Mamă şi fiu, la un pas de tragedie. Care a fost cauza incendiului din apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia pompierilor a împiedicat extinderea incendiului. FOTO Adevărul.ro
Intervenţia pompierilor a împiedicat extinderea incendiului. FOTO Adevărul.ro

Cele două persoane aflate în locuinţade la etajul patru al unui bloc au reuşit să părăsească la timp apartamentul în care izbucnise incendiul

Locatarii unui bloc din oraşul Tîrgu Neamţ au trecut prin momente de panică, după ce în unul dintre apartamente a izbucnit un incendiu, nedoritul incident petrecându-se astăzi, 26 ianuarie 2021. 

La vederea fumul gros ce ieşea dintr-o locuinţă, trecătorii au cerut ajutor prin apel la 112, înregistrat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, în jurul orei 11:52. 

Între timp, mama şi fiul, care erau în locuinţă, au sesizat izbucnirea flăcărilor, nu au mai put face nimic pentru a limita proporţiile sau să le stingă, dar au reuşit să părăsească apartamentului. 

Pentru că nedoritul incident s-a petrecut la ultimul etaj al imobilului, nu a fost necesară evacuarea vecinilor, dar de certitudine este c[ au trecut printr-o experienţă neplăcută. 

La locul solicitării s-au deplasat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Târgu Neamţ cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă, constatându-se că flăcările se manifestau în bucătăria unui apartament situat la etajul patru al unui bloc de pe bulevardul Ştefan cel Mare. 

„Până la sosirea forţelor de intervenţie, proprietara locuinţei şi copilul minor al acesteia s-au autoevacuat. Femeia de 43 de ani a suferit atac de panică. Aceasta a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, refuzând transportul la spital“, conform unui comunicat al ISU Neamţ.

Pompierii au localizat şi lichidat incendiul în scurt timp, dar flăcările au distrus un cuptor cu microunde, bunuri din interior între care obiecte de mobilier, centrala termică, electrocasnice şi diverse accesorii

pentru bucătărie. La sfîrşitul intervenţiei, cadrele ISU au ajuns la concluzia că totul a fost provocat de electrocasnice lăsate nesupravegheate, sub tensiune, în speţă un cuptor cu microunde. 

Când pentru scoaterea mâncării din cuptor intervin... pompierii 

Cu o zi înainte, un incendiu similar a avut loc într-un apartament din Piatra Neamţ, după ce o „gospodină“ a vrut să prepare ceva de mâncare, dar a părăsit locuinţa deşi în cuptor se afla o tavă cu

ingredientele necesare gătitului. 

„Prin apel la 112, în jurul orei 14:34, pompierii au fost înştiinţati despre producerea unui incendiu la un

apartament dintr-un bloc situat pe strada Dr. Iacomi. S-a constatat că incendiul se manifesta în interiorul unei locuinţe de la la primul etaj, la o tavă uitată în cuptor. Pompierii au stins incendiul şi au aerisit încăperea. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor, a declarat locotenent Irina Popa, purtator de cuvânt al ISU Neamt. 

Având în vedere cele întîmplate la Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ, pompierii reamintesc cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri cu mari pagube materiale şi cu pierderi de vieţi omeneşti. 

Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: televizor, maşină de spălat, fier de călcat, radiator, reşou, lampă şi altele asemenea. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică

respectînd cu stricteţe indicaţiile producătorului; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate; dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. 

De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a stecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete, iar în acel

moment incendiul este iminent. 

Cadrele ISU au recomandări şi pentru „gospodine“: nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată; după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul şi butelia; curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime sau resturile de mâncare de pe maşinile de gătit, deoarece acestea pot lua foc uşor.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Iscarea de boale“, pedepsită drastic în perioada interbelică, când România lua în serios sănătatea publică

Căutătorii moderni de comori antice. Ce artefacte au reuşit să descopere

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite