FOTO Poveste cu români în Hong Kong: Cum se învaţă creştinismul prin icoana Sfinţilor Martiri Ortodocşi Chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi liceeni din Piatra Neamţ însoţiţi de profesorii coordonatori de la Asociaţia culturală Arte.Ro le-au demonstrat elevilor şi studenţilor din Hong Kong tehnicile de pictură ale icoanei bizantine pe lemn.

Asociaţia culturală Arte.Ro din Piatra Neamţ a susţinut în perioada 4-10 aprilie, la Jao Tsung-I Academy din Hong Kong, trei ateliere de pictură a icoanei bizantine, pentru circa 120 de elevi şi studenţi selectaţi pentru aceste activităţi. Participarea a fost posibilă la invitaţia Promotion of Young Artists Foundation şi Hong Kong Institut of Education.

Pe lânga cele trei ateliere, profesorii Cristina S.Petrariu, preşedintele asociaţiei, Valentin S. Petrariu (vicepreşedinte) şi elevii Andrei Nuţu şi Andreea Lemnaru (ambii în vârstă de 18 ani), au contribuit la realizarea unui documentar despre pictarea icoanei pe lemn şi a unui amplu interviu la televiziunea naţională despre pictura icoanelor bizantine pe lemn.

„Am speranţa că, deşi nu este o ţară creştină, comunitatea ortodoxă fiind extrem de restrânsă în sânul celor 7 milioane de locuitori, copiii participanţi la workshopuri au înţeles şi câte ceva din spiritualitatea icoanei, nu numai din tehnica pe care s-au străduit foarte mult să o adopte”, a declarat Andreea Lemnaru, coordonatorul  workshop-ului despre icoana bizantină pe lemn. 

Interes pentru tehnica picturii icoanelor

Tema prezentată de cei patru pietreni tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani a suscitat interesul gazdelor, lucru dovedit şi de organizarea unei conferinţe de presă unde au participat reprezentanţi ai opt mari publicaţii locale, reprezentaţi media şi fotografi.

image

„Am fost realmente fascinată de interesul şi determinarea cu care copiii şi adulţii de acolo au păşit în lumea icoanei ortodoxe. Ne-am străduit ca prin cele trei ateliere de pictură , cele nouă interviuri, şi prin documentarul despre pictarea icoanei pe care le-am realizat, să transmitem ceva mai mult decât tehnica străveche a icoanei, cu canoanele şi materialele ei specifice”, a declarat profesor Cristina S.Petrariu.

Românii au înmânat organizatorilor casete cu materiale de promovare (dvd-uri, pliante, hărţi, albume) ale principalelor obiective culturale, istorice şi religioase din judeţul Neamţ.

Cristina S. Petrariu şi dr. Nellie Fong, preşedinte al Hong Kong Institute of Education:   

image

De asemenea, gazdelor le-au fost dăruite şi două icoane pictate pe lemn: o copie a Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamţ, înfăţisând pe Maica Domnului cu Pruncul, şi Icoana Sfinţilor Martiri Ortodocşi Chinezi, pictată de Andreea Lemnaru.         

222 de sfinţi martiri în China

Biserica Ortodoxă din China îi prăznuieşte în fiecare an, pe 11 iunie, pe cei 222 de sfinţi martiri ai săi care şi-au dat viaţa pentru Hristos. Anul 1900 a constituit un moment de cotitură în istoria religioasă a Chinei, marcat de aşa-numita revoltă a „boxerilor” sau a ihetuanilor, o mişcare în esenţă religioasă, orientată împotriva străinilor. Atunci când răscoala a cuprins întreaga capitală, şeful Misiunii Spirituale Ruse, arhimandritul Inochentie Figurovski, şi colaboratorii săi au părăsit Băiguani, mutându-se la ambasada Rusiei. Guvernul chinez a trimis pentru paza Misiunii 10 suliţaşi, însă la 11 iunie Misiunea a fost incendiată şi a ars până la temelie cu tot ce era acolo: biblioteca, arhiva şi sacristia. Ihetuanii au supus chinurilor 222 chinezi ortodocşi, aceştia devenind primii sfinţi martiri chinezi.

Icoana Sfinţii Martiri Ortodocşi Chinezi pictată de Andreea Lemnaru:

image

Ortodoxia, nerecunoscută oficial în China 

Guvernul Republicii Populare Chineze a recunoscut oficial cinci comunităţi religioase: budismul, catolicismul, islamul, protestantismul şi taoismul, dar nu şi creştinismul ortodox. Câteva comunităţi ortodoxe, cele mai multe formate din bătrâni, continuă să se reunească la Beijing şi în nord-estul cu acordul tacit al guvernului. Câţiva chinezi studiază în prezent în seminarele ortodoxe din Rusia, cu intenţia de a deveni preoţi activi. În unele regiuni ale Chinei, situaţia este oarecum diferită de câţiva ani, existând o libertate de manifestare a credinţei ortodoxe. 

Patriarhia Ecumenică a trimis la Hong Kong pe Mitropolitul Nikitas iar la Taiwan, ieromonahul Iona Mourtos conduce o biserică misionară sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe de Hong Kong şi Asia de Sud-Est. 

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Pelerinaj cu sufletul la icoana făcătoare de minuni de la Scăiuş

FOTO Icoana Mântuitorului „care se curăţă singură“ şi moaştele Sfinţilor Rafail, Irina şi Nicolae aduse la biserica Buna Vestire                                                      

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite