Jurnalul unui medic într-un cabinet din România rurală. „Trebuie să fii şi lider de opinie, într-o lume tot mai debusolată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Filip Panait, în timpul consultaţiilor la cabinetul său FOTO: Facebook
Dr. Filip Panait, în timpul consultaţiilor la cabinetul său FOTO: Facebook

Activitatea unui medic de familie în zona rurală se împarte între consultaţii şi foarte multe fleacuri birocratice.

Doctorul Filip Panait, un apreciat medic de familie din Neamţ, şi-a descris recent cum arată activitatea de la cabinetul său din Bâra, o comună aflată într-o zonă săracă a judeţului, la limita cu Iaşi. Chiar dacă era o zi de duminică, aşa cum mărturiseşte că face de 20 de ani, medicul Panait a venit la muncă pentru pacienţii care au nevoie de el. Au fost 12 în ziua respectivă, de la sugari, la vârstnici, fiecare cu probleme de sănătate ce nu sufereau amânare.

„Dimineaţă am avut de dat un bilet de trimitere pentru nenea Petrea, de 95 de ani, apoi a urmat Andreea, de 19 ani, Ovidiu de 45 de ani şi mătuşa Maria, de 78. Am continuat cu Anastasia, de 9 luni, care a fost programată la vaccin, dar a fost amânată pentru că făcea un pic de febră, pe fondul unei erupţii dentare, asociată cu tulburări digestive. Carla, tot de 9 luni, a fost vaccinată imediat după şi tot aşa, toată ziua. Probabil că toţi facem la fel. Trecem de la sugari al nonagenari, sau invers, în funcţie de cum ajung la cabinet“, spune medicul în asentimentul colegilor de breaslă care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural.

În acea zi, doctorul Filip Panait a avut de rezolvat şi cazul unui copil care se rănise la şcoală, dintr-o joacă. A fost prilej de a arăta şi realităţile crude ale satului românesc, cu familii destrămate, în care copiii sunt victime colaterale.

„Mihăiţă a venit la pansat, pentru că a avut o plagă tăiată la braţul drept, după ce a fost împins de un coleg într-un cui de la banca unde ţinea cărţile (din clasă). Scos fire şi pansat, pe o plagă operată, dar purulentă. Mama a abandonat familia şi cei patru copii, iar tata este alcoolic şi dezinteresat. Bunica a rămas cu patru copii de la o fată şi cu alţi patru de la altă fată, plecată şi ea în lume“, mai povesteşte doctorul Panait, care cere un minim respect pentru munca medicilor de familie.

„Desigur că am scos eu din trusa mea toate cele necesare, chiar dacă nu era urgenţă medicală. Aşa că iau de la unii şi dau la alţii. Pot să spun că nu mă simt rău, după o astfel de ispravă, dar scriu şi eu, ca să ştie lumea că facem lucruri destul de ok. Pentru toţi colegii mei, îmi doresc un pic de respect din partea societăţii“.

Panait

În timp ce îşi prezintă ziua de muncă, la cabinet este adus un alt bebeluş, pentru vaccinul de două luni. Filip Panait spune că face el însuşi vaccinul, pentru a nu risca vreun incident, aşa cum au mai fost în alte situaţii. „Nu am mai scris despre Irina, o mămică care a muncit un pic mai mult în căldură, a transpirat şi a făcut o mastită de toată frumuseţea, cu febră, dureri în sânul drept, etc, având un bebe de 8 luni, care nu este înţărcat. Ce să faci, cum să faci ca să fie bine şi mama, şi bebelusul? Cu răbdare, şi cu ceva experienţă în spate, le rezolv pe toate“, mai relatează medicul.

Doamna Elena, venită pentru reţeta soţului, îi povesteşte doctorului despre nepoata ei, care termină liceul şi vrea să ajungă asistentă medicală. „I-am recomandat Facultatea de asistente medicale, că este mai bine pentru viitorul fetei. Vine într-un târziu şi Ileana, că i-a fost fata bolnavă şi a stat acasă, aşa că are nevoie de o adeverinţă medicală, fără ca eu să o fi văzut, dar aşa vrea doamna dirigintă. Ţine-i şi lui Ileana o predică bună, cât să nu se supere prea tare, că eu nu încurajez chiulul de la şcoală etc... “, povesteşte cu umor Filip Panait, care îşi încheie ziua cu o pacientă (Mirela), ajunsă la cabinet cu o colică renală litiazică de toată isprava.

„Cam aşa se face medicina la ţară, 6 zile din 7, cinci la cabinet şi una pentru administraţie, bănci, impozite, proiecte şi cursuri de specializare! În timpul liber trebuie să mai citeşti câte ceva, să pregăteşti viitoarele invenţii, să încerci să mai publici câteva lucrări ştiinţifice etc. Pe lângă toate acestea, trebuie să fii şi lider de opinie, într-o lume din ce în ce mai debusolată“, concluzionează medicul Filip Panait. 

Panait
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite