Iniţiativă unică în România. Cum sunt promovaţi elevii olimpici, consideraţi mândria unui oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile sunt situate în zone circulate din oraş. FOTO: businnesmagazin.ro
Panourile sunt situate în zone circulate din oraş. FOTO: businnesmagazin.ro

Fotografii ale elevilor care s-au remarcat la competiţii de elită precum olimpiadele naţionale şi internaţionale au fost postate în Piatra Neamţ pe mari panouri publicitare, în locul reclamelor.

O iniţiativă a unui consilier local din Piatra Neamţ a dus la materializarea unui proiect unic în ţară, care-i are în prim plan pe elevii cu rezultate excepţionale. Astfel, olimpicii naţionali şi internaţionali sunt promovaţi în comunitate pe panourile publicitare din oraşul străjuit de culmi împădurite. 

Fotografii ale acestora, sub care apar numele şi performanţa realizată, au fost postate în locuri foarte

circulate din municipiu, trecătorii oprindu-se să citească cele scrise, apreciind că „este cu totul altceva decât veşnicele reclame la diverse produse sau servicii“.

„O idee binevenită! Aceşti copii merită să le fie ştiute şi recunoscute meritele, pentru că nu-i la îndemâna oricui să se impună în concursuri şcolare de elită. Şi aşa suntem sufocaţi de publicitatea agresivă a unor companii sau de afişele cu nonvalori în vogă, aşa-zişi artişti şi artiste vai de capul lor, care au împânzit tot oraşul şi-ţi zâmbesc tâmp de pe stâlpi, geamuri sau pereţi“, spune Ana Roşca, o tânără care se oprise să vadă ce este pe un panou.

În acest moment, în Piatra Neamţ, pe trei astfel de panouri, care au fost postate de două zile, sunt fotografiile a 26 de elevi olimpici cu reuşite la întrecerile de anul trecut.

„Proiectul iniţiat de mine şi colegii liberali anul trecut continuă să ofere prestigiu, cinste şi o recunoaştere în plus tinerilor olimpici din Piatra Neamţ, prin expunerea acestora şi a premiilor obţinute la diferite competiţii, pe panourile publicitare din oraş. În fiecare an, timp de două săptămâni, reclamele de pe unele panouri publicitare din oraş vor fi înlocuite cu pozele olimpicilor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură“, a declarat consilierul Romel Bârjoveanu.

Olimpicii sunt premiaţi an de an, la Turnul lui Ştefan

Acesta, la momentul iniţierii proiectului aprobat într-o şedinţă a Consiliului Local Piatra Neamţ, spunea că îşi doreşte „înlocuirea bormaşinilor şi reclamelor la medicamente de pe panourile publicitare“ cu respectivele poze. 

În perioada cât firmele sunt „văduvite“ de reclama de pe panouri, două săptămâni, nu plătesc chirie municipalităţii, costul afişajului fiind suportat din bugetul oraşului.

Această modalitate de promovare şi recunoaştere a meritelor copiilor deştepţi nu este singulară. În fiecare an, cu prilejul zilelor oraşului, la sfârşit de iunie, de regulă la Turnul lui Ştefan cel Mare pe platoul Curţii Domneşti este organizată o manifestare publică în care elevii olimpici şi profesorii care-i îndrumă sunt premiaţi de primărie, acordându-li-se diplome, plachete şi o sumă de bani. 

„Am montat panourile stradale cu elevii olimpici ai oraşului nostru. O recunoaştere în plus a rezultatelor pe care le-au obţinut şi un stimul pentru a deveni tot mai buni. Ne mândrim cu tinerii care fac cinste municipiului Piatra Neamţ, reprezentându-ne atât la nivel naţional, cât şi interna]ional“, susţinea primarul Dragoş Chitic. 

De altfel, pentru încurajarea performanţei şcolare, administraţia locală va acorda în acest an 750 de burse sociale, în valoare de 70 de lei lunar, unor elevi capabili care provin din familii cu o situaţie materială mai modestă.

„Doresc ca pe viitor să fim în număr cât mai mare pe aceste panouri“

Revenind la olimpici, trebuie remarcaţi membrii echipei Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamţ: Ştefan Dăscălescu, Sergiu Darie, Andrei Ciută, Andrei Tablan, Vlad Andrieş şi Răzvan Apetrii, ccoordonaţi de profesorul Gheorghe Manolache. Ei au obţinut medalia de bronz la  Olimpiada Internaţională de Informatică pe echipe, competiţie ce a avut loc la Moscova, în mai 2019. 

„Am luat medalia de bronz la faza internaţională. Consider că acesta este un semn al faptului că autorităţile locale ne apreciază munca pe care o depunem, muncă care este continuă. Nu se pot obţine rezultate cu muncă puţină“, a spus Ştefan Dăscălescu, pentru Mediafax. 

Rezultate remarcabile are şi Isabela Stănescu, de etnie romă, care a câştigat trofeul la secţiunea de Canto clasic a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu“, premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, premiul I la Concursul Naţional de Canto Clasic „Achim Stoia“ şi Concursul Naţional de Teoria Muzicii „Constantin Constantinescu“. Acum, este studentă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind bursieră a Fundaţiei Principesa Margareta a României. 

„Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la această iniţiativă, pentru că au făcut ca mândria şi curajul să se nască în noi. Doresc ca pe viitor să fim în număr cât mai mare pe aceste panouri, să aducem cinste oraşului nostru şi să ne facem cât mai cunoscuţi în domeniul în care performăm“, afirmă studenta.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite