Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Lovitură de teatru într-un dosar DNA care-l vizează pe Gheorghe Ştefan „Pinalti”. Inculpatul-cheie a recunoscut toate acuzaţiile făcute de procurori

2
11 Sep 2019 10:41:18
Autor: Costel Crangan
Gheorghe Ştefan FOTO Arhiva Adevărul
Gheorghe Ştefan FOTO Arhiva Adevărul

Omul de afaceri Horaţiu Berdilă a încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei, acceptând o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare şi achitarea prejudiciului de peste 18,4 milioane de lei. Acest lucru îl înfundă, practic, pe Gheorghe Ştefan, care deşi neagă faptele este contrazis chiar de cei implicaţi în afacere.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), omul de afaceri Horaţiu Berdilă a recunoscut că i-ar fi dat mită fostului primar din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan (zis Pinalty), pentru atribuirea unor contracte.

Acest dosar este disjuns din cel în care în septembrie 2016 a fost trimis în judecată fostul secretar general al PDL Vasile Blaga sub acuzaţia de trafic de influenţă. În prima instanţă, Vasila Blaga a fost achitat.

DNA precizează că a dispus sesizarea instanţei în cazul omului de afaceri Horaţiu Berdilă, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru evaziune fiscală în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii arată că în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăţi pentru operaţiuni comerciale fictive.

În realitate, plăţile făcute de inculpat către societăţile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către un fost primar de municipiu şi fost vicepreşedinte al unui partid politic pentru facilitarea derulării în bune condiţii a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorităţi contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de inculpat s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de inculpat a consemnat într-un cont bancar suma de 18.403.458 lei, asupra asupra căreia s-a aplicat sechestrul asigurator.

În prezenţa avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Coco Cocos
11.09.2019, 12:08:09

adevarat penalty...sper sa ajunga si la alti bo(boc)i din tara...

marinescu nick
11.09.2019, 12:51:05

Iar il duce pe prost la bulau....Macar bine ca a pus la adapost sumele...oana stie....si porsche-ul ei ,nu,iubitica? Ca il iubesti de mori pe mos.....

+1 (1 vot)