Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Focar de coronavirus la o faimoasă din mănăstire ctitorită de Iustin Pârvu. Cine s-a infectat

6
7 Sep 2020 06:06:11
Autor: Dan Sofronia
Lăcaşul de cult Paltin este aşezat în imediata apropiere a Mănăstirii Petru Vodă FOTO paltin.mmb.ro
Lăcaşul de cult Paltin este aşezat în imediata apropiere a Mănăstirii Petru Vodă FOTO paltin.mmb.ro

În Neamţ, evoluţia cazurilor are un trend ascendent, fiind consemnate îmbolnăviri şi la un club sportiv, cadre din spitale sau centre de bătrâni

De la o zi la alta, situaţia în ceea priveşte numărul de persoane afectate de maladia care provoacă fiori nu este deloc îmbucurătoare, pe lunga listă a instituţiilor din diverse sectoare adăugându-se altele noi. 
 
Astfel, printre ultimele „victime“ ale Covid-19 se numără
aşezământul monahal Paltin, care aparţine de Mănăstirea Petru Vodă, din comuna Poina Teiului, la poalele muntelui Ceahlău. 
 
Ambele sunt ctitorite de părintele Iustin Pârvu, căruia i se mai spune Duhovnicul Moldovei, cunoscutul luptător anticomunist, care, din cauza convingerilor sale, a stat prin mai toate puşcăriile vechiului regim vreo 20 de ani, alături de mari elite ale României. 
 
Pe 4 septembrie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ făcea cunoscută situaţia îmbolnăvirilor şi focarele din judeţ, într-un comuncat fiind precizat că infectări s-au consemnat şi la două centre de îngrijiri pentru bătrâni. 
 
„În cadrul a două centre rezidenţiale pentru bătrâni din comunele Alexandru cel Bun şi Poiana Teiului au fost depistate focare Covid-19. În total sunt infectaţi 20 de beneficiari şi un salariat. Bătrânii au fost
internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, conform DSP.
 
Ar fi al doilea lăcaş de maici din Neamţ cu îmbolnăviri, unul similar fiind înregistrat la Mănăstirea Văratec, din comuna Agapia, cazurile fiind tot la vârstnici aflaţi în centrul social. La Schitul Paltin, 
beneficiază de ingrijiri câteva zeci persoane de vârsta a III-a, singure sau abandonate de familii. Îmbolnăvirile vizeză patru bătrâne, au fost efectuate teste şi la altele dar şi la maici, apteptându-se
rezultatul lor şi repetarea, dacă vor fi neconcludente. 
 
De altfel, situaţia nu este deloc „roză“ în comuna Poiana Teiului, alt focar de Covid-19 consemnându-se la primăria din localitate, numărul celor infectaţi fiind de 17, dintr-un total de 20 de funcţionari publici. A fost testat pozitiv inclusiv primarul Ana Ancuţa, care este în campanie electorală, aspirând la un nou mandat.
 

Handbaliste, pacienţi, personal sanitar...

În aceste condiţii, autorităţile judeţene urmează a decide dacă se impun măsuri suplimentare de protecţie în localitatea amintită. 
 
„La Poiana Teiului ar fi o problemă, pentru că s-a depăşit indicele comunitar, respectiv 1,65. Asta inseamnă ca în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vom dezbate şi vom hotarî dacă alaturi de comuna Bodeşti, vor fi închise unităţile de alimentaţie publica şi la Poiana Teiului“, a declarat Doru Ungureanu, subprefectul judeţului Neamţ. 
 
Direcţia de Sănătate a mai precizat că ultimele focare au afectat, în ultimele zile pacienţi şi personal de la două unităţi spitaliceşti şi componentele unei grupări sportive de handbal, care era angrenată în barajul de promovare în Liga 1. 2. 
 
La Spitalul de Psihiatrie Sfântu Nicolae din Roman, testele au ieşit pozitive în cazul a nu mai puţin de 32 de pacienţi, restul celor internaţi şi personalul medical fiind supravegheat clinic şi epidemiologic. Situaţii critice sunt şi la serviciile economic şiadministrativ de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, aici fiind două focare, opt salariaţi având coronavirus. 
 
La Clubul de Handbal Feminin Piatra Neamţ, patru sportive se află în aceeaşi nedorită postură, ele sunt asimptomatice, dar au fost internate la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Bisericani. Restul echipei şi tehnicianul Dan Valentin au fost plasaţi în carantină, spaţiile de cazare şi vestiarele au fost dezinfectate, dar activitatea grupării a fost total dată peste cap. 
 
Pe 4 septembrie, în judeţul Neamţ, în două spitale erau 273 de persoane confirmate Covid, 63 erau
suspecte de a fi contactat afecţiunea, iar la ATI, în stare gravă, erau şapte. De la începutul pandemiei, 84 de persoane au decedat din totalul de 2.282 infectaţi. 
 
Numai că, în urma testelor efectuate vineri şi sâmbătă au sosit alte veşti proaste, cetăţenii din Neamţ confirmaţi fiind ieri, 6 septembrie, în număr de 2.347.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Germania a retras judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista „zonelor de risc“. Ce se întâmplă cu Bucureştiul
 
Călugării unui schit au salvat codrii din Munţii Stânişoarei de la un dezastru. Pădurarii: „Merită tot respectul“ VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
7.09.2020, 08:43:10

Comentariu considerat abuziv.

gmbplay
7.09.2020, 09:00:39

Ai auzit pe cineva ca aici pepamint viata este vesnica ?

-3 (5 voturi)
zero
7.09.2020, 09:34:14

"Lingurița de Argint" Cupiditatea cu care cheama la slujbe! Dumnezeu da cu Biciul Covid in ei. Tu doneaza bani si sange pentru BOR.

+2 (4 voturi)
Paun Al
7.09.2020, 10:24:00

Modul cum se transmite si acest virus , contagiozitatea lui nu tine cont de religie, de ce cred diversi oameni de religie. Ar trebui sa inteleaga asta si religiosii, asa cum au inteles pana la urma de ex., ca trasnetul poate lovi orice cladire mai inalta... De asta toate bisericile au paratrasnete... Legile fizicii, chimiei , biologiei...functioneaza la fel, indiferent de religiile oamenilor, indiferent de ce cred ei .

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
7.09.2020, 12:39:12

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările