FOTO Cartoful mov peruan, un produs made in Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un întreprinzător din Piatra Neamţ a reuşit să aclimatizeze două soiuri de cartof care cresc în zona lacului Titicaca, la graniţa dintre Peru şi Bolivia.

Gabi Sandu (45 de ani) a aflat pentru prima dată de cartoful mov peruan după ce a urmărit în urmă cu 7 ani un reportaj realizat de BBC despre tradiţiile acestei culturi în zona aflată la peste 3.000 de metri altitudine. 

„Am reuşit printr-o cunoştinţă să aduc de acolo patru soiuri de cartof mov, şi a durat 6 ani să le aclimatizez. Doar două soiuri au rezistat, iar anul trecut, în august am reuşit să scot prima cultură, cu o productivitate, în echivalent de 39 tone la hectar”, povesteşte Gabi Sandu. Acesta susţine că pe lângă aspectul inedit al produsului, colorat în interior cu un mov intens, a fost atras de calităţile deosebite ale acestui produs pentru sănătate, considerat o adevărată bogăţie naţională în ţara de origine. Mai precis, este vorba de antocianina, un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman, şi care dă şi culoarea cartofului.

 „Din ce m-am documentat am văzut că antocianina se regăseşte în diverse soiuri de fructe şi legume precum mure, afine, struguri negri, prune, rodii, vinete, sparanghel, toate având ca element comun culoarea albastru spre mov”, mai spune producătorul.  

Producţia vândută 100% 

Calităţile cartofului mov peruan, precum şi aspectul inedit au fost cea mai bună reclamă pentru valorificarea rapidă a producţiei, în cea mai mare parte la export. Anul acesta, Gabi Sandu spune că a fost asaltat de cereri, iar parte din producţie va ajunge şi pe piaţa internă, atât pentru consum, cât şi pentru a fi înmulţită în culturi. 

„Anul trecut am vândut producţia imediat după recoltare, anul acesta cred că o s-o valorific înainte de plantare. Odată cu sămânţa, voi da şi sfaturile necesare pentru îngrjirea culturii, know-how-ul de rigoare”, a mai adăugat Gabi Sandu.

Specialiştii cunosc şi un alt soi de cartof mov care circulă pe piaţa agroalimentară mondială, intitulat Blue Congo, însă acesta nu are aceleaşi proprietăţi pe care le are cartoful din Peru. De asemenea, în Scoţia se produce un soi de cartof prin modificări genetice, care are preţuri destul de piperate pe piaţă şi se foloseşte în bucătăriile marilor restaurante.

„În perioada anilor ’90, după desfiinţarea CAP-urilor, ţăranii foloseau sămânţă de la fostele cooperative, iar prin degenerare se ajungeau şi la soiuri cu tente de roz sau parţial violet, dar nu vorbim despre aceeaşi situaţie. În Congo, sau în Peru, astfel de culturi au crescut în mod natural, şi apoi au fost îngrjite de băştinaşi”, spune Ioan Ghiuţă Ţarălungă, şeful Unităţii Fitosaniare Neamţ.

30 de lei costă kilogramul de cartof mov peruan      

Vă mai recomandăm:

Grădinarii din Neamţ scot roşii-gigant în vipia verii

Piatra Neamţ: Roşii autohtone produse în curtea unei fabrici

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite