Jurnal de coşmar al dezastrelor produse de foc. Situaţia este fără precedent, fiind şi câte 23 de incendii mari pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiile au afectat şi fondul forestier FOTO ISU Neamţ
Incendiile au afectat şi fondul forestier FOTO ISU Neamţ

Incendiile de vegetaţie uscată au avut o evoluţie fără precedent în luna martie, fiind şi câte 23 pe zi. Un om a decedat, trei au fost răniţi, au ars case şi peste 1.000 de hectare de teren

Imprudenţa şi inconştienţa oamenilor a generat o situaţie de

nedorit în judeţul Neamţ, luna martie a acestui an fiind una de coşmar pentru cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, dar şi pentru cei care, involuntar, au provocat incendii. Au fost zile când s-au produs şi peste 20 de astfel de incidente nedorite. 

Deşi ştiau că nu au voie să dea foc la resturile vegetale de pe suprafeţele agricole, unii „gospodari“ nu au ţinut cont de acest lucru şi nici măcar decondiţiile meteo, unele total nepropice. Iar aşa-zisele focuri de curăţenie, nesupravegheate sau scăpate de sub control, au provocat tragedii şi mari pagube materiale. 

Astfel de incendii au mai avut loc şi în anii din urmă, dar nu au fost aşa de multe şi pe o suprafaţă aşa de mare, ca în martie 2022. De regulă, la diverse resturi li s-a dat foc pe mici tarlale, dar s-au extins cu repeziciune de la o simplă

scânteie, deoarece seceta este foarte mare, iar vegetaţia uscată are un grad mic de umiditate. 

La acest lucru a contribuit din plin vântul, uneori iscat din „senin“, astfel că incendiile au ajuns la locuinţe, acareturi şi depozite de furaje. Pentru stoparea lor, ISU Neamţ a luat decizia de a avertiza locuitorii judeţului şi prin mesaj Ro-Alert, în care se menţiona că în urma lor o persoană a decedat, trei au fost rănite, au ars case, iar pagubele sunt consistente. 

Statistica lunii trecute arată că au avut loc 194 de incendii de vegetaţie, care au afectat 1058 de hectare de teren. „Spre comparaţie, în tot anul 2020 au avut loc 303 incendii de vegetaţie, care au afectat 1.109 hectare, iar anul trecut s-au produs 105 incendii, pe186 de hectare. Câte 23 de incendii au avut loc în zilele de 21, 22, 28 şi 29 martie 2022“, a declarat locotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU. 

Cel mai mare incendiu 

Decesul unei persoane s-a consemnat în comuna Urecheni. Un bătrân de 70 de ani a dat foc resturilor vegetale din gospodărie, iar când flăcările au scăpat de sub control, a făcut un atac de panică, urmat, cel mai probabil de un stop-cardiac, manevrele de resuscitare neavând efect. Unul dintre cele mai mari incendii a mistuit o suprafaţă de 130 de hectare şi s-a declanşat în comuna Dămuc, pe 28 martie, în jurul prânzului, fiind stins a doua zi.

Flăcările au cuprins o porţiune cu vegetaţie uscată şi s-au extins, din cauza vântului, la litieră, iar de aici la fondul forestier. Au plecat la locul indicat pompierii, cu nouă autovehicule de intervenţie şi trei motopompe, forţelor profesioniste alăturându-se servicii voluntare, cu două autospeciale de stingere şi trei motopompe. În total, la misiune, au participat peste100 de persoane, fiind folosită şi o dronă. 

O zi cu adevărat de foc la ISU Neamţ a fost 29 martie, când au fost 23 de incendii, fiind şi locuinţe avariate de flăcările care s-au extins de la vegetaţie. „Încă două gospodării afectate de incendiile produse ca urmare a curăţeniei de primăvară. Proprietarii din aceste gospodării au dat foc la resturile vegetale pe timp de vânt, fără să supravegheze arderea acestora“, transmitea ISU „Petrodava“. 

inkdamuc1

Suprafaţa afectată de flăcări a fost de peste 1.000 de hectare FOTO ISU Neamţ

Într-un alt caz, care a avut loc 15 martie, doi bătrâni şi-au văzut agoniseala de-o viaţă făcută scrum. Gospodăria a fost mistuită de un incendiu, care a cuprins circa 30 de hectare, locuinţa fiindu-le învăluită de flăcări de unde nu se aşteptau, din spatele ei, exact când ajutau pompierii să stingă vâlvătăile din altă parte. 

„Din păcate, incendiile de vegetaţie tind să devină un fenomen în judeţul Neamţ şi numai prin simţ civic şi responsabilitatea cetăţenilor se poate stopa actuala situaţie. Îi rog pe toţi nemţenii să renunţe la focurile deschise! Îşi pun în pericol vieţile lor, ale semenilor, casele, animalele, agoniseala! E mult prea mare preţul pierderilor în comparaţie cu cât ar avea ca beneficiu curăţând anumite zone de resturi vegetale!“, a declarat prefectul Vasile Adrian Niţă. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cumplit accident de muncă în Neamţ. Muncitoare sfârtecată de banda rulantă pentru transportul deşeurilor

Culisele arestării unui preot şi a unui medic pentru vaccinări fictive. Cum au căzut în capcana anchetatorilor

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite