Invitaţie la schi, sub crestele Ceahlăului. Ce surprize sunt pregătite în Durău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pârtia de schi din staţiunea montană aflată sub înălţimile Ceahlăului îşi aşteaptă oaspeţii începând de vineri, 15 ianuarie

De câteva zile, iarna şi-a intrat în drepturi depline în zona Neamţului, dând motive de bucurie pasionaţilor de sporturi de sezon. 

În staţiunea Durău, care este situată la poalele masivului Ceahlău, o astfel de activitare recreativă se putea practica încă de anul trecut, fiind disponibilă pârtia pentru săniuş graţie zăpezii artificiale, dar ninsorile recente au creat condiţiile necesare ca să fie deschisă şi cea de schi, lucru care se va petrece vineri, 15 ianuarie 2021. 

„Pârtia Durău este ideală pentru săniuş şi schi, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. Situată la poalele muntelui Ceahlău, la o altitudine de 800 de metri, unde stratul de zăpadă este asigurat din decembrie până în martie, pârtia are o lungime de 406 metri, o lăţime de minim 62 de metri, o diferenţă de nivel de 35 de metri şi un grad mediu de dificultate“, a comunicat firma Durău Park, cea care administrază instalaţiile pentru sporturi de iarnă. 

Sistemul de transport pe cablu a fost modernizat în decembrie 2018, având un teleski cu crose duble, cu o capacitate de transport de 1.200 de persoane pe oră şi un teleski pentru începători. Pe pârtie este şi un centru de închirieri echipamente de schi, sănii, etc., cât şi cabane în stil vienez unde se pot servi

băuturi şi gustări calde. 

Pentru a face şi mai plăcut sejurul în staţiune, reprezentanţii societăţii Durău Park spun că pe perioada cât pârtia este deschisă vor avea loc numeroase evenimente, între care concursuri de schi şi săniuş, coborâri pe schiuri în slalom sau în viteză, jocuri de lumini laser, focuri de artificii şi muzică. 

Programul pe pârtii este următorul: marţi şi miercuri între 10.00 - 16.00, joi între 10.00 şi 17, vineri între 10.00 şi 19, sâmbăta şi duminica între 09.00 şi 19.00, în timp ce luni este închis, fiind programate revizii tehnice. 

În ceea ce priveşte urcarea (1-2 puncte) pe domeniul schiabil, lista de preţuri arată astfel: 40 de puncte - adulţi 40 lei, 60 puncte - 50 lei, 80 de puncte - 55 de lei şi 100 de puncte - 65 lei. Pentru copiii sub 14 ani, preţul scade cu 5 lei la fiecare grupă de puncte. 

Sfaturi de la Salvamont 

Sunt disponibile şi abonamente,după cum urmează: 1 zi - 55 lei, 2 zile - 95 lei, 3 zile - 120 lei, 4 zile - 150 lei, 5 zile - 175 lei şi 7 zile - 225 lei, reduceri fiind acordate copiilor care au vârsta pănă la 14 ani. Cazarea în staţiune nu constituie o mare problemă, fiind câteva hoteluri şi numeroase pensiuni în zonă, dar este indicat un telefon în prealabil, pentru o rezervare.

Imagine indisponibilă

Echipamente pentru practicarea sporturilor de iarnă se pot închiria de pe pârtie FOTO Durău Park

Din păcate, s-au petrecut şi nedorite accidente la săniuş, pe 8 ianuarie Salvamont Neamţ intervenind de cinci ori. 

„Aglomeratia, lipsa de civilizaţie montană, imprudenţa şi gheaţa formată pe piste a generat accidente soldate cu diverse traumatisme. O turistă din Bacău, de 49 de ani, a suferit o luxaţie a articulaţiei tibio tarsiană, alta din Piatra Neamţ, 42 de ani, contuzie toraco-lombară, un turist de 18 ani, tot din Neamţ, escoriaţii şi plăgi minore şi tot din Neamţ, un copil de15 ani, cu fractură membru superior şi un bărbat de 51 de ani, din Botoşani, cu plagă profundă, 6-8 cm, hemoragică membru superior drept“, a comunicat Salvamont. 

Salvatorii montani au şi câteva sfaturi în caz de necesitate. 

Primul e să nu intraţi în panică, dacă aţi fost martorii unui accident protejaţi victima prin marcarea locului, amplasând o pereche de schiuri în „X” la 4 - 5 metri în amonte şi anunţaţi echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelaţi telefonic 112 sau Dispeceratul Naţional Salvamont - Vodafone - 0725826668. 

Mai este indicat ca persoana accidentată să nu fie mişcată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, dar această variantă poate fi utilă dacă victima se află într-o situaţie care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate, iar în cazul în care este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene prin subluxaţia mandibulei - ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior - de lîngă ureche şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mişcărilor toracelui.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Poteci de lumină în toiul nopţii, pe muntele Ceahlău. Fotografie uluitoare făcută înainte de apariţia piramidei

Preocuparea neobişnuită a unui preot. Cum a revoluţionat turismul montan părintele Constantin Mătasă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite