Legenda care învăluie cea mai veche sinagogă de lemn din România. Unde se află monumentul vechi de 252 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinagoga „Baal Shem Tov“ este principala atracţie a turiştilor de origine evreiască aflaţi în trecere prin oraşul Piatra Neamţ.

Sinagoga „Baal Shem Tov“ din Piatra Neamţ, declarată monument istoric, este considerată de specialişti cea mai veche sinagogă din lemn din ţară. La cei 252 de ani de existenţă, lăcaşul situat în zona centrală a oraşului (pe o stradă din apropierea sediului primăriei), este o dovadă a numeroasei comunităţi evreieşti care a trăit în acest oraş. 

Actuala construcţie s-a ridicat pe locul alteia mai vechi, în baza hrisovului din 19 iulie 1766 semnat de voievodul Grigore III Ghica. Vechea sinagogă a fost de piatră, dar de la începutul secolului al XVIII-lea nu s-a mai îngăduit decât ridicarea unor sinagogi de lemn. Restaurarea monumentului a fost finalizată în 2009, cu fonduri UNESCO şi de la Guvernul României.

Emil Nadler, liderul micuţei comunităţi  evreilor din Piatra Neamţ (circa 100 de persoane), spune că sinagoga poartă numele lui Baal Shem Tov (în traducere „Stăpânul numelui bun“), întemeietorul hasidismului, un curent care susţinea că oricine poate intra în comuniune cu Dumnezeu, că oricine se poate ruga, chiar dacă nu este învăţat, deoarece ştiinţa nu este la fel de importantă ca pietatea.

„Baal Shem Tov e o legendă, însă personajul a existat - se numea Israel ben Eliezer, născut în Ucraina, în vechea Galiţie. Există o legendă că tatăl lui ar fi provenit dintr-o familie din Maramureş“, spune Emil Nadler.

 

Imagine indisponibilă

Una din poveştile legate de Baal Shem Tov explică denumirea dată sinagogii din Piatra Neamţ:  

„Avem o legendă care-l leagă pe Baal Shem Tov de muntele Ceahlău, respectiv că o dată la 2-3 ani avea obiceiul să-şi părăsească familia retrăgându-se pe un munte. Una din legende spune că s-ar fi retras în Ceahlău şi venea de acolo aici la Piatra Neamţ şi de aceea această sinagogă se numeşte Baal Shem Tov“.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Piatra Neamţ a menţionat că sinagoga datează din anul 1766: „Baal Shem Tov a trăit între anii 1700 şi 1760. A murit la 6 ani înainte de ridicarea sinagogii. La lucrările de restaurare, s-a descoperit fundaţia unei sinagogi mai vechi“.

Imagine indisponibilă

La începutul secolului XX, comunitatea evreiască număra în Neamţ circa 14.000 de persoane, aproape 40% din cei 30.000 de locuitori ai urbei la acea vreme.

„Umbra lui Baal Shem Tov a plutit vreme de secole peste zona noastră şi o mulţime de lucruri, locuri, nume, întâmplări din această zonă îi sunt atribuite. La Bicaz Ardeal există pârâul Jidovului, iar pe munte este un cimitir evreiesc cu vreo 20 de morminte“, a mai adăugat liderul comunităţii evreilor din Piatra Neamţ. 

sinagoga
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite