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei; din această poziţie politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de-al doilea război mondial, alături de Germania. Pe 5 ianuarie 1919, lua fiinţă Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German (N.S.D.A.P) - partidul nazist. 

1 aprilie 1919 - România trecere la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou), adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou). România a fost una dintre ultimele ţări europene care au adoptat calendarul folosit de ţările occidentale, motivul principal fiind faptul că în Transilvania se folosea deja stilul nou şi era necesară unificarea între provinciile istorice şi din acest punct de vedere. Biserica Ortodoxă Română s-a dovedit în continuare foarte reticentă în a adopta stilul nou. Abia peste patru ani, în urma conferinţei pan-ortodoxe de la Constantinopol din 1923, Biserica Ortodoxă Română a hotărât înlocuirea calendarului iulian cu cel gregorian.

4 iunie 1919 - Congresul american aprobă cel de-al 19-lea amendament al Constituţiei SUA, care garantează dreptul la vot al femeilor

28 iunie 1919 - A fost semnat Tratatul de la Versailles (Franţa), act ce a dus la încheierea primului război mondial. Germania îşi pierde toate coloniile; Alsacia şi Lorena revin Franţei, Eupen şi Malmedy Belgiei, Poznania şi Prusia Orientală Poloniei. Polonia este recunoscută ca stat independent, Germania este obligată să desfiinţeze serviciul militar obligatoriu, să limiteze forţele armate la 100.000 de militari şi să plătească despăgubirile de război care vor fi stabilite.

4 august 1919 - Armata română a intrat victorioasă în Budapesta. Sfârşitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

10 septembrie 1919 - Puterile aliate semnează, la Saint-Germain-en-Laye (Franţa), Tratatul de pace cu Austria. Prin acest tratat se recunoştea, pe plan internaţional, unirea Bucovinei cu România.

28 noiembrie 1919 - România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere.

Sursa: Wikipedia

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite