Neamţ: Peisaj şi spiritualitate pe drumul spre Bisericani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şapte kilometri de Piatra Neamţ, spre Bicaz, începe, pe partea dreaptă, un drum plin de frumuseţi naturale şi locuri încărcate de adâncă emoţie.

O primă oprire poate fi în punctul numit „La cruce“, de unde se vede priveliştea văii Bistriţei spre Piatra Neamţ, închisă de muntele simbol al oraşului, Pietricica. Tot de acolo poate fi admirat Lacul Pângăraţi, pe care se află una dintre puţinele insule din zonă. Locul şi-a primit denumirea de la o cruce mare, placată cu marmură neagră, în jurul căreia există anumite amenajări pentru popas.

Maica Domnului s-a arătat unor călugări

După ce continuăm ascensiunea, înainte de a ajunge la noua Mănăstire Bisericani, pe stânga, începe un drum forestier care duce până în localitatea Pângăraţi. După ce mergi câteva sute de metri, versantul drept se transformă într-o surpare verticală de rocă. Printre blocurile de piatră se poate identifica unul care seamană cu un tron pentru uriaşi.

Următoarea oprire poate fi la paraclisul construit pentru a proteja cioata rămasă din stejarul în care tradiţia spune că, în urmă cu peste 500 de ani, Maica Domnului s-a arătat unui grup de călugări. Potrivit legendei, sătui de distrugerile făcute de năvălitori, călugării  au decis să părăsească locurile în care sihăstreau, pentru a ajunge la Muntele Athos.

Au fost opriţi de Fecioara Maria, care le-a spus că şi aici este Grădina Maicii Domnului. Această scenă reprezintă principala pictură murală din paraclis. În semn de recunoaştere a faptelor miraculoase de la Bisericani, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat, la 5 iunie 2008, canonizarea cuvioşilor Iosif şi Chiriac, cei cărora li s-a arătat Fecioara Maria în stejar.

Grota Sfântului Iosif

La circa un kilometru mai sus de bisericuţa cu cioată, în livada Sanatoriului Bisericani, se află grota în care a pătimit Sfântul Iosif. Încăperea zidită cu piatră în pământ a fost centrul unui ansamblu de adăposturi, în care se ţinea regula neadormirii şi a rugăciunii minţii. Grota este singura care s-a păstrat până astăzi şi este pătrunsă de umezeală. În interior, se mai vede un singur petec dintr-o frescă despre care nu se ştie când a fost pictată.

În centrul patrulaterului format de clădirile Sanatoriului Bisericani se află o biserică al cărui prim ctitor este Ştefan cel Mare. Pe una dintre faţade, se păstrează şi astăzi un ceas solar. „Ne mândrim cu ce are judeţul Neamţ. Din păcate, nu se face mai mult pentru a promova în străinătate locurile acestea superbe de pe Bicaz“, a spus Iulian Haidău, profesor.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite