Imagini inedite din dronă în Parcul Vânători Neamţ. Contur de zimbru din dovleci cu lumânări aprinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la şcolile din zona Parcului Natural Vânători Neamţ au participat la „Noaptea Zimbrului“, un concurs cu premii ajuns la a VII-a ediţie, organizată de Administraţia parcului unde se implementează un program de eliberare a legendarelor mamifere în Munţii Neamţului.

Acţiunea a inclus, în această lună, diferite concursuri cu premii, oferindu-le elevilor şi prilejul de a se întrece în sculptura dovlecilor. Bineînţeles, având ca temă zimbrul. Anul acesta, s-a apelat şi la o dronă, care a imortalizat momentele din program, cea mai spectaculoasă imagine fiind cea a „Constelaţiei Zimbrului“. Ea a fost creată la lăsarea întunericului de dovlecii cu lumânări aprinse, aşezaţi pe sol, pe un contur ce reprezenta impunătoarea sălbăticiune de pe vechea stemă a Moldovei. 

Şi pentru că se aproprie Sărbătorile de iarnă, copiii au primit în dar câte un puiet de molid de care să aibă grijă, aceasta şi pentru a conştientiza că pentru pomul de Crăciun e mai bine să folosească un brad la ghiveci. „Ne-au fost alături aproape 100 de copii şi profesori provenind din comunităţile aflate în raza Parcului Vânători sau în imediata apropiere. Concursuri în aer liber, voie bună, activităţi educaţionale, premii pentru cei mai merituoşi“, ne-a spus Elena Curea, unul dintre membrii echipei Parcului Vânători. 

Tot pentru şcolari e în derulare campania-concurs Ana are mere pentru zimbri, până la finalul

lunii. Este a VII-a ediţie a competiţiei, care invită în fiecare toamnă copiii să contribuie la hrana mamiferelor cu fructe, legume de sezon sau cereale. Drept răsplată, elevii au acces gratuit în Centrul de vizitare şi miniparcul de aventură. Scopul este de a suplimenta hrana zimbrilor liberi şi a celor din ţarcul de aclimatizare cu aşa numitele suculente, gen mere, pere, cartofi, sfeclă, dovleci sau porumb, grîu, orz, ovăz, şi secară. În 2018, de la douăzeci de şcoli s-au colectat 15,4 tone.

Primar din Basarabia, „naşul“ unui pui de zimbru

Un alt concurs, care atrage sute de participanţi, este cel organizat în scopul găsirii unui nume pentru puii de zimbri veniţi pe lume. Anul acesta, la ediţia a VII-a, o micuţă femelă a fost botezată Rovidenia,

câştigător fiind, dintre cei peste 170 de participanţi cu 200 de propuneri, Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, raionul Orhei, Republica Moldova. 

Regula impune ca numele să înceapă cu particula Ro, indicativul României. În august 2019, edilul basarabean a fost prezent la Ziua Zimbrului, pentru a-şi ridica premiul, iar când a spus povestea din spatele numelui a demonstrat că merită, impresionând prin cunoştinţele despre legendarele locuri din zonă, despre care aflase de copil, din scrierile lui Creangă şi Sadoveanu.

„Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta la straja acestui sfânt lăcaş din Poiana Liniştii“, a spus primarul, amintind şi de Mihail Sadoveanu, care a locuit o vreme în imediata vecinătate a Vovideniei şi a scris inclusiv despre zimbrii din vremea marilor voievozi. „Am botezat până în prezent zece viţei: şase masculi (Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică şi Rovan) şi patru femele (Rozana, Rolline, Romi, Roltea). În acest an botezăm o femelă venită pe lume în iunie 2019“, a mai declarat Elena Curea.

La Parcul Vânători se desfăşoară un proiect unic, de eliberare a zimbrilor în mediul natural. Primul pas s-a făcut pe 22 martie 2012, în zona Chitele, din comuna Crăcăoani, în prezent numărul zimbrilor din pădurile Neamţului fiind de 42.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite