Fată de 15 ani dată dispărută de soacră. Copila a fugit din domiciliul conjugal, provocând fierbere printre căldărari: „La ţigani, practic nu există divorţuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măndiţa Stănescu a fugit de acasă pe data de 24 martie. FOTO: Poliţia Neamţ
Măndiţa Stănescu a fugit de acasă pe data de 24 martie. FOTO: Poliţia Neamţ

Cazul de dispariţie s-a petrecut în comunitatea de etnici ţigani căldărari din comuna Săvineşti, judeţul Neamţ, fiind reclamat miercuri, 25 martie.

Este mare fierbere între romii căldărari din judeţul Neamţ, după ce o adolescentă de doar 15 ani a plecat de acasă şi nu s-a mai întors de câteva zile. 

Nu este însă vorba de domiciliul părinţilor, ci de cel al soţului, de unde a dispărut de pe 24 martie, dată de la care nu se mai ştie nimic de ea. 

Dispariţia nu a fost reclamată de partenerul de viaţă, cel mai probabil cei doi unindu-şi destinele de puţină vreme, dată fiind vârsta, ci de soacra fetei, în etate de 39 de ani. 

   

Pe 25 martie 2020, la Postul de Poliţie Rurală Săvineşti s-a prezentat femeia declarând că i-a dispărut de acasă nora, Elena Măndiţa Stănescu, de 15 ani, lucru petrecut cu o zi înainte.

„Poliţiştii au fost sesizaţi, la data de 25 martie a.c., de către o femeie, de 39 de ani, din Săvineşti, despre faptul că nora, Elena Măndiţa Stănescu, de 15 de ani, a părăsit voluntar domiciliul la data de 24 martie 2020 şi nu a mai revenit. Semnalmente: înălţime - 1,65 m, greutate - 65 de kilograme, ochi căprui, păr castaniu. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare maro şi o

fustă lungă“, a anunţat IJP Neamţ. 

Verificările pentru identificare nu au avut efectul scontat, astfel că acest caz a fost mediatizat. „Oricine poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, se mai precizează în comunicatul Poliţei Neamţ.

Divorţul, rar acceptat între membrii etniei

Dincolo de toate aceste aspecte ce ţin de investigarea cazului, el va avea implicaţii în „familie“. După ce adolescenta fugară va fi găsită, urmează o întreagă tevatură cu soţul, dar la fel vor sta lucrurile şi între familiile celor doi. 

Una dintre cele mai respectate „instituţii“ între etnicii căldărari este căsătoria. Odată oficializat acest statul social şi recunoscut în comunitate, el rămâne definitiv, pe viaţă.

„La ţigani, practic nu există divorţuri. Cei ce s-au luat rămân uniţi pe viaţă, chiar dacă unul este beteag sau în cuplu apar probleme“, declara Victor Stănescu, bulibaşa din Piatra Neamţ, ani de zile consilier local în legislativul oraşului străjuit de culmea împădurită Pietricica. 

În povestea Elenei Măndiţa Stănescu este posibil să se întrunească Staborul, aşa-zisul Tribunal ţigănesc, pentru „judecarea“ speţei, dacă se va demonstra că fugara a fost adulterină. 

Situaţie în care familia fetei poate fi obligată să plătească daune celei a soţului, „prejudiciu“ care poate fi de zeci de mii de euro, funcţie de starea materială. 

De regulă, Staborul încearcă, în mai multe întruniri, să-i împace pe soţi, pentru că judecata ţigănească nu se suprapune niciodată cu cea a instanţelor statului de drept, întrucât respectivele conflicte nu se vor ieşite din interiorul comunităţii, „rufele murdare“ spălându-se doar între etnici. 

În cazul în care o femeie este vinovată, cea mai grea sentinţă este tăierea cozilor de păr împletite, situaţie care o compromite şi o descalifică în faţa comunităţii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite