Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Meşterul Dorel a dat peste cap un oraş întreg. Oameni captivi în lifturi şi instituţii lăsate fără activitate

5
4 Sep 2020 08:57:21
Autor: Dan Sofronia
Avariile la reţeaua de apă a oraşului Roman sunt la ordinea zilei FOTO Dan Sofronia
Avariile la reţeaua de apă a oraşului Roman sunt la ordinea zilei FOTO Dan Sofronia

Zeci de mii de clienţi ai unei firme de distribuţie a energiei electrice au avut de suferit după o intervenţie ratată la reţeaua de apă şi canalizare. Neglijenţa unui muncitor a produs o avarie de proporţii.

Zicala populară „Dai în unu', ţipă doi“, de fapt câteva zeci de mii, are transpune în faptă după o întâmplare petrecută pe 2 septembrie, la Roman, judeţul Neamţ. 
 
Intervenţia la o avarie în reţeaua de apă şi canalizare a oraşului, care aparţine societăţii ApaServ Neamţ, a cauzat altă problemă majoră, fiind afectată şi distribuţia energiei electrice către aproximativ 8.000 de clienţi. 
 
Cifra celor afectaţi poate părea mică, fiind anunţaţi doar consumatorii contorizaţi, în realitate numărul lor fiind de ordinul zecilor de mii, deoarece avaria a lăsat pe „întuneric“ instituţii publice, firme şi persoane fizice, care nu şi-au mai putut continua rutina zilnică, acasă sau la serviciu. 
 
„Din cauza unei defecţiuni la un cablu subteran de la linia de medie tensiune, care a fost secţionat, din greşeală, de lucrătorii unei firme care presta servicii de depistare a scurgerilor de apă din zonă, au rămas fără energie 69 de posturi de transformare, fiind afectaţi aproximativ 8.000
de consumatori din centrul oraşului“, a declarat o sursă ce a dorit să rămână anonimă. 
 
Fără energie electrică timp de peste o oră, Del Gaz Grid făcând eforturi serioase pentru scurtarea timpului de intervenţie în vederea înlocuirii cablului secţionat, au rămas locatarii de la zeci de blocuri, magazinele din centrul municipiului, Primăria Roman, Administraţia Financiară, Judecătoria şi multe alte firme private. 
 
Pe lângă neajunsurile create celor care erau la serviciu, la alte imobile câteva persoane au rămas captive în lift, până ce lucrătorii de la firma de mentenanţă au intervenit. 
 
„Nu prea m-am prea speriat. Mi s-a mai întâmplat de câteva ori să rămân blocată în lift. Aveam telefonul la mine, mi-am anunţat soţul şi una dintre colege, au fost anunţaţi liftierii de la firmă şi m-au scos“, a afirmat o femeie de serviciu de la una dintre scările unui imobil de pe Bulevardul Roman Muşat. 

Mari probleme cu apa la Roman

În oraşul de la malul râului Moldova au fost mari sincope în furnizarea apei către populaţie, lucru care a cauzat la fel de mari nemulţumiri în rândul celor afectaţi câteva luni de zile, în perioada septembie 2019 - martie 2020, până la remedierea problemei. 
 
Situaţia s-a repercutat negativ şi asupra furnizorului, Compania Judeţeană ApaServ Neamţ, Protecţia Consumatorului dispunând o amendă de 20.000 de lei şi obligarea la acordarea unor bonificaţii de 30% la plată celor afectaţi. În plus, societatea e în pragul de a rămâne fără clienţii din Roman, oraş cu circa 60.000 de locuitori, deoarece administraţia locală a decis să apeleze la alt furnizor, ApaVital Iaşi. 
 
A fost verificat modul de respectare a prevederilor contractuale de către prestatorul de servicii de furnizare, numărul de consumatori persoane fizice afectat, evidenţa înregistrărilor parametrilor de furnizare asumaţi şi măsurile adoptate pentru limitarea consecinţelor acestei situaţii, fiind constate abateri. 
 
La situaţia menţionată s-a ajuns din cauza secetei prelungite, care a făcut ca nivelul apei din puţurile de captare să scadă, astfel că, din toamna anului trecut şi în primele trei luni ale acestui an, furnizarea s-a făcut cu întreruperi, iar pe timpul nopţii total către o parte din populaţie. 
 
S-au încercat diverse soluţii de rezolvare, inclusiv devierea cursului râului Moldova spre puturile de captare, dar ele au dat greş. În toată această situaţie s-a vorbit şi despre incompetenţă managerială la firma ApaServ, un director general fiind demis. 
 
Cum era „normal“, criza apei a căpătat şi conotaţii politice. Pe poziţii antagonice s-au aflat Ionel
Arsene, preşedintele PSD al CJ Neamţ, instituţie care are în subordine frma ApaServ, iar de partea cealaltă fostul primar al Romanului, Iulian Micu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu, ambii de la PNL. 
 
Chiar dacă problema s-a rezolvat, prin conectarea oraşului la o conductă a firmei ApaVital Iaşi, conflictul dintre beligeranţi nu s-a stins, fiind şi acum luări de poziţie.
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

De ce „Marea dintre munţi“ a devenit un ocean de gunoaie. Experienţa neplăcută a doi temerari înotători
 
Ziaristă candidată la primărie: „Vrem dezvoltarea Moldovei, care merită mai mult decât primeşte de la Bucureşti“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

D N
4.09.2020, 09:52:37

Cat o sa mai tina asta cu Dorel? Pana nu va face unul un dosar penal pentru defaimare si abuz dar si umilirea fiintei umane nu va potoliti. Este o mare infamie sa umitili pe toti cei care poarta acest nume asociindu-l cu o prostie. Este o jignire dar si umilire colectiva din partea unor .... Rog ziarul Adevarul sa nu mai umileasca si sa nu mai defaimeze si egal sa nu mai comita abuzuri de acest tip.

-1 (5 voturi)
Andrei Adrian
4.09.2020, 09:56:38

Pana ajungi tu sa-ti iei un leu despagubiri Bula devine miliardar...

+5 (7 voturi)
D N
4.09.2020, 10:42:25

Nu e vorba despre despagubiri este vorba despre respect si demnitate.... Banuiesc ca poporul roman nu mai stie ce inseamna nici respectul si nici demnitatea fiintei umane.

-1 (3 voturi)
Andrei Adrian
4.09.2020, 11:20:10

Iar eu banuiesc ca nici macar nu esti roman, e plin pe aici de postaci rusi care scriu "noi, poporul roman..." In alta ordine de idei dar in legatura cu subiectul sarlataniei bazate pe "politically corectness": Am cumparat ieri de la un mare magazin o paine neagra foarte gustoasa. Cum s-a gasit un Dorel pe acolo sa creada ca "negru" e un cuvant ofensator a botezat painea... "Paine semi-alba"! Uite asa, si Dorel va deveni... "Semi-Ionel" sau "Semi-Andrei"

+10 (16 voturi)
mihai radu
4.09.2020, 14:16:01

Meșterul Dorel a fost cretinul care a coordonat pozarea cablului cu pricina,tocmai pentru a nu exista astfel de situații,peste toată lungimea cablului se toarnă nisip,se pune un rând de cărămizi și bandă colorată,astfel ca un escavatorist când decopertează așa ceva se oprește,iar tâmpitul care conducea decopertarea trebuia să ceară de la furnizorul de electricitate planul rețelei electrice din zonă și apoi să sape !

Modifică Setările