Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Greu de judecat sunt Pinalti, Hrebenciuc şi ex-şefa CNA. La a câta amânare este sentinţa în cazul Giga TV

10
20 Aug 2021 17:59:01
Autor: Dan Sofronia
Faptele de care sunt acuzaţi cei patru au avut loc în anul 2013. FOTO Ziarul de Bacău
Faptele de care sunt acuzaţi cei patru au avut loc în anul 2013. FOTO Ziarul de Bacău

În cazul Giga TV, inculpaţii, Gheorghe Ştefan, Victor Hrebenciuc, Laura Georgescu şi Narcisa Iorga, au fost condamnaţi în primă instanţă, la Tribunalul Bucureşti

 
Curtea de Apel Bucureşti trebuia să pronunţe astăzi, 20 august 2021, o soluţie definitivă în dosarul obţinerii ilegale a licenţei postului Giga Tv. Numai că, la fel ca la termenul din 3 august, instanţa a decis o nouă amânare, pentru data de 14 septembrie. În dosar sunt judecaţi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul deputat PSD  Viorel Hrebenciuc, fosta preşedintă a CNA, Laura Georgescu şi Narcisa Iorga, ex-membru CNA. 
 
În primă instanţă, Tribunalul Bucureşti decidea, pe 24
decembrie 2020, ca fostul edil să execute 3 ani şi 9 luni de
detenţie, Viorel Hrebenciuc 3 ani, 4 ani şi 4 luni era pedeapsa pentru fosta preşedintă a CNA, în timp ce Narcisa Iorga luase avea 3 ani. Magistraţii mai stabileau ca Laura Georgescu să achite, în solidar cu CNA, 20.000 de lei firmei Antena 3 şi 10.000 de lei către SC Naşul, Prieteni de  Pretutindeni şi Asociaţii SA. 
 
Această sentinţă a fost contestată, dosarul ajungând la Curtea de Apel Bucureşti. Gheorghe Ştefan, în calitate de persoană ce controla postul Giga Tv, a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. Laura Georgescu, a fost acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, alături de Narcisa Iorga şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. 
 
Procurorii au stabilit că pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga Tv, pe motiv că nu a difuzat programe mai mult de 96 de ore. Ulterior, Narcisa Iorga a fost cea care l-a îndrumat pe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga Tv intenţiona să o formuleze. Iorga i-a indicat lui Pinalti pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi contacteze, pentru a-i putea influenţa pe membrii CNA. Printre aceştia se număra şi fostul parlamentar PSD, Viorel Hrebenciuc. 
 

Cum a fost admisă contestaţia Giga Tv 

„Ca urmare a indicaţiilor primite, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a solicitat sprijin inculpatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina
funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului ca instituţia să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv“, conform DNA. 
 
Hrebenciuc a răspuns prompt şi s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu să-i facă pe plac lui Pinalti. Ca urmare a acestor acţiuni, după numai două
săptămâni, pe 1 octombrie 2013, CNA a emis o altă decizie, care o revoca pe prima şi prin care se arăta că argumentele conţinute în contestaţia depusă de postul de televiziune au fost admise, fară a
se mai realiza o analiză tehnică şi fără un punct de vedere al specialiştilor din CNA dacă susţinerile din contestaţie sunt legale şi temeinice. 
 
Procurorii anticorupţie au stabilit că prin atitudinea sa, preşedinta CNA şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale din domeniul audiovizualului, permiţând funcţionarea, în continuare, a unui post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licenţa,
afectînd astfel şi ceilalţi operatori de televiziune. În aceeaşi cauză, Laura Georgescu mai era acuzată că a instigat la întocmirea a 25 de sesizări false care s-au finalizat cu sancţionarea nedreaptă a 11 posturi de televiziunev, unele de mai multe ori. Cei afectaţi de aceste decizii au fost părţi civile în procesul penal cu circa 2,3 milioane de lei. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Escrocherii colosale la finanţarea echipei lui Pinalti. Ce daune au de plătit foşti oficiali din CJ şi primărie
 
Acuzat de corupţie, şeful CJ Neamţ nu-i „înghite“ pe magistraţi. Ce a solicitat inculpatul Tribunalului Bacău

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Tomescu Tom
20.08.2021, 18:08:51

Dacă de mâine ..nu ar mai exista prescrierea faptelor ...s-ar judeca ..for ever .. . Practic, procurorii se luptă cu un sistem atât de bine pus la punct ..încât nu au nici o șansă !!

-6 (10 voturi)
Infractorul Burci
20.08.2021, 18:27:19

Și mai greu de judecat este ex-șefa DNA, infractoarea Kodrula a lui Sepeplilă Terente.

-13 (15 voturi)
laur laur
20.08.2021, 18:37:29

In magma de coruptie si interese nelegitime ce acopera institutiiile statului in Romania judecatorii inamovibili, viitori pensionati special, nu pot fi decat parte a sistemului de protectie al infractorilor.

+12 (12 voturi)
LAMURITORU'
20.08.2021, 20:10:35

10.

+7 (9 voturi)
Tomescu Tom
20.08.2021, 19:00:38

Ar trebui instituit un sistem serios de " recompensare " ... în paralel cu securizarea adevărată a sistemului de protecție a martorilor ..... . Oricine aduce informații veridice , ce duc la arestarea și condamnarea .. coruptul sau rețelei de corupți , de evazioniști .. ..să fie recompensat cu maximă generozitate ... Eventual ... cu procent din suma aflată în discuție ... în cazul sumelor foarte mari .. . Aș fi curios atunci ... dacă ar mai dispărea dovezile .. și dacă s-ar mai judeca procesele ..cu zecile de ani ..

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările