Medic român în Danemarca: „Înainte de criza sanitară, ne întâlneam cu românii de aici. Acum ne ajutăm pe Facebook“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melania Gârleanu a plecat în Danemarca după terminarea rezidenţiatului. FOTO: Facebook
Melania Gârleanu a plecat în Danemarca după terminarea rezidenţiatului. FOTO: Facebook

Melania Gârleanu este stabilită de 5 ani în Danemarca, profesând ca radiolog. În contextul epidemiei de coronavirus, viaţa cotidiană a suferit modificări majore.

În ţară, sau în străinătate, rutina cotidiană a românilor s-a schimbat major de aproximativ o lună sau ceva mai mult. 

Calmul relativ dat de viaţa de familie, ori un loc de muncă acasă sau peste hotare a fost perturbat de situaţiile neprevăzute cauzate de apariţia noului covirus, cu tot ce a însemnat în plan economic, sanitar şi social, criza resimţindu-se peste tot. 

Despre toate acestea a povestit Melania Gârleanu, din Roman, judeţul Neamţ, care din 2015 ani profesează ca

medic în Danemarca. 

   

Odată instituite măsurile de combatere a coronavirusului şi în această ţară nordică, modul de viaţă a suferit modificări esenţiale. 

„Aici, unde locuim noi, nu sunt foarte mulţi români, dar în provincia de care aparţinem sunt vreo 38.000. Nu e uşor să trăieşti într-o ţară străină. Înainte de criza sanitară ne întâlneam cu românii în încercarea de a fi aproape unii de alţii. Sărbătoream ziua naţională, 8 martie, sau de câte ori aveam ocazia să fim împreună, pentru a petrece româneşte, a mânca româneşte. Acum, din cauza restricţiilor, ne-am schimbat obiceiurile, dar ţinem legătura pe Faceboook, unde am creat un grup intitulat Români în Danemarca, pe care discutăm frecvent şi unde ne împărtăşim experienţele şi încercăm să ne ajutăm reciproc, în diverse situaţii“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, medicul stabilit în Danemarca. 

A ajuns aici după terminarea rezidenţiatului la Oradea, despre plecarea din România afirmând:

„Trebuie să recunosc că a fost un moment de curaj, dar şi o doză de inconştienţă, la vremea aceea. Important este că am reuşit ca acum să fiu alături de soţul meu, român, pe care l-am cunoscut în Danemarca. Avem împreună un fiu şi locuim între-un orăşel din nord-vestul ţării“.

„A fost un pic mai dificil la începutul crizei sanitare“

A mai povestit că şi în ţara de adopţie s-au închis acum graniţele, şcolile şi grădiniţele, iar o parte dintre firme şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic, dar sînt şi unele la care angajaţii lucrează de acasă, la fel ca în mai toată Europa vremurilor actuale: 

„Economia ţării încă funcţionează şi se încearcă ca industria şi agricultura să nu-şi oprească activitatea. Magazinele alimentare funcţionează în parametri normali, dar cu măsuri de protecţie, la intrarea şi ieşirea din fiecare existând dispozitive cu dezinfectant. La casele de marcat se păstrează

distanţa de 1,5 metri între clienţi“. 

Medicul a relatat şi despre cum s-a schimbat atitudinea danezilor şi nu numai, în momentul în care ştirile despre îmbolnăvirile şi decesele provocate de Covid 19 au devenit din ce în ce mai alarmante. 

„A fost un pic mai dificil la începutul crizei sanitare, când lumea nu respecta restricţiile impuse şi apelurile pe care noi, medicii, le adresam. În ultimile săptămâni, când numărul îmbolnăvirilor a crescut şi aici s-a constatat o schimbare de atitudine. Eu, personal, merg zilnic la spital şi la ora opt nu văd decât câteva maşini pe stradă. În familia noastră, doar unul din noi merge la cumpărături de maxim două ori pe săptămână“, descrie Melania Gârleanu.

În Danemarca, situaţia pare mai gravă decât în România, astăzi fiind raportate 312 decese şi 4.681 de pacienţi cu coronavirus, în timp ce în ţara noastră erau 182 de morţi şi 4.057 de cazuri confirmate.

Optimistă, deşi este suspectă de coronavirus

Doctoriţa a vorbit şi despre măsurile instituite în spitale, spunând că este mare stricteţe, dar că au fost şi acolo necazuri din cauza echipamentului de protecţie:

„În spitalul la care lucrez ca medic radiolog s-au luat măsuri drastice şi, zilnic, la raportul de gardă, primim informaţii despre evoluţia îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Trebuie să spun, însă, că există şi medici radiologi care lucrează de acasă pe staţii şi citesc radiografiile de la domiciliu. Eu lucrez pe un ecograf şi sunt în contact direct cu pacienţii şi port doar o mască. Avem probleme şi aici cu dispozitivele de protecţie, care nu sunt întotdeauna suficiente“.

Melania Gârleanu este optimistă, deşi este suspectă de coronavirus, aşteptând să facă testul după ce, două colege asistente, cu care a lucrat la o secţie ATI, au fost confirmate pozitiv. „Sper ca mie să-mi iasă testul negativ pentru că nu am nici un fel de simptome“, a mărturisit aceasta.

Sfatul ei pentru români este să ia în serios pericolul acestei pandemii:

„Trebuie să ne obişnuim să trăim viaţa şi altfel, pentru că e o şansă şi aceasta de a sta acasă, cu familia, având posibilitatea de citi, de a croşeta, de a învăţa limbi străine, de a socializa prin intermediul reţelelor, de a vedea un film bun“.

Medicul plecat din România de 5 ani este încredinţat că, după această criză profundă, lumea va avea o cu totul altă percepţie despre viaţă şi va da mai multă atenţie naturii, să nu o mai distrugă şi polueze.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite