Lecţia mondială a elevilor geniali din Neamţ. Roboţelul Mattilda a adus locul II României în concursul organizat la Agenţia Spaţială Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roboţelul Mattilda al echipei Ro-Sat One Junior în finala IRISS Space Robotics FOTO: facebook
Roboţelul Mattilda al echipei Ro-Sat One Junior în finala IRISS Space Robotics FOTO: facebook

Echipa Ro-Sat One Junior a Colegiului Naţional de Informatică Piatra Neamţ duce mai departe tradiţia performanţei în concursurile elitelor din domeniul cercetării spaţiale.

După rezultatele obţinute în ultimii trei ani de alte echipe ale liceului în competiţii precum Zero Robotics sau CANSAT, o altă formulă de succes a impresionat în finala competiţiei IRISS Space Robotics, desfăşurată în perioada 17-18 decembrie în Olanda, la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Nicoleta Barcan (clasa a VIII-a), Tudor Bejan (clasa a VIII-a), Radu Crăciun (clasa a VIII-a), Bogdan Ciurezu (clasa a XI-a), toţi patru de la Informatică  şi Ruxandra Sandovici (clasa a XI-a) de la Colegiul Naţional Petru Rareş, coordonaţi de profesoara Diana Bejan, au concurat la categoria de vârstă 14-16 ani într-o întrecere cu echipe din Danemarca şi Germania. 

În finală, roboţelul creat de elevii români, pe care aceştia l-au botezat Mattilda, trebuia să mute în decurs de 15 minute, cât mai multe pachete cu marfă pe o Staţie Spaţială Internaţională. Misiunea nu era deloc uşoară, ţinând cont că trebuiau evitate diferite obstacole şi era nevoie de precizie.

Locul I la un vârf de...arc 

Punctajul cel mai mare l-a obţinut echipa Germaniei, însă Ro-Sat One Junior a fost foarte aproape de a se clasa pe primul loc. 

„La prima rundă am obţinut cel mai mare punctaj şi eram primii, însă în runda decisivă ne-a sărit un arculeţ şi braţele roboţelului s-au blocat. Nici celor care au luat locu I nu le-a mers totul foarte bine, dar asta e…am rămas cu un gust amar pentru că nu am putut fi noi primii“, a declarat profesoara Diana Bejan. 

Roboţelul Mattilda a fost apreciat atât ca design, cât şi ca funcţionare inclusiv de echipa Germaniei, iar proiectul care a durat nouă luni le-a fost util elevilor români.

„Suntem mândri de robotul nostru care a fost apreciat de specialiştii ESA şi de astronautul Andreas Mogensen. Ei au fost impresionaţi atât de designul ingenios, cât şi de personalitatea debordantă a Mattildei. Vrem să le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut, atât financiar, cât şi cu sfaturi utile ce ne-au ajutat să avem un parcurs impresionant. Participarea la această competiţie a avut un impact major asupra perspectivei noastre de viitor, dezvăluindu-ne cât de multe lucruri au ramas nedescoperite, lucruri pe care am putea chiar noi să le descoperim“, au transmis liceenii după concurs pe pagina echipei creată pe facebook.

În afara competiţiei, elevii au avut ocazia unei experienţe unice, aceea a întâlnirii cu astronautul danez Andreas Mogensen, revenit dintr-o misiune de 10 zile de pe Staţia Spaţială Internaţională.  

Liceenii de la Informatică şi Petru Rareş nu au fost singurii români prezenîi în finală, la o categorie de vârstă mai mică (11-13 ani) impunându-se o echipă formată din elevi din Cluj.  

Pe aceeaşi temă: 

Elevi români de geniu în finala unui concurs NASA, unde combat asteroizii care ameninţă viaţa de pe Terra

VIDEO Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Cinci elevi din Piatra Neamţ luptă cu lasere în Războiul Stelelor, la un experiment mondial supervizat de NASA

Roverul planetar al elevilor de la Info Piatra Neamţ, pregătit pentru lansarea în Arctica

FOTO Minisatelitul care găseşte viaţa pe Terra, creat de liceenii de la Info Piatra Neamţ

Locul II pentru liceenii din Piatra Neamţ în concursul organizat de NASA pe Staţia Spaţială Internaţională

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite