Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Judeţul „fruntaş“ la amenzi aplicate pentru nerespectarea condiţiilor de autoizolare

2
19 Mar 2020 16:36:08
Autor: Dan Sofronia
[n Neamţ, cinci persoane sunt confirmate cu coronavirus. FOTO: Adevarul
[n Neamţ, cinci persoane sunt confirmate cu coronavirus. FOTO: Adevarul

Sancţiunile aplicate în cazul a 12 persoane din judeţul Neamţ, care au părăsit locuinţele deşi nu aveau voie, totalizează 210.000 lei

 
Judeţul Neamţ este primul într-un nedorit top al amenzilor aplicate pentru nerespectarea autoizolării la domiciliu, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică dispunând măsuri coercitive în cazul a 12 persoane. 
 
Valoarea sancţiunilor a totalizat 210.000 lei şi au fost
aplicate în contextul epidemiei de coronavirus, care impune restricţii în cazul celor care trebuie să nu părăsească locuinţele dacă sunt suspiciuni că s-ar putea îmbolnăvi. 
 
Amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, în Neamţ, majoritatea, 11, fiind în cuantum maxim pentru cei care nu s-au conformat. 
 
În România, până ieri, 18 martie, inspectorii sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate au aplicat sancţiuni de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea autoizolării, după cum a trasmis Grupul de Comunicare Strategică. 
 
Legislaţia prevede că, în cazul în care o persoană călătoreşte într-o ţară expusă infecţiei cu noul coronavirus din zonele de risc rosie/galbenă, la revenirea în ţară rămâne obligatoriu în carantină sau izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia. 
 
Neamţul este pe prima poziţie în topul menţionat alături de judeţul Hunedoara, unde sunt tot 12 amenzi, dar valoarea lor era de 134.000 de lei. 
 
Sancţiunile unt aplicate conform HG 857/2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, articolul 30, lit H, care se referă la nerespectarea măsurilor speciale instituite în situaţii epidemiologice deosebite.
 

Aproape s-a dublat numărul persoanelor aflate în izolare

Măsurile pentru protejarea populaţiei contra îmbolnăvirilor cu coronavirus în România au căpătat aspect penal tot în Neamţ. Primele trei dosare au fost întocmite pe numele a tot atâţia cetăţeni chinezi,
care au afaceri într-un oraş. 

Cei trei s-au întors de la Shanghai în România pe data de 12 februarie 2020, când au aterizat pe Aeroportul Henry Coandă. Ajunşi la Piatra Neamţ, autorităţile sanitare au decis izolarea la domiciliu, dar cei în cauză nu au respectat condiţia, pe 24 februarie fiind văzuţi la magazinul pe care-l au în Roznov. A urmat o reclamaţie şi întocmirea dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. 

DSP Neamţ a trasmis că astăzi, în Neamţ, erau peste 1.100 de persoane în stare de carantină şi izolare. „La data de 19.03.2020, ora 08:30, de pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat  la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: 133 persoane în carantină; 1.028 în autoizolare la domiciliu. Până astăzi, 19 martie, în Neamţ, au fost confirmate 5
cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus), care sînt internate la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi şi se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea  generală  de sănătate a
pacienţilor este bună“, se precizează în comunicatul DSP Neamţ. 

Ieri, 18 martie, situaţia se prezenta astfel: 124 de persoane în carantină, 605 în autoizolare şi tot cinci cazuri confirmate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

= aceleaşi mizerii
19.03.2020, 17:58:05

De la a da o amendă, pînă la a scoate vreun leu de la "infractor" e cale lungă... Autorităţile se laudă cu amenzile date, dar de colectarea acestora n-am auzit nimic, şi probabil nici n-o să auzim...

+2 (2 voturi)
The Fog
20.03.2020, 09:31:35

In urma criticilor repetate ambasada Germaniei a facut un apel la autoritatile romanesti, cerand schimbarea numelui dat abuziv acestui judet.

Modifică Setările