Judeţul Neamţ, pe primul loc în ţară la refuzul cardurilor de sănătate. Părintele Iustin începuse de aici, din 2009, lupta cu „cipurile diavolului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de o săptămână înainte de termenul limită stabilit pentru obligativitatea folosirii cardului de sănătate de către fiecare asigurat român, judeţul Neamţ ocupă locul I în ceea ce priveşte numărul de cartele refuzate.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că, de la 1 septembrie 2015, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţii care solicită servicii medicale. Sunt însă, în ţară, situaţii în care acest instrument nu a ajuns în posesia titularilor, unul dintre motive fiind refuzul oamenilor de a-l accepta.  

Cele mai multe astfel de cazuri sunt înregistrate, conform datelor centralizate de CJAS, în judeţul Neamţ, unde 2.830 de carduri au fost refuzate la primire de către titulari, din motive religioase sau de conştiinţă. O parte din acestea, respectiv 835 de carduri de sănătate, au fost ridicate de la poştaş, dar au fost predate apoi Casei de Asigurări. În alte 1.995 de cazuri, cartelele nici nu au fost luate de la factorul poştal de către titulari.

Asiguraţii care au refuzat cardul vor beneficia, însă, de servicii medicale pe baza unor adeverinţe emise de CJAS, cu termen de valabilitate de trei luni. 

„Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la Casa de Asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceştia în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu“, se arată într-un comunicat al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Reprezentanţii CJAS Neamţ au mai precizat că instituţia va elibera cardurile oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat iniţial primirea cardului naţional. Raportat la numărul total de carduri tipărite pentru locuitorii din Neamţ  (316.814 de bucăţi), cei care au refuzat să intre în posesia instrumentului electronic reprezintă sub 1%.  

Măicuţele de la Dobru, primele care au refuzat cardurile

În urmă cu un an, 41 de măicuţe de la Mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, au refuzat cardurile aduse de poştaş şi au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale. Pe 20 octombrie 2014, Poşta Română a returnat Casei de Sănătate Neamţ cartelele care trebuiau să ajungă la personalul mănăstirii situate în comuna Vânători-Neamţ, deoarece măicuţele nu le-au acceptat de teama cipurilor.

Odată cu cardurile, la sediul CJAS Neamţ a ajuns şi o petiţie, prin care măicuţele lăcaşului ortodox de rit vechi explicau refuzul cardurilor.

„Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem al datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arăta în adresa măciuţelor.

Prin aceeaşi petiţie, personalul monahal al mănăstirii cerea o formă alternativă la cardul de sănătate, pentru a putea beneficia de serviciile medicale.

Lupta părintelui Iustin a început în 2009 

Problema cipurilor ca însemn al diavolului a fost tratată de părintele arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, din judeţul Neamţ, încă din ianuarie 2009. Duhovnicul a lansat, atunci, un mesaj despre pericolul acceptării documentelor electronice (paşaport, carte de identitate, card de sănătate).  

„Toţi am citit Apocalipsa şi înfricoşătoarea profeţie „scrisă cu 2000 de ani în urmă: <Şi ea(fiara) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei>. Vremea în care ne aflăm acum este premergătoare acestei profeţii. Prin lege, prin ordonanţă de guvern, românii sunt obligaţi să se încadreze într-un plan de urmărire şi supraveghere la nivel naţional şi mondial, proiect care le răpeşte de fapt oamenilor libertatea. Românilor li se cere să-şi pună pe paşapoartele, permisele auto şi orice alt act personal cipul biometric ce conţine amprenta digitală, imaginea facială, şi toate datele personale. (…) în spatele acestui sistem (…) prin care de bună voie îţi vinzi sufletul diavolului”, avertiza, la vremea respectivă, părintele Iustin Pârvu.

„Cât puteţi luptaţi împotriva lor… dar fără atitudini extreme”

Părintele Iustin a revenit asupra subiectului chiar şi pe patul de moarte, în ultima sa discuţie avută cu ucenicii mai apropiaţi de la Petru Vodă. 

Deşi s-a ferit să-i adreseze întrebarea legată de lupta împotriva cipurilor din actele de identitate, Monhia Fotini a îndrăznit în acea împrejurare. 

„Părinte, ştiţi problema cardurilor de sănătate, ele nu au intrat încă în vigoare. Dar ele vor fi pe viitor totuşi obligatorii. Vă întreb: ce să facă o mamă care are un copil bolnav în stare critică şi este necesară o intervenţie chirurgicală, pentru că altfel ar muri? Ca să îl opereze va trebui internat, ca să îl interneze, are nevoie de cardul de sănătate cu cip. Ce sa facă mama? Să îşi interneze copilul sau să îl lase să moară?”. 

Răspunsul dat de Arhimandrit nu i-a lămurit îndeajuns pe ucenici, ba, chiar a stârnit curiozitate. „Nu, să nu îl lase să moară. Eu nu îmi pot asuma această decizie. Nu trebuie ajuns nici la extreme. Acest cip nu e pecetea, nu e lepădare… Dar fiecare să facă după conştiinţa şi puterea lui. 

Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme, încă nu e cazul. E vorba însă că mai sunt 12 luni… ”.

Cum părintele s-a oprit, cei de faţă au bănuit că duhovnicul se referea la faptul că după un an nu vor mai fi cipurile pe documentele de identitate şi au cerut o lămurire. 

„Nu”, a răspuns Părintele, 12 luni de libertate şi vine urgie”, a răspuns părintele. 

Cineva a întrebat să explice mai clar, dar părintele nu a mai răspuns”, mai povesteşte măicuţa. 

Pe aceeaşi temă:

Părintele Iustin, profeţie înspăimântătoare: „12 luni de linişte, după care vine urgia

Cardurile de sănătate refuzate la o mănăstire din Neamţ. Maicile cer o alterantivă pentru a beneficia de servicii medicale

Cardurile de sănătate, refuzate de mănăstirile Putna, Suceviţa, Sihăstria Putnei, Moldoviţa şi Buda

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite