Măsurile insuficiente de pază au facilitat uciderea unui director de spital chiar în unitatea sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ accesul în unitate este facil. FOTO: D.S.
La Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ accesul în unitate este facil. FOTO: D.S.

La Spitalul Judeţean Neamţ, unde noua directoare medicală a fost înjunghiată mortal, vineri, de către soţul cu care se afla în divorţ, nu există sistem de monitorizare a accesului în unitatea medicală, iar agenţii de pază nu pot face percheziţii corporale.

Crima petrecută la Spitalul Judeţean Neamţ vineri, 10 ianuarie, readuce în discuţie subiectul pazei şi siguranţei personalului şi pacienţilor din unităţile sanitare. Practic, măsurile se rezumă doar la camere de supraveghere şi agenţi de pază, mai mult sau mai puţin dotaţi pentru a interveni în situaţii limită. Iar când acestea apar, se cere ajutorul Poliţiei sau Jandarmeriei.

Încercări de reglementare în domeniu au fost, dar nimic nu s-a materializat. Pentru a stopa agresiunile fizice şi verbale la adresa cadrelor medicale sau bolnavilor, medicul ieşean Tudor Ciuhodaru, în prezent europarlamentar, a iniţiat un proiect de lege referitor la înfiinţarea unor posturi de poliţie comunitară în spitale. Alt proiect prevedea ca infracţiunea de ultraj să fie extinsă şi în cazul personalului sanitar şi didactic, dar niciunul din cele două proiecte nu a fost promulgat pentru a produce efecte juridice. 

Revenind la crima de la Spitalul Judeţean Neamţ, a cărei victimă a fost Anca Patriche, de 49 de ani, care a fost ucisă într-un birou de către soţul Sebastian Dumitru Patriche, de 50 de ani, opinia generală este că, în condiţiile actuale de pază, tragedia nu putea fi evitată. 

Acuzatul a venit înarmat cu un cuţit în jurul orei 16.00, exact în timpul orelor de vizită la unitatea sanitară. Cel mai probabil, agenţii de pază îl cunoşteau, dat fiind faptul că soţia lucra aici, iar despre un eventual control corporal nu putea fi vorba. 

Personalul ce asigură securitatea nu poate uza de o asemenea procedură, aşa că o eventuală acuzaţie de neglijenţă în serviciu din partea acestora nu poate fi luată în calcul.

„Opoziţia a fost incredibilă“

De faptul că infracţiunea nu putea fi preîntâmpinată este de părere şi Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ până la sfârşitul anului trecut, cel care avea atribuţii şi la unitatea sanitară, deoarece aceasta este în subordinea Consiliului Judeţean. 

Fostul oficial susţine, într-o postare pe Facebook, că a încercat implementarea unui sistem de pontaj pentru angajaţi, completat de unul pentru controlul accesului în spital. Nu a reuşit, deoarece „opoziţia a fost incredibilă“.

„SJU este un spital pavilionar. Între clădiri există un flux continuu de personal medical şi pacienţi. Dar soluţia există şi spitalul o are. Sistemul de pontaj este obligatoriu completat de sistemul de control acces. Prin implementarea lui ne-am dorit limitarea riscului transmiterii de infecţii intraspitaliceşti, dar şi limitarea liberei circulaţii a bunurilor şi a persoanelor. Opoziţia a fost incredibilă. Dacă în cazul pontajului au fost invocate motive religioase, în cazul restricţionării accesului au fost invocate motive de securitate la incendiu. (...) Totodată, accesul în SJU Piatra Neamţ şi în acest moment este nerestricţionat. Cel mai probabil tragedia de aseară (vineri, 10ianuarie - n.r.) ar fi fost greu de  prevenit“, a scris Cătălin Chiţei. 

Într-o altă postare, chiar din ziua crimei, fostul administrator public mai spunea că sistemul de control acces şi monitorizare a prezenţei avea rolul de a verifica şi dacă angajaţii sunt în spital pe toată perioada programului. 

Filmul tragediei

În ceea ce priveşte crima, dat fiind modul cum a fost săvârşită, anchetatorii au concluzionat că este vorba despre una cu premeditare.

„Pot să spun că intenţia de a săvârşi infracţiunea a fost  foarte clară şi directă. În ceea ce îl priveşte pe inculpat, a fost reţinut. Nu era sub influenţa băuturilor alcoolice la momentul crimei“, a declarat procurorul Stelian Olteanu, cel care conduce ancheta în acest caz.

Pe 10 ianuarie, în jurul orei 16.00, autorul a venit la Spitalul Judeţean şi a urcat la etajul II, pe camerele de luat vederi observându-se că a mers direct în încăperea unde era biroul soţiei. Între cei doi a urmat o scurtă discuţie, după care Dumitru Patriche i-a aplicat câteva lovituri, victima apucând să ţipe de două ori. Se bănuieşte că ucigaşul a mai stat aici o scurtă perioadă, timp în care victima agoniza, după care a ieşit pe hol. 

Apoi, Dumitru Petriche a stat liniştit pe o bancă, fiind imobilizat de agenţii de pază până la venirea unui echipaj de poliţie. Victima nu a avut nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a primit ajutor imediat după ce a fost înjunghiată. 

Din cele câteva lovituri aplicate cu un cuţit ce avea lama de 25 de centimetri una a fost mortală, fiindu-i secţionate vena jugulară şi carotida. 

La prima audiere, ucigaşul a declarat că îşi iubea soţia şi că venise la spital să o felicite pentru noua funcţie obţinută, pe 8 ianuarie aceasta promovând examenul pentru a deveni director medical. 

Între cei doi soţi, care au un băiat de 24 de ani, student, relaţiile erau tensionate, victima intentând acţiune de divorţ în toamna anului trecut. Motivele au fost firea violentă a acuzatului şi agresiunile la care era supusă.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite