Filmele româneşti care au triumfat la Cannes. Cine sunt regizorii laureaţi la prestigiosul festival internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Popescu-Gopo
Ion Popescu-Gopo

De la înfiinţarea celebrului festival, cinematografia românească a luat 11 premii, cinci dintre ele fiind câştigate la patru ediţii consecutive ale evenimentului de pe riviera franceză.

Vă prezentăm, alăturat, cele 11 filme româneşti care au triumfat în Festivalul de la Cannes:   

Scurtă istorie - film de animaţie românesc din anul 1956. A primit premiul Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes, ediţia 1957. „Filmul lui Gopo acumulează în zece minute idei politice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi de imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu“ (Georges Sadoul - Dictionnaire des cineastes)

Pădurea spânzuraţilor - ecranizare din 1964 a romanului omonim al scriitorului Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obţinut o largă recunoaştere internaţională. În 1965 a câştigat Premiul pentru regie la Festivalul internaţional de film de la Cannes, iar un an mai târziu a câştigat categoria „Première Oeuvre”. Liviu Ciulei a ales pentru interpretarea rolului principal (locotenentul Apostol Bologa), pe tânarul (pe atunci) actor Victor Rebengiuc, rol care l-a consacrat pe acesta în lumea cinematografului. În film mai joacă însuşi regizorul (în rolul lui Klapka) şi actriţa Ana Széles (în rolul Ilonei).  

Răscoala - film dramatic românesc din 1965 regizat de Mircea Mureşan, ecranizare după romanul lui Liviu Rebreanu cu acelaşi nume. În rolurile principale apar actorii: Ilarion Ciobanu, Emil Botta şi Nicolae Secăreanu. Regizorul a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 1966.

Cîntecele Renaşterii - regizat de Mirel Ilieşiu a câştigat Palme d’Or pentru film de scurt-metraj la Festivalul de la Cannes, ediţia 1969.

Trafic - în regia lui Cătălin Mitulescu, a fost câştigător al Palme d’Or pentru film de scurt-metraj, la Festivalul de la Cannes, ediţia 2004.

Moartea domnului Lăzărescu - film regizat de Cristi Puiu în 2005. A fost premiat multiplu, cea mai importantă distincţie fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006). Bazat pe un caz real, scenariul scris de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar (Lăzărescu Dante Remus, interpretat de Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Nica Florin, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare şi care a murit.   

A fost sau n-a fost? - film românesc de comedie satirică şi dramă, regizat de Corneliu Porumboiu, multiplu premiat la Galele Gopo şi recompensat cu Caméra d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 2006, respectiv cu Premiul Label Europa Cinema, la acelaşi festival. 

California Dreamin' - filmul realizat de regizorul român Cristian Nemescu a obţinut premiul Un certain regard la a 60-a ediţie (2007) a Festivalului de la Cannes. Din distribuţia filmului fac parte actorii: Armand Assante, Jamie Elman, Răzvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Alexandru Mărgineanu, Mădălina Ghiţescu.

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile - filmul realizat de regizorul Cristian Mungiu a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediţie a Festivalului de la Cannes din 2007 şi un Premiu FIPRESCI, acordat în cadrul aceleiaşi ediţii a festivalului. Filmul dezbate un subiect tabu: drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceauşescu. Tema a mai fost reflectată şi în filmul „Ilustrate cu flori de câmp” din 1974. Din distribuţie fac parte:  Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Mădălina Ghiţescu. 

Poliţist, adjectiv – drama realizată de regizorul Corneliu Porumboiu, în anul 2009, a primit premiul FIPRESCI şi cu premiul juriulului la secţiunea  Un Certain Regard, la Festivalul de la Cannes, ediţia 2009. Filmul prezintă povestea lui Cristi, un poliţist dintr-un oraş de provincie, care investighează cazul unui licean, urmărit pentru trafic de droguri. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Din distribuţie fac parte actorii: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Irina Săulescu, Ion Stoica. 

După dealuri - film regizat, produs şi scris de Cristian Mungiu. Pelicula a avut premiera în data de 19 mai 2012, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, care interpretează rolurile principale, au împărţit premiul pentru cea mai bună actriţă în cadrul aceluiaşi festival. Scenariul se bazează pe romanele neficţionale ale scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, care tematizează cazul exorcizării de la mânăstirea Tanacu din judeţul Vaslui. Filmul a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013 şi a ajuns pe lista scurtă, însă nu a fost unul dintre filmele nominalizate. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite