Exhumare a copiilor morţi la „orfelinatul groazei“. Sute de orfani au murit aici, în condiţii suspecte, în comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele unei fete şi a unui băiat vor fi studiate de legişti FOTO IICCMER
Rămăşiţele unei fete şi a unui băiat vor fi studiate de legişti FOTO IICCMER

Acţiunea a fost derulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, la acest orfelinat decedând în condiţii cumplite, de la înfiinţare şi până în 1990, câteva sute de copii.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria

Exilului Românesc (IICCMER) a organizat, pe 12 şi 13 mai 2022, o acţiune de exhumare a două dintre victimele decedate la Căminul pentru minori irecuperabili Păstrăveni, Neamţ, în vederea efectuării unei expertize medico-legale de către experţi de la Institutul „Mina Minovici“ Bucureşti. 

În acest centru, intitulat pompos pe vremea comunismului „spital“, au decedat câteva sute de copii, bănuindu-se că unele dintre ele nu au survenit din cauze naturale, ci din cauza condiţiilor inumane de tratament, alimentaţie şi cazare. Este şi un dosar penal, fiind sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunea de tratamente neomenoase. 

În cazul Păstrăveni, IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanţă istorică cu privire la regimul comunist şi asistenţă în demersurile de arheologie contemporană. Expertiza arheologică a fost asigurată de dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ. 

În data de 12 mai a fost exhumată în cimitirul satului o victimă de sex feminin, care la momentul morţii avea vârsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuţi în căminul spital, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil. Cauza oficială a morţii tinerei a fost encefalopatia cronică. A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costişa. 

A fost vorba despre un băiat de 11 ani, mort din cauza anorexiei neurogenă. Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali. Alături de procurori, la exhumări au mai participat poliţişti, medici legişti din cadrul INML Bucureşti şi experţi ai Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. 

„Avem cel puţin datoria morală de a afla adevărul despre crunta şi injusta soartă pe care au avut-o“ 

„Mi-am propus ca în mandatul meu să prioritizez, împreună cu colegii, proiectele care au ca obiectiv acţiunile de investigare a crimelor şi ororilor petrecute în perioada regimului comunist. Căminul de la Păstrăveni a fost numit «Orfelinatul groazei», pentru modul în care au fost trataţi acei copii, aşadar, consider că avem cel puţin datoria morală, faţă de victime, de a afla adevărul despre crunta şi injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist. Imediat ce ancheta va fi finalizată vom comunica rezultatele obţinute“, a declarat Daniel Şandru, preşedintele IICCMER. 

Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili Păstrăveni a fost înfiinţat la 1 octombrie 1966, numărul total de decese fiind de 394 (241 între 1 ianuarie 1980-30 aprilie 1990). Avea o capacitate de 130 de locuri, mărită până la 204 locuri, în 1989. La 1 octombrie 1966, din cei 130 de asistaţi, 10 erau sugari, 34 preşcolari, 80 de copii şi tineri cu vîrste cuprinse între 6 şi 18 ani şi şase adulţi. 

Majoritatea celor decedaţi făceau parte din grupa de vârstă 1-5 ani (235 cazuri), urmată de

grupa 6-10 ani (73 cazuri), grupa 11-18 ani (77 cazuri), între peste 18 ani înregistrîndu-se nouă decese. Principalele cauze de deces consemnate în certificate sînt encefalopatie cronică infantila - 163 cazuri, bronhopneumonie - 119 cazuri, epilepsie - 33 cazuri sau malnutriţie proteo-calorică şi oligofrenie - câte 11 cazuri. 

În dosarul penal se fac cercetări pentru infracţiunea de tratamente neomenoase, prin organizarea unui regim caracterizat de tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflaţi în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni, judeţul Neamţ, în perioada 01.10.1966 – 30.04.1990, cu consecinţa a 394 de decese confirmate. 

În denunţul depus, IICCMER a susţinut că agenţi ai Statului Român au organizat, implementat şi controlat un regim caracterizat prin alimentaţie necorespunzătoare, nerespectarea condiţiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condiţiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare şi uneori chiar de familie. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum se reface un traseu cumplit de greu din Ceahlău, distrus de puhoaie. „Muntele nu are scări rulante“ FOTO

Eleve de liceu anchetate pentru fapte de corupţie. Pentru ce strângeau cotizaţii de la colegi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite