Zimbrii de Marea Britanie, pregătiţi de eliberare în pădurile din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un transport cu şase femele de zimbru a ajuns în weekend la Parcul Natural Vânători Neamţ. Exemplarele provenite de la grădini zoologice din Anglia, Irlanda şi Scoţia se vor acomoda în următoarea lună în ţarcul de preeliberare.

După un drum lung în maşinile speciale de transport, cei 6 zimbri din Marea Britanie au ajuns vineri, 24 aprilie în Neamţ la Chitele, în comuna Crăcăoani, de aici urmând să li se alăture celor 11 zimbri aflaţi deja în libertate. 

„Donaţia a fost realizată cu ajutorul Fundaţiei Aspinall, din Marea Britanie, şi este vorba de 6 exemplare valoroase din punct de vedere gentic. Sunt femele de zimbru, cu vârste între 2 şi 3 ani, provenite de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1) din Anglia, Fota (2) din Irlanda şi Highland (1) din Scoţia”, a precizat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători Neamţ.

Importul s-a făcut cu implicarea Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor şi a Programului de Conservare a Speciilor Ameninţate. 

Cei şase zimbri vor fi în următoarea lună în carantină, pentru a se acomoda cu clima, hrana şi zona unde au fost aduşi, după care vor fi eliberaţi în pădurile de pe valea Cracăului. Aceştia se vor alătura celor 11 zimbri care umblă deja în libertate după cele două eliberări făcute de Administraţia Parcului Vânători Neamţ în 2012 şi 2013.  Anul trecut, zimbrii liberi au explorat circa 5.000 hectare, ieşind spre Valea Agapiei şi culmea Hangului. 

Noile eliberări au rolul de a consolida efectivul care trăieşte în sălbăticie. Programul pilot de reintroducere în libertate a acestei specii legendare a fost derulat în România doar de către Administratia Parcului Natural Vânători Neamţ, fiind creat un precedent care începe să fie fructificat şi de alte organizatii din tară.

Astfel, luna viitoare va debuta un proiectul ce îşi propune reintroducerea zimbrilor în Carpaţii Meridionali, şi diversificarea fondului genetic al zimbrului în România, prin schimburi de exemplare între rezervaţiile din ţară şi cele din restul Europei. Este vorba despre programul „Rewilding Europe”, la iniţiativa europeană a organizaţiei World Wide Fund for Nature (WWF) Romania.

„Vom aduce din străinătate exemplare cu o compoziţie genetică diversificată. Astfel, vom putea pune şi Haţegul pe lista rezervaţiilor viabile la nivel european”, a precizat pentru ziarul Hunedoreanul biogeograful Adrian Hăgăţiş, de la WWF Romania, managerul proiectului.

WWF Romania va extinde schimburile de exemplare şi la rezervaţiile din ţară şi va reintroduce zimbri în alte două zone din România – în Munţii Poiana Ruscă, din judeţul Hunedoara, şi între Munţii Ţarcu şi Semenic.

Pe aceeaşi temă:

Pădurile din Neamţ, populate cu zimbri din Anglia. Şase exemplare vor fi importate din grădinile zoo

FOTO VIDEO Zimbrul redescoperit de români în Carpaţi. Cum au „socializat” exemplarele eliberate în pădurile din Neamţ

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite