Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Imensul preţ al unei glume proaste. Scânteile de la o brichetă au provocat o tragedie

0
16 Apr 2021 16:54:10
Autor: Dan Sofronia
Pentru tratarea arsurilor, victima a stat în spital câteva zeci de zile FOTO Dan Sofronia
Pentru tratarea arsurilor, victima a stat în spital câteva zeci de zile FOTO Dan Sofronia

O glumă proastă făcută de un bătrân, care s-a jucat cu o brichetă exact când nu trebuia, i-a adus o condamnare penală şi trebuie să achite mari daune

 
Doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi plata unor daune foarte mari este sentinţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ într-un caz de tentativă de omor, acuzaţie care i-a fost adusă unui bătrân de 60 de ani, pentru o glumă proastă pe care a făcut-o în timp ce era pe terasa unui bar. 
 
Judecătorii au mai decis ca Alexandru Olaru să achite
51.000 de lei către Spitalul Sfântul Spiridon, cu titlul de cheltuieli medicale făcute cu tratarea victimei infracţiunii, iar prietenului pe care era să-l ucidă daune de 41.000 de lei. Completul a mai stabilir ca acuzatul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. 
 
Fapta s-a petrecut în seara de 27 octombrie 2020, în comuna Rediu, judeţul Neamţ, după ce Alexadru Olaru şi Ioan Mereuţă, ambii în vârstă de 60 de ani, s-au întâlnit la un bar din localitate. Între ei nu erau tensiuni de nici un fel, se cunoşteau de foarte multă vreme, astfel că erau întrunite
toate condiţiile pentru a sta la taclale, la un pahar cu vreo licoare bahică. 
 
După ce s-au întreţinut cordial ceva timp, Alexandru Olaru a avut o neinspirată idee. A luat de pe masa din cârciumă alcoolul sanitar destinat dezinfectării mâinilor şi l-a turnat pe hainele amicului,
după care s-a jucat cu o brichetă, ameninţându-şi în glumă prietenul că o va apride. 
 
Nu avea această intenţie, după cum a declarat, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întâmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie, după ce vaporii de spirt medicinal s-au aprins de la scânteile provocate de ustensila de aprins ţigări. Observând grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, la faţa locului ajungând un echipaj de la Ambulanţa Neamţ. 
 

Arsuri grave pe 30% din suprafaţa corpului 

Cadrele sanitare au diagnosticat victima cu arsuri de grad I şi II, pe 30% din suprafaţa corpului, cele mai grave fiind în zona feţei, iar după ce a primit îngrijiri la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi. În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut imediat după nefericita întâmplare de anchetatori, fiind audiat. 
 
A susţinut constant că nu a avut nimic de împărţit cu amicului, nu s-a gândit nici o clipă că va provoca o nenorocire, totul fiind rodul unei glume proaste. Anchetatorii au stabilit, pe baza certificatului medico-legal, că prin agresiunea suferită victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie, iar autorul a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor.
 
La finalul şedinţei de judecată, s-a decis arestul la domiciliu. „În baza articolului 219 alineat 7 Cod procedură penală, raportat la articolul 218 şi următoarele Cod procedură penală, ia faţă de inculpat - cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de artcolul 32 alineat 1 Cod penal, raportat la articolul 188 alineat 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 29.10.2020 şi până la data de 27.11.2020“, se preciza în decizia instanţei. 
 
Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, inculpatul având de îndeplinit unele obligaţii: să nu
părăsească imobilul, fără permisiunea organului judiciar care a dispus arestul, să nu ia legătura cu partea vătămată sau cu martorii din dosar. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Neamţ pe data de 14 aprilie 2021 nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cât crezi că vei trăi? Întrebarea neobişnuită cuprinsă într-un chestionar al unei primării de oraş
 
Cazul tâmplarului trimis pe bucăţi la alt spital. Asistenta de la Ambulanţă i-a uitat la Urgenţă degetul tăiat
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările