Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Fiul directoarei de spital ucisă la serviciu cere daune de 1 milion de euro de la tatăl său, acuzat de crimă

6
31 Mar 2020 17:13:30
Autor: Dan Sofronia
Autorul crimei, în momentul intrării în spital. FOTO:D.S.
Autorul crimei, în momentul intrării în spital. FOTO:D.S.

Sebastian Dumitru Patriche şi-a ucis soţia într-un birou de la Spitalul Judeţean Neamţ şi riscă o pedeapsă de până la 25 de ani de detenţie

 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a lui Dumitru Sebastian Patriche, care este acuzat de omor calificat, anchetatorii reţinând ca circumstanţă agravantă premeditarea. 
 
Pentru că şi-a ucis soţia, Anca Daniela, director de îngrijiri medicale la Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzatul riscă între15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. 
 
Două persoane din familia victimei, fiul şi o rudă, sunt părţi civile în procesul penal şi cer de la presupusul ucigaş 1 milion de euro cu titlu de daune morale şi 10.000 de lei daune morale.
 
Victima agresiunii petrecute pe 10 ianuarie 2020, Anca Daniela Patriche, care avea 49 de ani,
promovase de câteva zile examenul pentru a deveni director de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean Neamţ, anterior fiind asistentă şefă la Secţia Chirurgie.  
 
După săvârşirea crimei, autorului, care are 50 de ani, nu i-a putut fi luată o declaraţie completă, deoarece era afectat psihic, stare în care a intrat în momentul când a realizat consecinţele faptei sale. Bărbatul a fost reaudiat pe 14 ianuarie, exact în ziua când soţia sa era înmormântată. 
 
Din depoziţiile lui Dumitru Patriche a rezultat fără echivoc premeditarea omorului şi mobilul. Acuzatul a declarat că era invidios pe faptul că soţia se realizase profesional, victima obţinând pe 8 ianuarie funcţia de director medical şi era profesor la Şcoala Postliceală Sanitară din Piatra Neamţ. 
 
Analizând aceste spuse, concluzia este că făptaşului s-a decis să comită crima în doar două zile, adică de la data când s-a anunţat câştigătorul examenului de conducere la spital.
 

„A susţinut că nu a suportat ideea că soţia se realizase profesional“

 
Alt motiv al infracţiunii a fost şi divorţul intentat de soţie, în toamna anului trecut, din cauza firii violente a bărbatului. Cu câteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie în oraş.
Cert este că se temea de el, pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda, rugându-i să o însoţească la cumpărături, în drum spre cursuri sau serviciu. 

„A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş. Asta cu atât mai mult cu cât el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra“, declara Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ. 

Cât despre remuşcări, Dumitru Patriche a mai relatat anchetatorilor că regretă cele petrecute, dar că acum e tardiv. De remarcat că acuzatul nu a încercat să-şi facă apărări, adică să aducă vreun argument în favoarea sa, fiind resemnat în ceea ce urma: trimiterea în judecată, procesul şi o eventuală condamnare. 

„A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat nici un fel de apărare, cu atât mai mult cu cât nici nu a contestat măsura arestării preventive“, a mai afirmat procurorul care instrumenta dosarul. Totuşi, la prima audiere inculpatul a reuşit să precizeze că îşi iubea soţia şi că venise la spital în ziua omorului ca s-o felicite pentru postul obţinut. 

Pe parcursul anchetei, inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări, având reprezentarea faptei comise când a ucis-o pe femeia cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea un copil, student acum.
 

„Filmul“ crimei

Până prin octombrie 2019, când s-a angajat ca agent de la pază la un magazin, Patriche fusese slujitor voluntar la biserica „Întâmpinarea Domnului“ din Piatra Neamţ. Era paracliser şi palimar, ajutând la diverse acţiuni. Preotul Ciprian Muraru nu-l credea capabil să ucidă, temându-se că era în stare să se sinucidă:

„A fost voluntar la biserică. De trei luni a rupt legătura cu noi şi nu mai venea la parohie. Era o fire
timidă şi nu-mi închipuiam că o să ajungă să ucidă. Îmi făceam griji că el o să se sinucidă“. 

Aceeaşi temere o împărtăşea şi tatăl făptaşului, după cum a afirmat procurorul Olteanu: „Tatăl lui a susţinut că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“. 

Pe 10 ianuarie, în jurul orei 15.30, autorul a venit la spital şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei. Se pare că Anca
Patriche venise aici pentru a-şi lua lucrurile personale, ea urmând să aibă alt birou, într-o clădire alăturată cu spitalul, pentru că luase examenul pentru funcţia de director medical. 

Între cei doi a fost o scurtă discuţie, după care soţul a aplicat câteva lovituri cu cuţitul, femeia rănită apucând să ţipe de două ori. Ucigaşul a mai stat în încăpere o scurtă perioadă de timp, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. 

Ţipetele victimei au aletat personalul, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea acesteia. Apoi, Dumitru Petriche a stat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de poliţie. 

Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri, una a secţionat vena jugulară şi carotida.

Anchetatorii au considerat că este vorba despre o crimă cu premeditare, încadrarea juridică fiind omor calificat, una pentru care pedeapsa este între 15 şi 25 de ani de detenţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Free Seruah
31.03.2020, 17:19:15

Salut, sunt Seruah, sunt un erou al lumii ca Edward Snowden din National Security Agency (of USA), Pe siteul Seruah gasiti informatii despre cum sa va construiti dispozitive radionic-psihotronice pentru protectie sau despre cum se realizeaza levitatia cu magneti de neodium. Hai pe Seruah.com! https://www.seruah.com/index.html/ In arhiva CIA.gov, unde s-au desecretizat zeci de milioane de documente, gasiti informatii despre experiente cu psihici- medimi, telepatie, telechinezie, etc.

-7 (7 voturi)
un motan intransigent
31.03.2020, 17:36:22

Cumplita postura. Tatal sau i-a ucis mama. Nu poate face nimic. Nu-si poate razbuna mama (dac-ar vrea) c-ar deveni paricid. Ingrozitor! Tragedie antica, nu altceva. Cere degeaba despagubiri in euro.

+2 (2 voturi)
Baldwin Rochelle
31.03.2020, 18:48:30

Comentariu considerat abuziv.

Taylor Susan
31.03.2020, 21:53:28

Comentariu considerat abuziv.

Martinez Sherry
1.04.2020, 09:00:43

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)