Piatra Neamţ

articolul anterior articolul urmator

Neamţ: O ieşeancă a urcat la schitul de pe Ceahlău, deşi nu avea decât un plămân

0
6 Aug 2010 14:24:54
Autor: adevarul

Echipele de intervenţie montană sunt asaltate de solicitări din partea pelerinilor care au ţinut morţiş să participe la slujba de pe munte şi urcă masivul fără să ţină cont de starea de sănătate.

Maria Sandu, o femeie în vârstă de 60 de ani, a cerut ajutorul salvamontiştilor ieri, în jurul orei 14 când i s-a făcut rău în timp ce ajunsese în zona Jgheabul lui Vodă. Ajunşi la faţa locului, echipele au constatat cu stupoare că femeia aflată în stare destul de proastă încerca să urce la schit deşi avea interdicţie totală la efort şi altitudine, deoarece avea numai un plămân.

După ce a primit medicaţie şi oxigen, femeia a refuzat transportul, dar, trei ore mai târziu am fost solicitaţi de aceeaşi persoană care, contrar indicaţiilor, ajunsese până la schit. Insuficienta cardiorespiratorie era acută, prezenta stări de greaţă şi frisoane", spune Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Ieşeanca a fost coborâtă în Durau şi predată la ambulanţă joi seară, în jurul orei 20. Oxigenul administrat pe timpul transportuilui şi scăderea altitudinii au făcut ca starea ei să se îmbunătăţească vizibil.

Un alt caz s-a petrecut în această dimineaţă în jurul orei 9, când un grup de turişti a cerut ajutorul echipelor de intervenţie pentru Ion Mereuţă, un bărbat de 52 de ani din judeţul Vrancea. Din cauza afecţiunilor cardiace grave, acesta a suferit o criză cardiacă pe traseul care duce de la cabana Fântânele spre Dochia. 

Deoarece nici un partener de traseu nu a stat cu el aţa cum e omeneşte, s-a panicat şi a părăsit locul indicat iniţial dispeceratului Salvamont. Au fost necesare aproape trei ore şi două echipe de salvare pentru identificarea lui. În cele din urmă, bărbatul a fost găsit întins pe iarbă în zona Vârful Lespezi", mai spune şeful Salvamont.

În ultimele 36 de ore, prin serviciul 112 s-au înregistrat peste zece cazuri asistate la Baza Dochia, alte zeci de telefoane în scopul redirecţionării şi trei cazuri de transport în urgenţă.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările